En klassiker på de fleste juleborde er røget laks. Typisk serveret med den brune sauce med masser af dild med det sjove navn; rævesauce.
Og selvom rævesauce smager dejligt, så kan jeg nu godt lide denne version, der er væsentlig mere frisk og sprød.
Helt enkelt består retten af tre elementer: den røgede laks, små æblekugler marineret i snaps og en creme (eller emulsion, som det hedder nu om stunder), som er den samme, jeg lavede til den opdaterede waldorfsalat, der kom med i Karolines Køkkens nyeste kogebog: “Meget mere alle tiders Karoline.”
Det er en sjov (og god) ide at marinere æblerne i snaps og det giver en god syre til den fede laks. Du kan også lege med at bruge både gin og en god vodka, men prøv lige snapsen først, den skal du jo alligevel have frem til silden.
Røget laks med æbler marineret i snaps og persilleemulsion
(til 6 personer som for- eller frokostret)
Marinerede æbler
- 1 stort æble eller 2 små – meget gerne med røde kinder
- 1 spsk hvid balsamico eller æbleeddike
- 1 spsk snaps – jeg bruger en særlig limited edition Mama Brændevin
- Salt og friskkværnet peber
Vask æblet og lav små kugler med et kuglejern. Hvis du ikke har et lille kuglejern, skærer du æblet i små, ensartede tern på 1/2 x 1/2 cm. Vend straks kuglerne med snaps og balsamico. Smag til med salt og peber.
Laks
- 1 bjælke eller 1 skive laks per person
Persille emulsion
(stor portion, gem resten)
- 2 dl bredbladet persille
- 2 hårdkogte, kolde æg
- 2 spsk æbleeddike
- ½ tsk groft salt
- friskkværnet peber
- 1 dl rapsolie
Kom persille, æg, eddike, salt og peber i en blender og blend til en glat, tyk creme. Tilsæt olie lidt efter lidt, så æggemassen langsomt optager den. Smag til. Er cremen for tyk kan du tilsætte lidt vand til konsistensen er som en tyk mayonnaise. Kom emulsionen i en sprøjtepose og læg den i køleskabet.
Anret laksen på et stort fad eller portionsvis. Sæt små dupper af persilleemulsionen på laksen og drys til sidst med æblekugler og lidt ekstra bredbladet persille.
God appetit.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Ihh hvor er det smukt, Mette –
Jeg ville elske at komme til julefrokost hos dig!
Er vild med at du skriver at æblerne gerne må have røde KINDER.
Dette skal prøves, for jeg er nemlig én af dem der ikke synes om rævesauce (hvorfor har den sådan et mærkeligt navn, egentlig?)
Kh La Cucina Nada
PS det ser mystisk ud med dit link øverst, måske du lige skulle se på det …