Vi nød søndagen/Påskedagen i fulde drag. Jeg kom hjem fra Kina lørdag aften og er – som altid – når jeg kommer hjem fra Østen noget så morgenfrisk, det giver nogle dage, som starter meget tidligt, men til gengæld meget stille, for resten af huset er stadig i dyb søvn.
I går kunne jeg bruge morgenstunden til at udtænke og kreere en kage, da vi senere på dagen havde aftalt besøg hos søde venner, som har fået den skønneste, mest frække kattekilling, som selvfølgelig skal opleves, mens den stadig er lille og sød.
Mange udenlandske blogs har længe leget med den grønne (japanske) te, matcha. En af mine yndlingsblogs www.nordljus.co.uk har masser af opskrifter med den grønne ingrediens og jeg har længe haft lyst til at tage hul på den lille dåse, jeg har haft stående i mit skab, siden jeg besøgte Japan.
Matcha er en grøn te, der er blevet stødt til helt fint pulver. Produktionen af matcha starter i April, når de tebuske, som er blevet præselekterede til dette år at levere særligt god te, bliver overdækkede og beskyttede for sollyset, så de fineste, lysegrønne skud kan blive til matcha. På den måde hæmmes fotosyntesen, og bladene bliver endnu rigere på aminosyren L-theanin.
På den 88. dag efter “Rishun”, forårets første dag, bliver topskuddene plukkede. Straks efter høsten bliver bladene dampede og derefter gennemtørrede, hvorefter de bliver malet til fint pulver, matcha.
Matcha er en opkvikkende te, og dens konsistens er tykkere end almindelig grøn te, simpelthen fordi pulveret bliver i teen. På den måde tilføres kroppen en koncentreret høj dosis af A-, E- og C-vitamin samt forskellige mineraler og polyphenoler. Teens farve er helt fantastisk græsgrøn og smagen blød og rund – ja, faktisk meget som græs. Man kan fristes til at kalde matcha for den ultimative grønne te, hvor alt det gode, vi ved er i denne grønne te, lige har fået et ekstra skud opad.
Når teen bliver serveret i Japan, er det et ritual i sig selv. Det er her, det lille, fine bambuspiskeris bliver anvendt og selve ceremonien er næsten meditativ og meget “autentisk japansk” at opleve. Ceremonien bygger på zen buddhismens fire grundprincipper: harmoni, respekt, renhed og indre stilhed. Med en ske (chashaku) lægger man teen i en speciel skål (chawan), tilfører vandet og pisker med et traditionelt bambuspiskeris (chasen) til teen begynder at skumme.
Matcha anvendes i rig udstrækning i dessertkøkkenet til kager, desserter og is. Her er det den bløde, milde smag og den flotte grønne farve, som træder frem.
Tilbage til marmorkagen; Glem alt om den sædvanlige, ret tunge marmorkage med det smukke brune og lyse mønster. Forestil dig især en frisk, let krydret kage med masser af skøn, næsten karamelliseret hvid chokolade.
Foråret viste sit smukke ansigt i går, det gjorde solen i hvert tilfælde og selvom temperaturerne stadig var meget lave, så var det alligevel så livgivende at mærke solens kraft og det gav mig lyst til endelig at åbne dåsen med den grønne te og kombinere med citron, ingefær og (naturligvis) hvid chokolade.
Kage
- 115 gr smør
- 1 spsk matcha
- 290 gr rørsukker
- Korn af 1 stang vanille
- 4 æg
- 220 gr hvedemel
- 1/2 tsk bagepulver
- Lidt salt
- 60 ml piskefløde
- 60 ml mælk
- Skallen af 1 økologisk citron
- 100 gr grofthakket lys chokolade – jeg brugte Toscano white knapperne fra Amedei, men sprang over hvor gærdet er lavest og hakke dem ikke. Det gør jeg næste gang
- 1/2 tsk stødt ingefær
Glasur
- Saft af 1 økologisk citron
- 200 gr flormelis
- 1/2 tsk matcha
Start med at tage 25 gr smør fra og smelt det i en gryde. Tag gryden af varmen, når smørret er smeltet. Rør matchapulveret ud i smørret.
Det resterende smør røres blødt med sukker og vanillekorn, til det er blødt og cremet. Tilsæt æggene et efter et, mens du rører indimellem. Sigt skiftevis mælk, bagepulver, salt og med mælk/piskefløde i dejen. Rør godt rundt, men endelig ikke for meget.
Tag ca 1/3 af den dejen fra og bland den med matcha/smørblandingen. Rør det godt rundt, så dejen bliver fuldstændig homogen og ensartet i farven.
Til den hvide dej tilsættes nu ingefær, citronskal og hvid chokolade.
Smør din ønskede form med smør. Du kan vælge en almindelig rektangulær form (som til rugbrød), men du kan også vælge en springform, gugelhupf eller hvad du nu måtte have lyst til.
Dejen fordeles i formen. Skiftevis hældes den grønne og den lyse dej i formen. Optimalt i et skakmønster, men hvis dette ikke kan lade sig gøre, så sørge i det mindste for at blande de to deje, så marmormønstret træder frem. Til sidst trækkes en dejskraber i zig-zag mønster gennem den ubagte kage, så de to slags dej bliver blandet en sidste gang.
Bag kagen ved 180 grader i 60-75 minutter, afhængig af hvilken form du har valgt. Bliver det en høj kage, skal kagen bage længere, mens hvis du har valgt en form, som resulterer i en fladere kage, så skal bagetiden ligge i den lavere end.
Lad kagen køle af 10-15 minutter, mens du rører glasuren sammen. Hold igen med citronsaften, så din dressing ikke bliver for tynd. Hvis det modsatte er tilfældet, så tilføjer du lidt vand i også.
Hæld glasuren over kagen. Pynt med citronverbena, eller som jeg har gjort med grapefrugtmynte.
Så er der kage til en eftermiddag i skønt selskab.
Rigtig god Påske.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
PS Til slut et lille billede af Hugo:
Mette, jeg har stået i samme dilemma – med en dåse matcha te på hylden, som bare har ventet på at blive brugt! Tror at jeg vil bruge den sidste påskedag på at kreere en forårskage som denne!
Den ser helt fantastisk ud!
I øvrigt, jeg har læst Martins indlæg som omhandler billedtagning af mad og har i den forbindelse fundet den linse som jeg bare må eje! Det kommer virkelig læserne til gode, at I har et så godt samarbejde!
God påske!
Kh,
Tanja
Kære Tanja,
Nej, hvor godt, jeg ikke er den eneste. Jeg har lige surfet rundt inde på nordsljus.co.uk igen og der er altså flere supergode ideer. Check hende ud også.
Ny linse…. så bør jeg jo næsten sige undskyld. Det er ikke en lille investering 🙂 Men hvor er det dejligt, vi kan inspirere 🙂
Rigtig god Påske til dig også!
Kh, Mette
Mums og mums og hvor er det dog en fantastisk variant af en klassiker. Lækker grøn farve også. Du er sgu’ imponerende Mette (hvilket overskud!!), og fotografierne er en fryd for øjet!
Hvis du nogensinde laver en Kokkeskole med titlen: 5 nemme, lækre, gæstemiddage som enhver tosse kan lave på ganske kort tid (ie jeg skal kunne være med 🙂 – så er jeg klar. Seriously. KH Anett