Vi er lige kommet hjem fra en helt vidunderlig ferieuge på Fejø.
I haven er en hængekøje mellem to gamle, smukke pæretræer og jeg tog mig en tidlig morgenstund med dynen derude og et par ekstra kapitler i feriebogen. Det var en lise for sjælen! Den sidste morgen stod jeg med vilje meget tidligt op bare for at nå en stund i hængekøjen, inden vi skulle pakke og køre hjem.
Den lille 16 km² ø med ca 450 indbyggere er intet mindre end perfekt til en stille uge langt væk. Når man står på færgen i den lille by Kragenæs på Lolland og tager den 15 minutter lange tur, ja – så bliver der samtidig slået om til “skildpadde-tempo” og sindet finder en ganske særlig ro.
Søde venner havde tillidsfuldt lånt os deres skønne sommerhus, som ligger med den smukkeste tænkelige udsigt over vandet og en fantastisk frugt- og køkkenhave, som jeg lystigt har boltret mig i og kombineret med skønne indkøb fra nogle af øens mange vejboder.
Min kæreste skulle selvfølgelig også forkæles og en af dagene, blev han det med en spansk inspireret morgenmad bestående af ristede nye kartofler og løg med en skøn, krydret tomatsauce, ristet chorizo og et pocheret Fejø-æg. MUMS, det var godt!
Det kan virke som en lidt omstændig morgenmad, men tomatsaucen kan sagtens laves i forvejen og blot lunes, når morgenstunden/formiddagen eller brunchen er der. Du kan selvfølgelig også vælge at stege et æg – enten i form af spejlæg eller scrambled egg, men har du mulighed for at få fat i HELT friske æg, så prøv at lave et pocheret æg. Det smager simpelthen så skønt.
Patatas bravas eller papas bravas er også en klassisk tapas. Udelad æg og evt også pølser og server de ristede kartofler med den gode sauce og en lille gaffel eller tandstikker.
Oprindeligt skal kartoflerne frituresteges, men det synes jeg er synd for de nye kartofler og lidt for meget af det gode til morgenmad. Så jeg nøjes med at riste dem sprøde på panden.
Saucen har lige så mange variationer som spanske husmødre. Nogle steder er det mere en mayonnaise, andre steder en blanding af mayo og tomatsauce. Og så er der spørgsmålet om chili. Du får min version. Take it or leave it.
Patatas bravas med chorizo og pocheret æg
(Brunch/morgenmad til 2 personer)
Ristede kartofler og pølser
- 3 mellemstore kartofler
- 3 spsk olivenolie
- 2 kviste oregano, rosmarin, timian eller salvie
- 1 fed hvidløg
- Salt og peber
- 8 – 10 små chorizopølser eller et stykke chorizo skåret i 0,5 cm tykke skiver
- 1 halvt nyt løg skåret i skiver
- Ekstra oregano, rosmarin eller timian til pynt
- Koriander, hvis man kan lide det
Skrub kartoflerne og skær dem i store tern. Varm olivenolien og svits kartoflerne sammen med krydderurten og hvidløg. Vær opmærksom på, varmen ikke skal være alt for høj. Så hænger kartoflerne fast i panden og brænder kartoflerne på, i stedet for at blive møre.
Smag til med salt og peber.
Når kartoflerne er næsten møre tilsættes chorizo, som steger med, til pølserne er gennemstegte og/eller sprøde (hvis du bruger den tørre variant).
Til sidst tilsættes løget, som blot skal have et minuts tid, så det akkurat falder sammen.
Salsa bravas
- 1 spsk olivenolie
- 1/2 nyt løg i små tern
- 1 fed finthakket hvidløg
- 2 spsk tomatpure
- 2 store tomater, ca 300 gr i tern
- ca 75 gr tørret chorizo, jeg har brugt en fra bornholmske Hallegaard
- 1 tsk røget paprika
- 1 spsk sherryeddike
- 2 tsk gastrik fra Fejø eller 1 tsk rørsukker
- Salt og friskkværnet peber
Varm olien og sauter de to slags løg og chorizo til de er bløde. Tilsæt tomatpure og paprika, rør godt rundt og lad det svitse med et par minutter. Tilsæt eddike og gastrik/rørsukker sammen med tomaterne i tern.
Lad det hele koge godt ind ca 10 – 15 minutter og smag til med salt og peber samt evt lidt eddike eller sukker.
Pocherede æg
- 2 store, belt frisk æg
- 1 spsk lys eddike
Pocher æggene et ad gangen 3 minutter i en gryde med letsaltet vand og 1 spsk hvidvinseddike. Har du ikke prøvet at pochere et æg før, så gør du sådan her: Slå et æg ud i en kop. Bring vandet lige knap til kogepunktet, tag et piskeris og rør godt rundt i kanten af gryden, så du danner et “sort hul” i midten af gryden. Stop piskningen og hæld forsigtigt ægget ned i hullet. Strømmen vil fortsætte og medvirke til, at hviden samles om ægget.
Tag ægget op og lad det dryppe godt af i en si.
Anrettes på en stor tallerken med lidt af det hele, ægget i midten og til slut ekstra krydderurter. Meget gerne af den blomstrende slags, hvis du har.
Rigtig dejlig søndag til dig!
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk