Jeg har en sød kollega, Susan, med de skønneste æbler i haven, som jeg er så heldig at få nogle af en gang imellem. Forleden havde Susan igen sine æbler med, men denne gang i form af en helt fantastisk æblekage efter sin Mors opskrift.
Da jeg samtidig havde fået en skøn kasse ind af døren med spændende nyheder fra Urtekram, så jeg det som en oplagt mulighed at kombinere de to ting: bage Susans kage og teste de nye produkter.
Jeg har længe savnet et større udvalg af økologisk bagepulver og var derfor rigtig glad for at se, at Urtekram nu laver et godt produkt i en fornuftig størrelse (80 gr), så der er til en del bagninger.
Næste nye produkt, jeg anvendte, var vanillesukker. Det duftede fint, da jeg skruede låget af, men jeg vil nok fortsætte med at lave mit eget vanillesukker og så tage denne bøtte med i sommerhus.
Til sidst måtte jeg bare åbne låget med det store glas stødt kanel, som også var med. Og her skal jeg love for, at der bliver til en del risengrød i løbet af vinteren.
Det er ret vigtigt, at kagen bliver bagt med syrlige, danske æbler. Det bliver bare ikke det samme med oversøde udenlandske æbler.
Kagen er meget svampet med sprød top og særligt synes jeg, de bagte revner æbler på toppen giver en god effekt.
- 125 g smør
- 125 g rørsukker (gem ca 1 spsk til toppen)
- 150 g mel – f.eks. durumhvedemel (som jeg brugte)
- 1 1/2 tsk bagepulver
- 2 tsk vanillesukker
- 1 æg
- 3-4 store æbler skrælles og rives på den grove side af rivejernet (Hold noget revet æble tilbage til toppen og bland evt med 1 tsk stødt kanel)
- Lidt hakkede mandler (evt flager eller splitter). Alternativt grofthakkede hasselnødder
Dejen skal kun lige samles hurtigt med en gaffel (røres den for meget bliver den tung, det gælder alt med bagepulver).
Kom dejen i en smurt tærteform og drys med det resterende revne æbler (evt vendt med lidt kanel), mandler og sukker.
Bages ca 30 min ved 180 C.
Inden jeg sender dig videre ud i torsdagen, er jeg nødt til at omtale de sidste tre nyheder:
Urtekram har begået det, de kalder “frugtkrymmel” i tre varianter: ananas, granatæble og hyldebær. Alle tre baserede på saft/juicekoncentrat tilsat majsstivelse.
Det er et lidt sjovt produkt. Vi har nu lært at bruge de frysetørrede bær, men dels bliver de ofte lidt bløde og seje i det, dels er det i de traditionelle varianter som jordbær, hindbær, blåbær, solbær, passion mm. Her er virkelig tænkt innovativt og fremgangsmåden samt ingredienserne betyder, det er nogle sprøde flager.
Jeg fortryder lidt, jeg glemte at give Susans æblekage et drys med hyldebærdrysset som en hyldest til min mors hyldebærsuppe med æblestykker.
Du finder Urtekram i de fleste supermarkeder/dagligvareforretninger.
Rigtig god fornøjelse.
Kh, Mette
Når jeg nu har fødselsdag på tirsdag – så tror jeg at jeg bager denne æblekage i stedet for den traditionelle lagkage, som jeg ikke engang selv kan li 🙂
Thanks for sharing