En have for alle: Prinzessinnengarten i Berlin

Sidst vi var i Berlin, fik vi et fantastisk tip om at tage forbi Prinzessinnengarten på Moritzplatz i bydelen Kreuzberg.
Vi havde ikke fået så megen anden forklaring, end det var et innovativt sted med en enestående stemning og en unik urban garden, men hvor blev vi dog positivt overraskede, da vi nåede frem.
_DSC4712

Prinzessinnengarten var ind til Juni 2009 en ramponeret plads – ja, nærmest en brakmark – i skygge af Muren. Men så tog gruppen “Nomadisch Grün” med Robert Shaw og Marco Clausen i spidsen initiativ til at ændre radikalt på de omstændigheder.

Robert havde efter rejser til bla Havana set eksempler på Urban Farming, som ikke blot er et spørgsmål om at producere grøntsager i storbyen, men i langt højere grad en mulighed for at facilitere et urbant sted at leve, arbejde og mødes. Det er her gode venner, naboer og lokale udveksler viden og erfaring og lærer det hele videre til deres børn.

Et kig ud over haven
Et kig ud over haven

“Nomadisch Grün” overtog det 6000 m2 store areal sammen med venner, fans, aktivister og naboer og gik i gang med det omfattende arbejde at rydde området og transformere det til en økologisk have med mobile plantesystemer. De over 100 deltagere fjernede mere end 2 tons affald, før området var klar.
Folkekøkken
Folkekøkken

Således blev Moritzplatz til en urban have, cafe og restaurant, hvor man mødes for at arbejde, lære om bl.a. dyrkning af økologiske grøntsager og slappe af.
Selvfølgelig er der også bier
Selvfølgelig er der også bier

Siden starten i 2009 har haven konstant udviklet sig. I dag findes der hundredvis af bede, bistader og der finder et utal af aktiviteter, rundvisninger, undervisninger mm sted.
Prinzessinnengarten var også med på Expo i 2011 i Shanghai som et eksempel på et socialt og kulturelt projekt i det åbne byrum.
Aktiviteter spredt over hele året- inklusiv cykelværksted
Aktiviteter spredt over hele året- inklusiv cykelværksted

Nu er Prinzessinnengarten blevet det “rum” i byen, hvor lokale mødes for at eksperimentere og arbejde med økologi, biodiversitet, bæredygtighed og miljø.
Mynte vokser lystigt i gamle sække
Mynte vokser lystigt i gamle sække

Prinzessinnengarten lærer de lokale at tilpasse sig klima- og miljøforandringer, spise sundt, leve bæredygtigt og i det hele hvordan man skaber sig en bæredygtig fremtidssikret livsstil.
Alternativ anvendelse af nedløbsrør
Alternativ anvendelse af nedløbsrør

Økologiske grøntsager og krydderurter bliver dyrkede i hjemmelavede kompostbede uden brug af hverken pesticider eller kunstig gødning.
Mælkekartoner med små planter
Mælkekartoner med små planter

“Nomadisch Grün” opretter mobile haver – nogle gange bare midlertidigt – på uudnyttede arealer som byggepladser, parkeringspladser og tager til urban gardens og grønne mødesteder.
Enorm frodighed overalt - her en bedårende mikroskopisk morgenfrue
Enorm frodighed overalt – her en bedårende mikroskopisk morgenfrue

Denne form for have kan dyrkes overalt. Ved hjælp af den innovative brug af tomme sække og kasser (fra bagerier) som potter og bede, kan haven stå overalt. Det være sig på beton, græs eller sågar et stykke kontamineret jord. Eller omdanne en evig byggeplads til en frodig have.
Når det bliver vinter – eller kommunen kræver sin jord tilbage – kan den mobile have sættes på hjul og flyttes et andet sted hen.
Således bliver haven på Moritzplatz hver vinter flyttet hen til et tidligere overdækket marked, som i dag tjener som forsamlingshus for området.
Vandingssystem
Vandingssystem

Stiklinger, kompost, krydderurter og grøntsager bliver solgt for at holde projektet kørende. Hundredvis af frillige, venner af haven, plantebeds-sponsorer og supportere hjælper til konstant at udvikle den initielle ide udfra devisen, at eksperimenter er velkomne, mens læring via aktiv involvering bliver stærkt tilskyndet.
Flere sække - her med kål og purløg
Flere sække – her med kål og purløg

Med et utal af projekter og workshops, som lærer unge mennesker om den mad, de spiser i kombination de interessegrupper og Pressen, der besøger haven og tager inspiration med hjem, er Prinzessinnengarten blevet en “take away food model” for andre byer.
Container-cafe
Container-cafe

Diversiteten er sikret på Moritzplatz. Her dyrkes tomater fra Indien, Tyrkiet, Marokko og Rusland. Persille fra Italien, Grækenland og Japan, kartofler fra Afrika og Andesbjergene samt mynte og krydderurter fra hele verden.
Frøene kommer tit fra naboer og venner af haven, som tager dem med hjem fra rejser eller når de har været på besøg i deres hjemlande.

Prinzessinnengarten ejes ikke af nogen. Den bliver ledet af “Nomadisch Grün” men enhver, som ønsker det, kan deltage og bidrage til målet om at dyrke økologiske grøntsager til alle borgere i området og fremhæve det lokale samarbejde, der ligger i at genskabe de økologiske landbrugstraditioner, som i dag er glemt i byerne.

Alle, som arbejder i haven, kan som tak købe økologiske grøntsager og krydderurter med rabat i forhold til dem, der ellers bliver solgt fra haven.
Der bliver ikke anvendt nogle former for kemikalier i haven og fordi maden bliver spist i lokalområdet og transportomkostningerne dermed er holdt på et minimum bliver kuldioxid-udledningen også stærkt reduceret.
_DSC4709
Foruden selve haven ligger der også både en cafe og en restaurant, hvor kokken udelukkende tilbereder især supper og andre enkle retter af grøntsager fra Prinzessinnengarten.

God espresso
God espresso

Sidste år var haven tæt på at lukke og det kom til en nervepirrende diskussion med Berlins Senat, som, efter at være blevet præsenteret for de 30.000 underskrifter, som det var lykkedes haven at samle, valgte at droppe planerne om udstykning.
I dag modtager haven ingen økonomisk støtte fra det offentlige, men overlever kun på salg fra og i haven samt donationer.
_DSC4711

Hvis du skal til Berlin i efterårsferien, så tag et smut forbi Kreuzberg og se, hvad der sker på Moritzplatz. Det er super inspirerende og en skøn grøn oase midt i byen.

MASSER af urban Berlin stemning over hele haven
MASSER af urban Berlin stemning over hele haven

I samme område finder du også Voo Store med eminent shopping, Five Elephant med noget af byens bedste kaffe og skønne tapas hos Bar Raval.

Mine resterende ideer og forslag til hotel i Berlin, finder du her.

Rigtig god tur til Berlin.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

4 thoughts on “En have for alle: Prinzessinnengarten i Berlin”

  1. Åhh, hvor vil jeg gerne forbi Prinzessinnengarten på et tidspunkt, og efter det her indlæg vil jeg det endnu mere end tidligere. Selvom jeg har været i Berlin en del gange de sidste år, så har jeg af nogen underlig grund aldrig kommet forbi haven. Det sidste år har jeg hørt så mange forskellige personer har hjemme tale om den, og jeg ønsker sådan at jeg havde en tur til Berlin planlagt snart, så jeg får mulighed for at se den. Tænk om vi kunne bygge ting af den størrelse her hjemme! Jeg er stort fan af bl.a. fælleshaven i Nørrebroparken, men jeg har fået et tydeligt indtryk af at den i Berlin er en del større.

  2. Super super super fint tip – bliver nødt til at tage forbi haven næste gang jeg kommer til Berlin. Det er noget af det der er så fint ved byen, symes jeg – at der altid er en overraskelse og mere end én grund til at komme tilbage…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *