Jeg har så mange kogebøger og kunne ikke undvære een eneste af dem.
Men der er nogle, jeg glemmer og så er det næsten som en “skat,” når jeg kommer i tanker om dem og finder gode opskrifter frem.
Sådan havde jeg det i søndags med “Grønt Grundkøkken” fra d´herrer Kirk og Maarbjerg.
Bogen har nogle skønhedspletter, men det er alligevel et af de leksika, som jeg af og til slår op i, når jeg står med en grøntsag og skal finde på noget nyt. Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg har nemlig en lidt anden tilgang og twister tingene anerledes, end jeg selv gør og derfor bliver jeg inspireret.
I søndags havde jeg et skønt læs majs fra den gode Søren Wiuff. Der var både små, lækre minimajs og store, søde og saftige majskolber.
Når minimajs er helt friske og nyplukkede, så kan man sagtens spise dem hele (dog med de mest grove dækblade taget fra) og så smager de umiskendeligt af lakrids (følg linket og læs om første gang vi blev introducerede til de hele minimajs). Det er en helt speciel oplevelse, så prøv om du kan finde små og helt friske majs.
Lun salat af to slags majs, vilde ris, smør og ost
(Tilbehør til 4 personer)
- 6 store majskolber
- 6 minimajs
- 200 gr vilderis
- 50 – 100 gr smør
- 50 – 100 gr revet ost, f.eks Unika Havarti, Kornly, Lykkebjerg, Havgus eller Digekrone. Vesterhavsost eller parmesan kan også bruges
Skyl de vilde ris grundigt og kom dem i saltet vand. Forholdet er 1:3, men vilde ris koger ikke tørre på samme måde som almindelige ris, så du skal regne med at hælde vand fra, når risene er møre.
Kog risene til de er møre, men med bid. Du skal regne med, det tager en god halv time.
Fjern dækblade og fimrehår fra alle majs.
Skær de små majs i halve eller kvarte på langs afhængig af, hvor store de er.
Skær kernerne af de store majs.
Nu kommer dit dilemma: Opskriften foreskriver, at du nu skal bruge 100 gr smør. Det havde vi simpelthen ikke samvittighed til, så vi nøjedes med at tage en god klat. Det bestemmer du helt selv.
Brun smørret på en stor pande eller i en stegegryde. Start med at riste minimajs, til de har fået lidt stegeskorpe. Kom de hele kerner ved og lad dem stege med et par minutter.
Tilsæt til sidst risene og lad dem stege med 5-6 minutter.
Krydr godt med salt og peber.
Hæld den lune salat i en stor skål eller på et fad og garnér med et par ekstra kolde smørklatter og den revne ost. Også osten bestemmer du selv “niveauet” af.
Danske majs er en delikatesse, som vi skal nyde, mens vi har den her i September. De smager fantastisk og kan på ingen måde sammenlignes med de skumle fætre i dåse!
Hav en dejlig dag.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Den opskrift må jeg prøve!
Jeg elsker danske majs, men jeg er ret sikker på at jeg ikke kan finde friske minimajs i Århus. Desværre, jeg har aldrig set dem med blade på.
Dåsemajs og genspejlset majs er ikke mad! Uha..
Hej Hej
Charlotte G
Hej Charlotte,
Ja – det må du da!!!! Uha, jeg kender heller ikke umiddelbart steder m friske minimajs i Århus og slet ikke efter Kong Gulerod er væk. Jeg ville imidlertid prøve på Ingerslev Boulevard, når der er torvedag. De kan sagtens have dem.
Held og lykke med jagten.
Mange hilsner, Mette
Hej, hvordan smager vilde ris ? kan kun huske dem som en del af en blanding der var ultra moderne for år tilbage ?? Jeg tænker de måske ikke lige er til at skaffe i det lokale supermarked og kan de så erstattes af noget andet ? jeg er faktisk ved at overveje linser, men jeg ved ikek om det holder.
Kh Pernille
Vilde ris smager dejligt 🙂 Du kan købe dem i Irma: https://irma.dk/kolonial/pasta-og-ris/ris/vilde-ris-4006237640411
Skal jeg beskrive smagen, vil jeg sige, de smager lidt som en jasminris, hasselnødder og jordskokker. Jeg kan især godt lide konsistensen, da der er noget mere at tygge på end feks fuldkornsris.
Du kan også erstatte linser. Her ville jeg nok bruge puy linser og så skal du være varsom med kogningen. Linser bliver kedelige, hvis de får for længe. Alternativt quinoa, bulgur eller couscous!
KH, M