Sidste fredag var det igen min tur til at have morgenmad med til mine kolleger og denne gang blev det til en variant på mine ellers højtskattede græskarkerneboller.
Jeg har nemlig en svaghed for müsliboller (og er vild med dem fra Emmerys). Det er den kombination af det lidt søde med nødder, frugt og kerner, som gør mig helt morgenglad i låget.
Til ca 18 boller
- 5 dl vand
- 1 øl, 33 cl
- 20 gr gær
- 20 gr salt
- 1 stor spsk honning
- 200 gr groft speltmel
- 200 gr müsli
- 600 gr hvedemel
- Müsli til drys
Gær opløses i vand og øl. Tilsæt de to slags mel, müsli, salt og honning.
Når dejen lige er æltet sammen, dvs før det tunge æltearbjde går i gang, men når alle ingredienser er opløst og har blandet sig, skal konsistensen checkes. Du trækker en finger igennem dejen, og dejen skal lukke sig efter den bane, din finger har trukket. Såfremt dette ikke sker, tilsætter du lidt mere vand og rører godt, inden du checker konsistensen igen.
Dejen er sikkert væsentligt mere lind, end du er vant til.
Nu kan du begynde at ælte rigtigt.
Dejen æltes, indtil den slipper skålen og slår fra side til side. Jeg bruger røremaskine, men du kan naturligvis ælte i hånden. Lav en glutenprøve, hvor du strækker dejen ud mellem to hænder, indtil den er næsten gennemsigtig, men stadig hænger sammen. Så er dejen æltet optimalt.
En skål gerne med låg smøres med olie og dejen lægges deri. Læg låg eller et viskestykke på. Lad dejen hæve i 3-4 timer ved stuetemperatur eller minimum 8 timer i køleskabet eller på altanen, men gerne op til 24 timer.
Tænd ovnen på 250 grader – almindelig over og undervarme og sæt en tom bageplade ind.
Vend dejen ud på et müslidrysset bord – riiiiigeligt müsli og pil gerne rosiner og lignende tørret frugt fra, som blot brænder i ovnen.
Skær dejen ud, jeg bruger en almindelig hvid dejskraber i plastik.
Skær en bane fri og skub den fri af den øvrige dej. Del i den størrelse boller du ønsker og løft dem forsigtigt over på dit bagepapir og vend dem rundt, så müslien kommer øverst.
Bagepladen tages ud af ovnen og bagepapiret trækkes over på den. Sæt pladen i ovnen og hæld en kop vand i bunden af ovnen. Det giver en mere sprød skorpe.
Bollerne bages i ca 20 minutter.
Pga den meget fugtige dej holder bollerne utrolig godt. De mugner nærmest, før de bliver tørre.
Prøv dem.
God torsdag.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Godmorgen MEtte,
Bollerne ser (og lyder til) at være helt fantastiske – kommer på weekendens to do liste! Jeg er nemlig også vild med müsli boller, om end jeg, så vidt det er muligt med et arbejde med møder ude af huset, afholder mig fra kornprodukter i hevrdagene elsker jeg en god bolle med smør på!
God dag!
Kh,
Tanja
Uhm hvor ser de lækre ud! Dejligt med inspiration til at variere de eller så ens (dog lækre) boller, man laver gang på gang 😉 Hahaha
De der skal i hvert fald gives et forsøg
Emma
http://www.thecasualcliche.blogspot
Det er en god opskrift! Jeg skulle dog bruge mine boller til sandwich, og derfor udskiftede jeg muslien med havregryn og 5-kornsblanding. Den grove mel blev grahamsmel og så rullede jeg i græskarkerner. Det kan også anbefales 🙂 Tak for dejlig inspiration!!
Hej Bente,
Uhmmm – det lyder som en lækker variation, du har lavet.
Jeg er glad for at høre, at opskriften holdt!
Mange hilsner,
Mette
Har lige forsøgt mig med bollerne og synes dejen er MEGET klistret, er det rigtigt, synes den må være svær at arbejde med. Har kommet mere mel i afventer nu at de hæver.
Kære Kirsten,
Som jeg skriver i opskriften, så er det en meget lind dej og det skal den være. Det giver nogle skønne, fugtige boller, som holder længe.
Når dejen er hævet, hælder du den ud på bordet og med en dejskraber (halvcirkel), som du kan dyppe i KOLDT vand for at undgå dejen hænger i, skærer du passende stykker ud og vipper dem over på en bageplade. Gør også dine hænder våde, når du arbejder med dejen.
Jeg håber, det lykkes og dine boller bliver gode!
Mange hilsner, Mette
Har aldrig smagt så smagfuldt en bolle. Stor ros til forfatteren af denne opskrift. Tror ikke at jeg vil skifte til andre opskrifter mere :o)
Hej Mette,
Hvilken type øl bruger du i din opskrift?
Vh. Jesper
Hej Jesper,
Jeg bruger, den jeg har 😉
Og hvis jeg kan vælge, bliver det som regel hvede.
Prøv dig frem og se, hvad der passer bedst til de øvrige ingredienser, du bruger.
Mange hilsner,
Mette