Prøv at sige det hurtigt 10 gange i rap. Jeg vil vædde på, du ikke kan.
I lørdags var jeg til Skt Hans hos Årstiderne. I den anledning var der ekstraordinært åbent i gårdbutikken og jeg fik de flotteste shiitake svampe med hjem.
De blev forvandlet til en skøn gang aftensmad, som måske ikke var autentisk japansk, men i det mindste lidt japansk inspireret.
Jeg lavede en teriyaki sauce, som de ristede shitakesvampe og spinat blev vendt i sammen med udon nudler, citrongræs og koriander. Jeg har tidligere lavet et indlæg om rød chilisauce, som er et af de produkter, jeg ikke umiddelbart havde tænkt på selv at lave. Teriyakisauce rangerer i samme kategori, men efter at være begyndt at lave den selv, så er der ikke mange af de færdiglavede produkter, som kommer på højde med den hjemmelavede.
Mirin kan være lidt svært at finde, så slå til når du ser en flaske. Den er god at have i forrådskammeret.
Udon nudlerne fra Clearspring er absolut nogle af mine yndlings: økologi og fuldkorn. Så bliver det ikke meget bedre.
Opskriften rækker til to sultne voksne:
Teriyaki
- 1 dl mirin
- 1 dl soya (svarer til 6 små sushiflasker fra SnS)
- 1 dl fintrevet ingefær
- 2 spsk sake eller tør hvidvin
- 20 gr rørsukker
Mirin koges ind til det halve. Soya hældes på og koges ned til 2/3. Kom sukkeret i og kog til, det er opløst. Tilsæt vin og lad alkoholen koge væk. Tilsæt til sidst ingefær og stil til side.
Shiitake i teriyaki med nudler
- 75 gr spinat (ja, det er hvad, der er i en af de plasticbakker i køleskabet og der kunne sagtens have været mere i)
- En hel masse shiitake svampe (jeg glemte at veje, men der var en helt fuld lille papirspose fra Krogerup)
- 1 løg hakket fint
- 1 fed hvidløg hakket fint
- 2 stilke citrongræs (se lige den flotte og friske kvalitet. Det er også fra Årstiderne). Giv det tæv (læs her hvordan) og hak det helt fint
- 2 portioner nudler
- 2 spsk sesam
- Sesamolie
De svampe var bare gode, lavede en helt simpel omelet med ristede shitake og et lille drys fintrevet lagret gouda og godt rugbrød, det var superdejlig og nem søndagsaftensmad efter en lang dag med svigerfamilien og hårdt arbejde.
Ja – og hvis man samme søndag tilfældigvis skal fejre 17 dejlige år, så er det da også lige måden at gøre det på 😉 Hjertelig (forsinket) til lykke!! Kram.
Uhh, det lyder lige som noget for os!! Vi deler virkelig en fælles korianderkærlighed, men mine supermarked-købte dør altid fra mig i løbet af en uge eller to, hvad gør du ved dem?
Den fik simpelthen et nyt liv! Jeg plantede den ud i en potte med masser af ny jord og så fik den tid og luft ude på altanen og nu er den bare så fin. Koriander er en 1-årsplante, men den er flittig og villig til at så sig selv, hvis man ellers lader den blomstre og ikke karseklipper den helt.
Nu har jeg potten her at bruge af, indtil det nye, jeg har sået, begynder at komme rigtigt i gang.
Jeg håber, du kan få gang i din koriander også. De er så skønne!!
På trods af for mange svampe og ingen bacon smagte det faktisk rigtigt godt 🙂
Tsk tsk – bacon ER ikke en grøntsag og skal ikke bruges hver dag!
Svampe er du ved at lære at spise 🙂