Kammusling – jordskokker

Vi er meget begejstrede for kammuslinger og da Kildegårds fisk tilmed har nogle rigtig gode ferske af slagsen, så kunne jeg ikke dy mig for at lave to retter med det skønne skaldede dyr.

Årstiderne havde leveret jordskokker i rigelige mængder, mit udgangspunkt var derfor at lave jordskokker i tre teksturer.

Til 4 personer:

  • ½ kg jordskokker skrællede
  • 1 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 3 friske laurbærblade
  • 1 par stilke frisk timian
  • 1 liter hønsefond eller vand
  • ca ½ dl piskefløde
  • citronsaft, salt og peber
  • olivenolie
  • bredbladet persille
  • ½ fed hvidløg

Jordskokkerne deles i 3: der skæres tynde, tynde skiver til fritering, ca 4 per person og et par ekstra bare for en sikkerheds skyld. Med et lille parisiennejern udstikkes små kugler. Skiver og kugler lægges i vand for at undgå misfarvning. De resterende jordskokker samt “skeletterne” efter kuglejernet skæres i tern og sauteres i en gryde med skalotteløg, hvidløg, timian og laurbær. Sauter i et par minutter uden grøntsagerne tager farve. Tilsæt fond/vand og lad suppen koge ca 15-20 minutter til jordskokkerne er helt møre.

Suppen blendes med en stavblender.

Kom et godt læg olie i en gryde og varm det op til det syder om en tændstik. Eller en jordskok.

Skiverne tages op af skålen med vand og tørres godt af, inden de friteres til, de er smukt lysebrune.

De små kugler steges i lidt smør til de er møre. Tilsæt persille, lidt revet hvidløg og salt. Du kan med fordel også smage til med lidt citronsaft og/eller skal.

En kammusling steges i smør ved relativt høj varme. Steg 1 min på hver side.

FØR suppen hældes på

Kammusling, friterede skiver og de små kugler anrettes i en dyb tallerken og serveres.

Suppen skummes op med en stavblender lige før servering. Husk at smage til en sidste gang med salt, peber og citronsaft.

Ved bordet hældes suppen fra en kande over fyldet.

Rigtig god appetit.

Mange hilsner, Mette

Fotograf: Martin Kaufmann

14 thoughts on “Kammusling – jordskokker”

  1. Hej Mette
    Rigtig god ide med de sauterede og friterede jordskokker til suppen. Jordskokker og kammusling går jo altid godt hånd i hånd :-).
    Super flotte billeder og meget imponerende blog du har.
    De bedste hilsner
    Søren

  2. Fint indlæg, smagte dejligt og billeder og beskrivelse fungerer godt sammen.

    “Vi” i første sætning skal dog tolkes lidt smalt da det endnu ikke inkluderer den yngste i familien selvom de ældste gerne vil det.

  3. Kære Mette
    Mums, hvor får du bare lysten frem i mig, til at spæne ud til gryderne og fluks gå i gang !! – Fantastisk blog, jeg er OFTE 🙂 bliv endelig ved. – Du er så inspirende.
    Kram

    1. Kære Henriette,

      ALTSÅ jeg bliver bare så glad, når jeg hører SÅ rosende ord! Tusind tusind tak. Jeg skal nok blive ved.

      Kram, M

  4. Hej Mette

    Sjovt at jeg støtte på din blook helt tilfældigt, jeg lavede en ret der minder utroligt meget om din! samme ide med kammuslingerne, og jordskokkechips. I stedet siede jeg min suppe 5 gange, indtil den blev helt tynd, og hældte den på en sifon flaske, derved dækkede jeg kammuslingerne i en sky af jordskokke, så de lå som en overraskelse under skummet. Det var også et hit!

    1. Hej Philip,
      Det lyder lækkert og en rigtig god ide med overraskelsen.
      Brugte du noget til at legere med?

  5. Det ser virkelig lækkert ud! Vil lave denne forret til på lørdag, når jeg får gæster. Men hvad skal citronsaften bruges til? Synes ikke den bliver nævnt i opskriften…

    1. Hej Marianne,
      Sikke noget sjusk: citronsaften bruger du til at smage suppen til med. Jeg har rettet det til i opskriften nu. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det.
      Det er en rigtig skøn og meget sæsonaktuel ret. Du kan selvfølgelig også sagtens bruge et stykke lækkert, ristet fisk i stedet for kammuslingerne, hvis du har lyst til det.
      Jeg har pyntet med ramsløg, men du kan pynte med en hvilken som helst krydderurt.
      Uhm – nu får jeg også lyst til suppe – i disse kolde dage 🙂
      Mange hilsner, Mette

  6. Kære Mette

    Endelig fandt jeg en opskrift med kammuslinger og jordskokker, som er lige, hvad jeg havde i tankerne til nytårsaften. Tak for smukke og æstetiske billeder! Og en enkel, men lækker opskrift. Den virker vel også her et år senere 😉 Er der noget af det, du ville vove at forberede dagen før? Suppen? Iblødsætning af kugler og chips? Andre ideer? Hvor længe ca. steger du kuglerne? Og har du gode forslag til anden pynt?

    På forhånd tusind tak og godt nytår

    Bedste hilsner

    Anja

    1. Kære Anja,
      Dejligt at høre, du kan blive inspireret af opskriften og du kan SAGTENS lave den, selvom den er et år gammel og der ikke lige er ramsløg at pynte med 🙂
      Du kan sagtens lave suppen dagen i forvejen og det samme gælder chipsene, så længe du er grundig med din fritering og lader dem blive helt kolde, før de kommes i en dåse med tætsluttende låg.
      Steg på dagen nogle små (!!! – max 0,5 x 0,5 cm) tern af æble og jordskok i smør med lidt frisk timian. De skal steges kort og hårdt, så de får stegeskorpe, men ikke moser ud.
      Rigtig god fornøjelse og GODT Nytår! Jordskokkesuppe er ALTID et hit!

      Mange hilsner,
      Mette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *