Vi har igen fået lov at teste en af espressoerne hos Øristeriet.
Det passer fint sammen med, at vi drikker temmelig meget espresso. Særligt 50% af os, som arbejder hjemmefra, drikker et tocifret antal espressoer om dagen og har endda skrevet et helt blogindlæg til en kop kaffe.
Øristeriet hedder sådan, fordi al kaffen er økologisk og bærer det kendte ø-mærke. Nå ja, og så ligger det i Rødovre, så teknisk set bliver kaffen også ristet på en ø. Ok – jeg indrømmer, det var en unødvendig morsomhed.
Det er unikt, at bønnerne er økologiske. Jeg synes, udvalget af økologisk god kaffe er begrænset og når jeg samtidig tager det kritiske pris-sammenlignings-blik på, så er jeg også imponeret over det pris- og kvalitetsniveau, som Øristeriet kan holde.
Nå, men vi kom fra den kaffe!
SOE er en single origin espresso, der, som navnet indikerer, kommer fra én farm. Her er der tale om Balmaadi farmen i det sydøstlige Indien i staten Tamilnadu. Kaffen vokser usædvanligt højt på marker mellem 1200 og 1800 meter over havets overflade. Foruden kaffe bliver her dyrket te, kardemomme og stevia.
Dyre- og plantelivet her er enormt rigt og i respekt for naturen, har Balmaadi valgt at dyrke sine jorde efter biodynamiske principper, der indebærer, at man selv laver sin kompost, flydende gødning, den efter Steiner-princip traditionelle kohorns-gødning og endelig den helt specille “Pachagavyam,” som består af en blanding af komælk, ghee, ostemasse, komøg og -urin, som bliver fermenteret og sprøjtet ud på afgrøderne.
Hver morgen ved solopgang bliver der hilst på solen med en lille ofring “agni hotra”. Eferfølgende bliver asken herfra også spredt ud på jorden som et middel mod skadedyr.
Kaffebønnerne bliver plukket ved håndkraft, herefter bliver de pulpede (dvs kørt i en mølle, der fjerner skal og dele af frugtkødet), fermenterede, vaskede og tørrede i solen.
Der bliver ikke anvendt et eneste kemikalie i hele processen!
Vores forhold til kaffe er, at vi holder af den helt klassiske espresso fuld af krasbørstighed, fylde og rund smag.
SOE fra Balmaadi er på mange måder også en traditionel espresso, men den har alligevel nogle af de moderne noter i sig og noget af den syrlighed, som lige nu er så populær.
Men det er i aldeldes beskedne mængder og derfor kan vi rigtig godt lide Balmaadi kaffen, som tilmed har lidt lakrids, karamel og chokolade over sig. Den får også en rigtig fin crema i vores Rancilio, omend den hurtigt forsvinder.
Kaffen bliver ristet i Øristeriets tromlerister til 223,5 grader eller en semi-mellemristning, som de selv kalder det.
Det kan være enormt svært at beskrive smagsnoterne i kaffe og desværre volder det også Øristeriet lidt problemer på posens etiket, hvor der står, at kaffen er “spændende og livlig….. med en funky smag”. Jeg kunne personligt godt have ønsket mig lidt flere ord på, hvordan smagen er, men så er det jo ikke værre end, jeg nu kan brygge mig en kop og smage selv.
Så er jeg simpelthen også nødt til at henlede din opmærksomhed på de fine kopper fra det nye stel Blå Bretagne fra Pillivuyt. I “Pillivuyt sprog” hedder det et multibæger og måler præcis 1 dl. Vi bruger det allerede flittigt til de daglige espresso, som målebæger til dip, nødder, pesto mm. Den organiske form og det lille indhak gør det til et yderst funktionelt værktøj i et aktivt køkken.
Hav en dejlig onsdag.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Espressokopper/multibægre fra Pillivuyt