Søndagsprojekt: Superseed granola

Det var godt, jeg ikke lovede for meget mht frekvensen på min genopstandne blog. Ikke desto mindre håber jeg, du har haft en fantastisk jule- og nytårstid, men også at du nu er kommet godt i gang med det nye år og har genfundet hverdagen med alle dens rutiner.

granola-food-breakfast-mad-photo-Martin-Kaufmann-DSC_5617
Vi har spist denne granola hver morgen, siden jeg lavede første portion mellem Jul og Nytår. Den smager simpelthen så skønt og den knasende, krydrede granola er skøn ovenpå ethvert surmælksprodukt.
granola-food-breakfast-mad-photo-Martin-Kaufmann-DSC_5523
Jeg har længe villet lave min egen granola, som både kan bruges til at “forskønne” morgenskyren men også et knasende tilskud til en portion mellemmåltid eller sågar dessert. Ingen af os har glutenallergi, men jeg må indrømme, at jeg hellere vil lave en portion havregrød end fylde min granola med en masse havreflager. Derfor er det blevet til denne version, som alene indeholder nødder, kerner og tørret frugt, så her burde alle kunne være med.

Martin er dog allergisk overfor nødder, hvilket er årsagen til, jeg anvender cashewnødder, som han godt kan tåle, men du bruger selvfølgelig lige præcis dét, du har lyst til.

Og det gælder principielt for alle ingredienserne, du kan sagtens variere og erstatte med andet og krydringen kan naturligvis også varieres i det uendelige.

Den første portion jeg lavede til jul var med tørrede kirsebær og tranebær. Det var noget så herlig julet.
granola-food-breakfast-mad-photo-Martin-Kaufmann-DSC_5525
Egentlig består denne granola udelukkende af alle de gode ting. Altså det, der normalt ville være det “luksuriøse fyld” i en almindelig granola eller skal vi sige müsli. For hvad er egentlig forskellen?!
granola-food-breakfast-mad-photo-Martin-Kaufmann-DSC_5528
Jeg ved det faktisk ikke, min egen fortolkning er, at granola er ristet, mens müsli er ubagt, men det står altså helt for min egen regning.
granola-food-breakfast-mad-photo-Martin-Kaufmann-DSC_5614
Granola er et amerikanske begreb og er ofte lig med masser af sukker og fedtstof, men her er fedtet begrænset til den gode af slagsen og der er ikke andet sukker i end det, den tørrede frugt søder med.
granola-food-breakfast-mad-photo-Martin-Kaufmann-DSC_5520
Dog kan du vælge at komme et par spiseskefulde lucumapulver i. Det er tørret, pulveriseret lucumarod, som er rig på naturlige kostfibre, vitaminer, mineraler, betacaroten og jern – en rigtigt superfood. Smagen er sødlig og en mellemting mellem ahornsirup, karamel og malt, men også med en tydelig smag af “rodfrugt.”
granola-food-breakfast-mad-photo-Martin-Kaufmann-DSC_5620

Superseed granola

  • 50 gr kokosolie
  • 1 spsk kanel
  • 1 tsk vanillepulver
  • 80 gr kokosflager
  • 80 gr græskarkerner
  • 80 gr hel boghvede eller solsikkekerner
  • 80 gr chia
  • 80 gr hørfrø
  • 100 gr cashewnødder, hasselnødder, mandler, pistacienødder, pecan eller en hvilken som helst nød, du måtte have lyst til
  • 60 gr tørrede solbær
  • 80 gr tørrede abrikoser
  • 65 gr puffet quinoa
  • Evt 2 spsk lucuma pulver

Tænd ovnen på 140 grader almindelig over/undervarme.

Start med at smelte kokosolien i en lille kasserolle eller på en pande. Kom kanel og vanillepulver i og rør rundt, til krydderierne er blandet godt med olien. Tag gryden af varmen.

Beklæd en bradepande med bagepapir og vej kokosflager, græskarkerner, boghvede, chia, hørfrø og de nødder, du har valgt af. Bland det hele i bradepanden og vend det grundigt med den smeltede kokosolie.

Sæt bradepanden i ovnen i 15 minutter. Rør rundt af og til, så olien bliver yderligere fordelt og ingredienserne bliver ensartede bagt.

Når tiden er gået, tager du pladen ud og vender den tørrede frugt i. Bag yderligere i 10 minutter.

Tag bradepanden ud af ovnen og vend den puffede quinoa i samt lucumapulver, hvis du vil have det i.

Lad granolaen køle godt af, før du kommer den i en dåse med tætsluttende låg, så den bliver ved at holde sig knasende sprød.

Hav en fantastisk søndag.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Tallerken fra Royal Copenhagen

Emaljeske fra Variopinte købt hos Merci, Paris

Ske fra Louisianas museumsbutik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *