I forgårs skrev jeg om gården Holtgaard, som ligger mellem Odder og Horsens. Her har Anne og Helge i en del år tilbudt jordbær og ærter til selv-pluk samt solgt til egnens detailhandel.
Jeg har en årlig tradition med min Mor om at plukke jordbær på gården og som regel plukker vi også lidt ærter, fordi vi ikke kan vente på dem, der kommer lidt senere hjemme i haven.
Således var i år ingen undtagelse.
Det blev vel til godt et kilo og jeg tog også nogle af de flotte spirer og blomster med, som pynter så fantastisk smukt på en tallerken.
Der hersker lidt forvirring omkring ærteblomster. Således skal du være opmærksom på, at de almindelige lathyrus/ærteblomster, som man dyrker til buketter og dufter vidunderlig godt. De er giftige. Det samme gælder staude lathyrus, som man også skal holde sig fra.
Men på de planter, hvor man spiser ærterne, kan man også spise de fine, sprøde skud, som er de øverste ca 10 cm af planten. De krøllede slyngtråde er meget dekorative og selve smagen er tydelig af ært.
De kan tåle at blive varmet op og feks serveres stir-fried, men jeg foretrækker dem nu rå, så man samtidig kan nyde deres smukke udseende.
Endnu en gang er jeg også nødt til at slå et slag for den fantastisk hyggelige aktivitet, det er at plukke noget sammen. Skynd jer nu derud i sommerlandet og find jeres nærliggende selv-pluk hvad end det måtte være: jordbær, ærter, kirsebær, hindbær, ribs osv osv.
Der er en fin oversigt her: www.plukselvfrugt.dk
Danske ærter er en delikatesse og de skal nydes, mens de er i sæson. En nybælget ært som lige er plukket smager vidunderligt sødt og saftigt.
Når du køber ærterne i supermarkedet, skal de være knitrende friske og sprøde. En stor, grov og melet ært er bare ikke spændende og desværre er det tilfældet for langt de fleste af de udenlandske.
Nogle af ærterne blev tiltænkt en lille forret, som i al sin enkelhed bestod af en cremet blomkålspure, lidt blomkålscrudite, stegte kammuslinger og lidt sprøde croutoner.
Havde jeg haft endnu flere ærter, ville jeg har lavet en pure på ærterne udfra samme metode som blomkålspureen. Dog skal man være meget varsom med at koge ærterne, som bliver triste og gule i farven, hvis de får for længe.
Jeg fulgte ikke en decideret opskrift, men min fremgangsmåde får du her.
Start med at komme lidt salt og sukker på dine kammuslinger. Sæt dem i køleskabet og lad dem trække smag og struktur.
Jeg havde nogle store flotte kammuslinger og beregnede derfor 2 per person til en forret.
Gør et blomkål i stand og brug et lille halvt til 4 personer.
Pil et par store buketter fra og riv dem så tyndt du kan på et mandolinjern. Vælg de smukkeste og mest hele skiver fra og læg dem i en skål med isvand.
Resten af blomkålen inkl overskuddet fra cruditeen ovenfor, deles i mindre stykker og kommes i en gryde med saltet vand. Kog blomkålen mør og hæld alt vandet fra. Damp evt kort, så du virkelig får drænet fuldstændig.
Blend grundigt med en pæn klat smør til pureen er helt glat.
Du kan vælge at køre den igennem en sigte også for at få endnu mere cremethed.
Riv brødcroutoner i stykker af et daggammelt brød og vend dem godt med salt og olivenolie. Bag dem i ovnen til de er knasende sprøde.
Kammuslingerne steges i en blanding af smør og olivenolie på en meget varm pande. De skal endelig ikke have for længe – maks 30 sekunder på hver side – men de er bedst, hvis de får en fin brun stegeskorpe.
Nu er du klar til at servere.
Start med at fordele pureen på dine tallerkener. Læg derefter kammuslingerne på og drys til sidst med ærter, croutoner, crudite og ærteskud.
Jeg måtte selvfølgelig også have en lille blomst på.
Det er en utrolig smuk forret og den smager heldigvis lige så godt, som den ser ud.
Velbekomme!
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Øj det ser smukt og lækkert ud, kan man invitere sig selv forbi? 🙂
Jeg elsker også ærter, søde, sprøde, fantastiske danske sommerærter. Det er essensen af, ja sommer, for mig! Jeg har aldrig spist det sammen med kammuslinger, en anden favoritspise, men det lyder som om det er en fejl…
Hav en vidunderlig dag!
Hej Marie,
Du kan tro, det er en skøn kombination kammuslinger og ærter. Jeg tror ærter rangerer lige under asparges for mit vedkommende, når det kommer til yndlingsgrøntsager.
Og jo – man kan sagtens prøve at invitere sig selv forbi 🙂
Dejlig weekend til dig også!
kh, Mette
Smukt og lækkert! Jeg får lyst til at tage derud igen og plukke stængler og blomster…
Vh Charlotte G
Hej Charlotte,
Ja, spirerne er næsten lige så lækre som de “rigtige” ærter og så er de bare så smukke.
Jeg tror faktisk, det er sidste åbningsdag i dag…..
God søndag.
Mange hilsner, Mette