Larb nua – en nem (og skøn) thai salat i sommervarmen

Du kommer simpelthen til at få så mange thai opskrifter i den næste tid. Efter næsten tre uger i Thailand med mulighed for selv at gå i haven og plukke frugt, krydderurter og grønt samt privatlærer i det autentiske thailandske køkken, så kan det bare ikke være anerledes.

I dag får du opskriften på en utrolig nem og hurtig salat, som smager fantastisk i varmen og med lidt ekstra tilbehør, har du snart et helt måltid, som hele familien vil elske dig for.

Knasende sprød salat med masser af smag
Knasende sprød salat med masser af smag


Jeg bliver (blev) nogle gange lidt overvældet, når jeg læser navnene på de thailandske retter på et menukort, men nu har jeg knækket noget af koden.

“Larb” betyder simpelthen salat og “nua” er oksekød. Dvs. hvis du ser “gai,” er det kylling og “moo” er gris. Fælles for alle tre salater er, at de som udgangspunkt laves med hakket kød.

Og det kan vi jo godt lide, for der er næsten ikke noget nemmere og hurtigere, men sørg nu for at købe kød i en ordentlig kvalitet. Det gør en verden til forskel, når det er så vigtig en ingrediens som her.

Til 2-4 personer

  • 400 gr hakket oksekød
  • 1/2 agurk i tynde stave
  • 2 hjertesalat
  • 2 spsk neutral olie
  • 1 stilk finthakket citrongræs
  • 1 stort finthakket hvidløg
  • 2 spsk limejuice
  • 2 spsk palmesukker
  • 1 rød chili
  • 3 tsk fiskesauce
  • Frisk koriander, thai basilikum eller mynte
  • 1 håndfuld grofthakkede peanuts
  • Server med limebåde

Varm olien op i en stor pande eller wok. Kom citrongræs, hvidløg og oksekød på panden og lad det brune godt i 5-8 minutter. Sørg for at skille eventuelle klumper af kødet med en grydeske. Tilsæt limesaft, sukker, fiskesauce og chili. Lad det snurre videre et minutes tid. Træk kødet af varmen og lad det køle lidt af.

Garnér et stort fad med salat og agurk. Hæld kødet på og drys til sidst med grofthakkede peanuts og din foretrukne krydderurt.

Server med masser af limebåde.

Du kan selvfølgelig servere ris eller nudler til, så det bliver et måltid, der fylder lidt mere. Vi sprang kulhydraterne over og spiste i stedet stirfried broccoli til. De to retter udgjorde et helt måltid ( i de angivne mængder) for tre personer. Jeg tror, det er første gang, vi med så stort velbehag har delt et helt stort broccolihoved.

Du kan også sagtens supplere med flere grøntsager, men lige netop denne dag havde vi bare hjertesalat og agurk i køleskabet, der passede til.

Hav en dejlig, varm fredag og rigtig god weekend, når du kommer dertil.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *