Den sidste tid har været travl – både privat og på arbejdet. Når sandheden skal frem, så har vi faktisk også formået at presse en lille ferie ind og er netop kommet hjem fra en fascinerende, herlig og anerledes uge i Marrakesh.
Det betyder, jeg ikke har fået planlagt en hverken julekalender eller adventskalender til dig, kære Læser. Men at dømme efter antallet af madbloggere og livsstilsbloggere, som har været lidt længere fremme i skoene, end jeg, så er der rigelige af vinderchancer derude i Blogland.
I stedet får du mine anbefalinger til julegaver og vi starter – selvfølgelig – med en kogebog.
En af de kogebøger, som jeg har glædet mig allermest til i år, er den seneste fra Paul Cunningham: “Privat.”
Jeg er fuldstændig vild med Pauls bøger, opskrifter, sammensætninger og især tilgang til maden.
“Privat” har fokus på vintermad og mon ikke, vi allesammen kan trænge til lidt ny inspiration og nogle alternativer til den klassiske osso buco, kartoffel-porresuppe og coq au vin, eller hvad vi nu plejer at diske op med til vore familier og/eller gæster i de kolde måneder.
Bogen bygger dog også på de to evindelige spørgsmål, som kokke bliver stillet igen og igen: Hvad spiser I til P-mad (personalemad)? og hvad spiser du derhjemme?
Bogen er – som Pauls bøger i øvrigt altid er – meget personlig. Man fornemmer tydeligt entusiasmen bag og jeg kan ikke lade være at blive enormt inspireret af den visuelle og tegnende tilgang til madlavningen. Bogen er krydret med små beretninger og (madrelaterede) minder, det være sig hos bedsteforældrene, svigermor, hjemme ved Pauls eget middagsbord eller på en af hans mange rejser.
Jeg har efterhånden hørt mange sige inkl Kim Flyvbjerg i Berlingske, at det er som om, Paul er blevet sig selv igen efter at være kommet til Henne Kirkeby Kro. Maden er kommet tilbage på et enkelt, usnobbet niveau og skabt udfra en begejstring for at lave mad. Jubiiiii – siger jeg bare.
Bogen er vildt inspirerende og der er så mange ting, jeg har lyst at lave deri. Den er supernem at gå til med enkle opskrifter og tilgængelige råvarer, men jeg synes også, der er flere bud på gode gæsteretter, så bogen kan lidt af hvert.
Jeg lavede en stor portion chilibønner fra bogen, som vi spiste over et par dage. En herlig basisting, som kan bruges til mange forskellige ting og som lige havde et touch af lidt nyt med både kanel og lakrids i opskriften.
Vi spiste både bønnerne til et stykke stegt kød (god gris) men også i små portionsstegepander med et æg på toppen og lidt ost.
En hurtig tur i ovnen, så er den skønneste morgen/brunchmad klar.
Du skal give bogen til den ivrige amatørkok – mand som kvinde – der uden tvivl allerede kender og beundrer den gode Paul.
“Privat” kan både købes som almindelig bog og e-bog, men selvom jeg er STOR tilhænger af e-bøger og muligheden for at allokere boghyldeplads dedikeret, så er lige præcis denne bog nok en af dem, jeg gerne vil have i hånden.
Jeg vil selv lave mine noter, spilde min kaffe og brænde den lidt i hjørnerne. Så lever kogebogen nemlig og afspejler den ufattelige energiske og dynamiske mand, som har skrevet den.
Du kan se lidt mere fra bogen her.
Hav en dejlig lørdag.
Kh, Mette
Foto: Martin Kaufmann
PS Paul har allerede to nye bøger i gang. Jubiiiiii!
Kære Mette
Den bog er bare så skøn. Jeg prøvede hans røde karamelliserede løg den anden dag (dog med alm. løg). Det var lækkert.
Kh Nadia
Hej,har du den opskrift her på bloggen (chilibønner )