Tarte flambée, Flammenwaie eller Flammkuchen

Kært barn har mange navne…..

Tidligere på ugen var jeg retur i “mit” dejlige Schweiz og smagte igen den geniale Flammenwaie, som den hedder i Schweiz eller Tarte Flambée, som er det oprindelige franske navn. Tyskerne kalder den Flammkuchen. Du kan kalde den, hvad du har mest lyst til.

Tarte flambée er en slags alsacisk pizza. Det er en helt tynd bund bagt med creme fraiche, bacon og løg. Herfra kan varieres med den uendelige, men mit første forsøg måtte naturligvis være den helt klassiske version.

Til 2 store Flammenwaie skal du bruge:

  • 10 g gær
  • 3,5 dl vand
  • 2 spsk. olivenolie
  • 350 g hvedemel
  • 150 g Tipo 00
  • 1 tsk. fint salt
  • 400 gr creme fraiche 18%
  • Friskrevet muskatnød
  • Salt og peber
  • 1 pakke bacon, 300 gr, i tynde strimler og gør nu dig selv den tjeneste at købe noget ordentlig bacon
  • 2 løg i tynde skiver
  • Frisk rosmarin eller timian

Start med dejen. Gær opløses i vand, herefter tilsættes olien og de to slags mel samt salt. Ælt til dejen er helt blank of elastisk. Det kan være nødvendigt at tilsætte lidt ekstra vand eller holde igen med melet, så dejen ikke bliver for hård.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i 1-2 timer.

Tænd ovnen på 250 grader – almindelig over og undervarme. Lad din bageplade blive i ovnen, mens du varmer den op. Alternativt kan du bruge en pizzasten.

Creme fraichen røres med lidt frisk revet muskatnød, salt og peber.

Rul dejen ud til 2 helt tynde bunde. En tarte flambée er normalt rektangulær, men du bestemmer selv din geometriske facon. Det vigtigste er, at bunden er tynd, så den bliver sprød, når du bager den.

Læg den over på et stykke bagepapir

Smør bunden med creme fraiche og drys med bacon og løg. Nålene af et par rosmaringrene plukkes ud over til sidst.

Lad din bund glide over på den varme bageplade og sæt den direkte ind i ovnen igen. Bag ca 15 – 18 minutter.

Gentag med endnu en.

Mums – så er der serveret. Hvis man var til en god kold øl, så er der ingen tvivl om, det vil passe fortrinligt.

Med en god salat har du en dejlig gang aftensmad.

Du kan også servere den i små bidder som en snack.

Hvis man var til BÅDE øl og fodbold, så ville det være en PERFEKT kombi til de næste ugers TV….

Hav en dejlig weekend.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann (en fotograf som holder MEGET af Flammenwaie!)

15 thoughts on “Tarte flambée, Flammenwaie eller Flammkuchen”

  1. Mette, jeg må indrømme at jeg nyder dine blogindlæg. Især dem som omhandler Scheeiz, da vi deler samme passion for alpelandet. En ret som er en af mine favoritter er klart capuns!!

    1. Det lyder som en udfordring! Den tager jeg gerne!! Dejligt at høre du synes om bloggen!

  2. Uuuhh, det ser godt ud. Elsker tarte flamee men det er mad jeg bliver tykkere af…
    Vh Charlotte G

  3. Ser super lækkert ud – TYNDE bunde !! De kan altså noget dernede syd på – endnu en klassiker på listen over nemme retter. Er til øl men ikke fodbold – men så tager jeg bare to øl – så er den hjemme….

    Igen – super fotos !!!

    /Erland

    1. PRÆCIS! Sådan er det også hjemme hos os. Ingen fodbold, og heller ingen øl – til gengæld er der Flammenwaie i masser af varianter 🙂
      Ros sendt videre til fotografen.
      God søndag.
      /M

  4. Hej Mette

    Jeg lavede din flammkuchen til vores tyske aften igår og det blev bare rigtig godt! Jeg undrer mig dog over mængden af dej – der var aaaalt for meget? (ved nærmere eftertanke er 1 kg mel også en pæn portion når de skal rulles så tyndt ud). Men bortset fra det var det rigtig godt.

    Vi startede med hjemmebagte pretzels, ølpølser og weissbier. Så var der flammkuchen og grüner veltliner efterfulgt af spoleben og frankfurter i øl med sauerkraut, bagte rodfrugter og riesling. Vi sluttede aftenen af udenfor i et tippi-lignende telt med en brændeovn i midten, hvor vi fik apfelstrudel med flødeskum og pommeau, og så lige en kop kaffe med et skvæt fløde til sidst.

    1. Kære Martin,
      Hvor er det dejligt at høre.
      Det er noget tid siden, jeg har lavet flammkuchen, men jeg har et par nye versioner i tankerne og skal snart i gang igen. Jeg husker ikke umiddelbart mængderne af dej værende for store, da jeg plejer at få, hvad der svarer til 2 hele bageplader af den portion (som jeg skriver: til 2 store portioner), men nu skal jeg nok lægge mærke til det næste gang. Måske kan de typer af mel, vi hver især bruger, variere så meget, at det giver et forskellige udfald med en mere eller mindre elastisk dej.
      Det lyder til at have været en rigtig skøn aften og jeg glæder mig til at læse om den på din blog.
      Mange hilsner, Mette

      1. Det lyder spændende.. Det vil jeg da se frem til at læse om 🙂 Det kan selvfølgelig godt være, at typen af mel har lidt at sige. Men hellere, at der er for meget dej end for lidt 😉

        Det var en rigtig god og fuld aften så der kommer desværre ikke noget på bloggen om det. Men det var virkelig en succes 🙂

        1. Hahaha – de aftener kender jeg godt, Martin. De skal bare nydes i fulde drag uden dårlig samvittighed!!!

  5. Hej Martin,
    Nå – nu har jeg været i gang med at lave Flammenwaie igen.
    Og du har helt ret. Det var en rigtig stor portion dej. Så nu har jeg halveret opskriften (det ER rettet til ovenfor) og så bør det passe lidt bedre.
    Det vigtigste er at rulle bundene tyndt ud, hvis der er for meget dej ift fyld, så bager man et par boller til næste morgen ved siden af.
    Mange hilsner, Mette

    1. Hej Mette

      Godt at høre, at det ikke var mig, som var helt tosset 🙂 Hehe.. Jeg kan så også afsløre, at den resterende dej blev sat på køl med det formål, at min kammerat ville bage noget med det dagen efter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *