Påske = citroner.
Hvorfor egentlig?
Vi dyrker ingen citroner i Danmark.
Der er heller ikke sæson for sydeuropæiske citroner lige nu.
Men de er gule!
Ligesom Påsken?!
Og de har en frisk- og skarphed, som får os til at vågne op efter en lang vinter i hi.
Så måske er det årsagen?!
Uanset – så elsker jeg denne citron-marengstærte. En klassiker.
Jeg var grædefærdig sidste gang, jeg var i Paris og på den fantastiske kage-cafe Le Loir dans La Theiere i gaden Rue des Rosiers (nr. 3). Her er studentikost og hyggeligt, bløde fald-ned-i-mig stole og som regel også kø for at komme ind for at få en lille pause.
Her bliver tærten bagt med dobbelt marengslåg (mindst) og virkelig flot og voluminøs at se på.
I min egen version plejer jeg kun at bage med et lille marengslåg, men det er smag og behag og du kan sagtens vælge at skrue op.
Opskriften her tager udgangspunkt i Kille Ennas anvisninger fra bogen “Killes køkken.” Vi bagte den for snart længe siden for første gang i min elskede Madklub og siden har den haft en helt særlig plads i vore hjerter.
Hvis en kage altså kan have det…..
Mørdej
- 170 gr hvedemel
- 90 gr koldt smør
- 1 knivsspids salt
- 50 gr flormelis
- 2 æggeblommer
Smørret smuldres i mel, flormelis og salt. Dejen samles hurtigt med de to æggeblommer og lægges på køl.
Hvis du har tid, bliver dejen væsentlig nemmere at arbejde med efter 30 minutter i køleskabet.
En bageform (diameter 24 cm) smøres og drysses med sukker. Dejen rulles ud og lægges i. Stil formen på køl i min. 30 min. Så er der større chance for, at dejen bliver siddende på kanterne, end hvis du kommer den direkte i ovnen.
Fryseren kan faktisk også anvendes, dog i kortere tid. Læg et stykke bagepapir i og fyld bønner eller de små keramikkugler – til samme formål – i (igen for at sikre, at dejen bliver, hvor den skal) og bag bunden ved 175 rgader i 20-30 minutter eller til, den er gylden. Køl af.
Fyld
- 3 æg
- 80 gr sukker
- 1 1/2 dl fløde
- fintrevet skal af 1 citron og 1 lime
- 2 spsk friskpresset citronsaft
- 2 spsk friskpresset limesat
Pisk æg, sukker og fløde sammen. Saft og skal vendes i. Fyldes i den afkølede bund og bages ved 180 grader til fyldet har sat sig. Ca. 20-30 minutter. Køl af.
Marengs
- 2 æggehvider
- 120 gr sukker
- knivspids salt (hjælper til at piske hviderne helt stive)
Hviderne piskes meget stive med salt og sukker. Smør marengsen på toppen af kagen og bag nu i en helt varm ovn, 250 grader, til den er smuk gylden og sprød. Her er ikke tid til nogle svinkeærinder, mens det sker, du skal virkelig holde øje med din kage.
Såfremt du vælger at lave det dobbelte marengslåg, så ville jeg nok for en sikkerheds skyld bruge pasteuriserede æg. Alternativt gode æg fra “producenter”, du stoler på. For mig er det, æg købt på landet!
Tag kagen med i haven, på terassen eller altanen. Lav en god espresso eller dejlig kop myntete til og der er dømt tid til mindfullness.
Glædeligt forår.
Mange hilsner,
Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Hej Mette. Den lyder som en drøm så den skal prøves idag. Har dog lige et spørgsmål ang. keramikkuglerne…hvad er disse? Og hvorfor 1 knivspids mere sukker i marengsen? Er det evt. salt?
Kh. Karina
Hej Karina,
Super – glæder mig til at høre om resultatet. Du har helt ret mht salt og ikke sukker. Jeg har straks rettet.
Keramikkuglerne er sådan nogle små banditter, man kan købe og bruge, når man bager tærte og vil holde bunden på plads. http://www.kunstogkokkentoj.dk/search.php?lang=dk&search=Kugler. Tørrede bønner mm fungerer akkurat ligeså godt, men vær opmærksom på, du ikke kan spise dem bagefter. Jeg kommer dem i et glas og bruger dem igen og igen. Knus, mette
En kage kan da sagtens have en plads i ens hjerte! MAD i det hele taget:-)
Den ser indbydende ud, lemon meringue pie er også en af mine favoritter!
God påske til dig.
Ja, måske. Kan stadig ikke blive helt enig m mig selv.
Rigtig god påske til dig, Nada
Okay, jeg har drømt om en sådan kage siden jeg for et par dage siden så en på en cafe i Stockholm. Jeg havde selv valgt en obligatorisk svensk kanelbulle, men måtte bare tage et billede af deres lemon merinque pie til kage-arkivet. Og så dukker den op her på bloggen lige efter… Det er et tegn! Kagen er nu lavet og 1/4 del er allerede spist (hrm), og jeg siger mange tak for opskriften! Den skal helt sikkert stemples med “godkendt” og arkiveres i opskrift samlingen… Men den kræver god tid at lave…
Hej Anja,
Wow – det er da bestemt mere end bare et tilfælde. Og jeg er rigtig glad for at høre, den faldt godt ud!
Svenskerne er altså ret gode til kage og en kanelbulla skal man bestemt ikke tage fejl af. Jeg elsker Stockholm, og der er masser af skønne cafeer.
Og du har ret, tærten er tidskrævende. Men jeg synes, den er anstrengelserne værd.
Mange hilsner Mette
Så blev den lavet dagen derpå, den smagte super godt, men jeg manglede lige solen. Det eneste jeg gerne vil vide er…hvordan bliver man gode venner med bunden når den skal rulles ud? Vi var absolut ikke perlevenner, det endte med jeg rullede den ud ml. 2 stk. bagepapir og så kom det i fryseren i 5 min. ekstra så det slap. Har du et fif til en anden god gang?
Kære Karina,
Rigtig dejligt at høre, at du havde et godt resultatet med kagen.
Mørdej kan være rigtig vanskeligt, men hvis du lader den hvile i køleskabet i min 30 min, inden du ruller den ud, så den bliver godt kold og klistrer mindre, så bør den være nemmere at arbejde med.
Knus, Mette
Hej 🙂 lige et hurtigt spørgsmål: kan man bruge saltet smør til tærtebunden eller skal det være usaltet?
Hej Anna,
Du kan sagtens bruge saltet smør. Det gør jeg altid selv 🙂
Happy baking!
Det gør jeg så. Tak og god weekend 🙂
Rigtig god weekend, Anna.
Jeg er helt klart fortaler for dobbelt marengslåg! 🙂
Mvh Ulrika
Hihi – ja, det kunne jeg næsten gætte 🙂 🙂 🙂
Hvor lang tid i for vejen kan man lave kagen? Er det sådan at man kan lave dagen før den skal serveres?
Hej Agnete,
Du kan sagtens bage kagen dagen i forvejen, men marengsen ville jeg vente med til samme dag, som kagen skal spises. Ellers bliver den for blød.
Rigtig god fornøjelse og PÅSKE!
Mange hilsner, Mette