Det var en formidabel middag på Spisehuset 56 grader, da Arla Unika i Torvehallerne inviterede til en hel middag med deres dejlige ost i alle retter.
Da ostetallerkenen ramte bordet indeholdt den Høgelundgaard, som er en eminent blåskimmelost.
Hvis man overhovedet er til blåskimmelost, så SKAL man smage Høgelundgaard. Den er aldeles vidunderlig.
Nu har den sneget sig ind i køkkenet herhjemme og jeg har en mission om at snige den i så mange retter, som overhovedet muligt.
Forleden blev det til en speltotto med Høgelundgaard, syltede løg, grønkål og lammekrone.
Jo, jo – du kan da sikkert godt bruge andre oste end Høgelundgaard, men prøv nu bare en enkelt gang at se, hvad det gør ved en ret, når du kommer sådan et helt enestående stykke ost i din ret.
I forbindelse med Food Festival i Århus, skrev jeg en artikel til festivalmagasinet (side 75) om Arla Unika og udviklede ligeledes en opskrift på speltotto. Opskriften er naturligvis også kommet på bloggen. I den variant, har jeg brugt osten Digekroen men forleden skiftede jeg ud med Høgelundgaard og det kan meget varmt anbefales.
Opskriften får du ikke igen, for udgangspunktet er stadig den “gamle” opskrift, som du finder her.
Jeg tilsætte et pænt stykke ost – sikkert hvad der svarer til 5 spiseskefulde og så smagte jeg senere til med lidt mere. Det vigtigste her, er at du smager retten til, så du får præcis den mængde af blåskimmel, du ønsker.
Du kan desuden halvere mængden af creme fraiche, for osten er i sig selv tilstrækkelig cremet.
Lige før servering tilsætter du et par håndfulde grofthakket grønkål, som vendes i den varme speltotto, til kålen lige akkurat falder sammen.
Ved servering drysses med lidt ekstra, frisk og sprødt grønkål.
Jeg valgte desuden at servere lidt af mine egne syltede perleløg til. Det gav en syrlighed til retten, som klædte den rigtig godt.
Last but not least, fik vi et stykke lammekrone til. Hvis du er vegetar, så dropper du det bare, men hvis du er til rosa lam, så kan jeg anbefale den gode udskæring.
Et lille stykke lammekrone med 4 ben bliver gnedet godt med salt og stegt på alle sider i smør og olie på en varm pande. Når en flot bruning på alle sider er opnået, sættes panden i ovnen ved 180 grader og bages til kernetemperaturen er 55 grader. Lad lammekronen hvile i samme tid, som den har stegt.
Ved servering skæres stykket ud i koteletter og anrettes ovenpå speltottoen.
En skøn vinterret med masser af fylde og smag.
Velbekomme!
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann