Forleden tog jeg hul på at skrive om Reine Claude blommerne, men det stopper ikke her, for vi havde mange blommer med hjem.
Jeg lavede også en virkelig dejlig blommechutney, som blev proppet med alle de krydderier, jeg ofte køber med hjem, når jeg er i Indien.
Camilla Plum er den oprindelige indehaver af opskriften, men jeg har nu modificeret, skiftet ud og byttet lidt rundt, så det er ikke en kopivare.
Chutneyen holder rigtig godt, da der her er skruet op for sukkermængden og så er krydderierne i øvrigt også med til at konservere.
Fremgangsmåden er super simpel for i modsætning til, at chutney normalt fremstilles i en gryde, så kommes alle ingredienserne i en bradepande og sizzler 1 time til halvanden. Fordelen ved ovnen fremfor en gryde er, at du meget nemmere bevarer blommernes struktur, da de ikke vil koge fuldstændig i smadder, som de næsten altid gør i en gryde.
- 1 kg blommer, halverede og udstenede
- 300 gr sukker
- 2 dl hvidvinseddike, æbleeddike eller lys balsamico
- 2 store kanelstænger
- 5 laurbærblade
- 3 hele muskatblommer – det er den gullige skal, der sidder udenom muskatnøden. Den kan være lidt vanskelig at få fat i, men du kan erstatte med 1/2 hel muskatnød, som du river ned i chutneyen
- 2 spsk sennepsfrø
- 1 løg i tynde både
- 1 spsk hel koriander
- 10 kardemommekapsler
- 2 røde chili – kun kødet, ingen kerner eller frøstole
- 1 stykke ingefær på størrelse med en stor tommerfinger, skrællet og skåret i julienne
- Salt
Alle ingredienser kommes i en bradepande og sættes i ovnen ved 175 grader på almindelig over- og undervarme.
Kig til chutneyen efter 30 minutter, den må selvfølgelig ikke brænde på og du skal måske lige røre lidt forsigtigt rundt, så ingen “ender” ligger frigjorte og bliver brændte.
Kig igen efter 60 minutter.
Smag til at syre/sødme balancen er i orden og juster evt med ekstra om nødvendigt. Smag også til med salt.
Chutneyen smager dejligt til stegt kød, af alle slags, eller som tilbehør på et godt ostebord.
Håber du har lyst til at gå i gang med at tømme krydderiskuffen og lave chutney.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Ser dejligt ud! Er også selv i gang med den helt store gang blommekonservering. Men hvad gør du med skindet på blommerne? Såvidt jeg kan se har du ikke fjernet det? Synes selv det er irriterende at sidde og tygge i, men på den anden side er det møgbesværligt at fjerne det…?
Hej Heidi,
Jeg plejer ikke at fjerne skindet på blommerne. I modsætning til tomatskind som er noget af det sværest fordøjelige, så synes blommeskindet koger/bager godt ud. Måske har mine blommer været tyndere i skindet?!
Du kan evt prikke dine blommer godt og grundigt med en gaffel, så de koger mere ud.
Held og lykke med syltningen.
Mange hilsner, Mette
Pas lidt på med så meget muskatnød. Det er giftigt i så store mængder.
Hej Berit,
Jeg kendte faktisk ikke til, at muskatnød skal være giftigt, men jeg har nu googlet lidt og kan godt se, hvad du hentyder til. Det kan sågar også være euforiserende. Det vidste jeg så heller ikke.
Nu har jeg imidlertid surfet lidt mere rundt og det lader til, at det er ret store mængder, der skal til. Umiddelbart kan jeg ikke finde bekræftelse for, hvor meget “ret store mængder” er, men der bør ikke være nogen ko på isen ift. de 3 muskatnødblommer, alternativt en halv hel nød.
Tusind tak for du udvidede min horisont. Jeg gør så meget ud af, at de urter og blomster, som jeg meget ofte bruger i maden ikke er giftige. Derfor var det lidt en overraskelse at noget så – tilsyneladende – uskadeligt, skulle kunne give problemer!
Mange hilsner, Mette