Jeg har leget lidt med den traditionelle engelske mince pie, men holdt lidt igen med både mørdejen og den kandiserede/tørrede frugt.
Det er ikke fordi, jeg kan komme med lange historier og forklaringer om, at mince pie altid har hørt til juletraditionerne i familien.
Ingenlunde faktisk.
Mince pie bagningen i dag var en first-timer. Men bestemt ikke sidste gang. Resultatet blev nemlig rigtig godt.
I Paris købte jeg – for et par uger siden – noget helt eminent tørret frugt, inklusiv en vidunderlig kandiseret ingefær. Det kommer sig ikke så nøje, hvilken slags frugt du bruger, men sørg for en god kvalitet. Det er en konfekt-kage, som man kun kan spise små stykker af men med en god kop te, så er lykken gjort.
Undskyldningen for at bage kagen var, at jeg ønskede at bruge den lækre julewhisky: Ballantines Christmas Reserve.
Ballantines har for 3. år i træk sendt en julewhisky på markedet. Jeg var så heldig at blive inviteret til en smagning af selvsamme på den gode (og meget hyggelige) cocktailbar “The Union”.
Jeg er sent ude med mit indlæg og mange har allerede skrevet om arrangementet og delt de gode opskrifter på cocktails. Læs med hos FoodMad, Rasmus på Feinschmeckeren, Foody two shoes og piskeriset.
Cocktailen Pinky, som du kan læse om hos de andre, er helt fantastisk (og en klar favorit den aften) og jeg har da også allerede en infusion med rosa peberkorn stående, men det er en rigtig dejlig, julekrydret whisky, som sagtens kan bruges til mange andre ting også og den behøver på ingen måde ekstra flavourings for at blive leget med.
At der er tale om en julewhisky betyder heller ikke, at den er tilsat en masse pudsige e-numre eller aromaer. Det er Ballantines master-blender (jep, det er også en karrierevej), der har mixet en række årgangswhiskyer for at komme frem til denne, som har en tydelig smag af appelsin, lakridsrod og ingefær samt noter af egefad, tørret frugt og karamel.
Således er det naturligt at anvende denne whisky til cocktails, hvor disse ingredienser indgår eller til madlavning med samme.
Geoffrey på the Union foreslog desuden en is på kondenseret mælk kogt til karamel smagt til med whiskyen. Mums – det ville altså heller ikke være tosset til denne kage.
Men denne gang får du bare opskriften på julekagen:
Fyld:
- 2 æbler, ikke for store, skrællede og skåret i ensartede tern på ca 1×1 cm – tager en tand af det søde fra alt det tørrede
- 80 gr tørrede kirsebær eller tranebær
- 120 gr store, gule rosiner
- 70 gr mandelflager
- 70 gr kandiseret ingefær skåret i lidt mindre stykker
- 60 ml whisky – Ballantines Christmas Reserve
- 90 gr brun farin eller mørk moscovado
- 60 gr smør
- Æg til pensling + lidt rørsukker
- Flormelis
Kom al frugt, mandler, ingefær, whisky, moscovado og smør i en kasserolle og varm det langsomt op, så sukker og smør smelter. Lad det stå på svagt blus ca 10 minutter og si derefter fyldet fra og kog væsken ind til en sirup og hæld den over frugten igen.
Mørdej:
- 220 gr mel
- 125 gr smør
- 2 knsp salt
- 80 gr brun farin eller moscovado
- 40 gr mandelmel eller blendede mandler (behøver ikke være smuttede)
- 1 æg
- finrevet skal af 1 økologisk appelsin
Den skarpe læser vil bemærke, at det er den samme opskrift, som jeg plejer at bruge, men jeg har skiftet ud med mørkt sukker og appelsinskal for at fremhæve julesmagen.
Smørret smuldres i melet. Sukker, appelsinskal, mandelmel og salt blandes i. Til sidst samles dejen hurtigt med ægget og stilles på køl. Gerne i min. 30 min. Så bliver den nemmere at arbejde med senere.
Tag dejen ud af køleskabet og tag ca 1/3 fra til pynt.
Rul dejen tyndt ud og beklæd en tærteform. Prik bunden, læg et stykke bagepapir og fyld tørrede bønner eller keramik kugler i. Bunden forbager 10 min bønner og bagepapir. Derefter fjernes dette og bunden bages videre i yderligere 5-10 minutter, til den er let lysebrun.
Fordel fyldet jævnt på bunden og pynt med udstukne julefigurer af den overskydende mørdej. Pensl mørdejen med lidt sammenpisket æg og drys med lidt rørsukker, så dejen karamelliserer og bliver sprød.
Bag igen 25-30 minutter, til tærten er gylden og mørdejen sprød.
Jeg var rigtig glad for resultatet. En skøn konfektkage med smag af den gode whisky og det mørke sukker, som næsten bliver til karamel.
Server med iskoldt flødeskum eller creme fraiche.
Jeg har vist allerede afsløret et par gange, at jeg godt kan lide godt emballagedesign og således synes jeg faktisk også, at Ballantines Christmas Reserve flasken har en ret høj lækkerheds-faktor.
Jeg har lige spottet flasken i vinduet hos vores lokale Vin-Specialisten og såfremt du mangler en gave-ide til din Svigerfar eller Onkel Jens, så er dette ikke nogen helt dum ide.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Skønt indlæg, Mette. Det er en meget spændende udgave af mince pie (som er nærmest dagskost i Irland, hvor jeg kommer fra, på den her årstid 😉 Det er er nogle lækre ingredienser du har udvalgt. Jeg overvejede at lave en Irsk julekage (frugtkage) med Ballantines, men det er desværre alt for sent nu til at gøre det i år. Måske til næste år…
God dag!
Kære Kerry,
Tusind tak. Jeg var lidt nervøs for, at jeg kunne få kendere på nakken, så jeg er meget glad for at høre, du kan lide min fortolkning.
Ja, den traditionelle julekage er for sent i år, så skal du jo gemme flasken……. og det er altså for svært efter at have lært “Pinky” at kende 🙂
Hav en dejlig aften.
Novra, hvor ser den lækker ud! Jeg er helt vild med hjerte-mørdej-detaljen. Den må jeg huske en dag, jeg skal lave tærte el. lign.
Ha’ en vidunderlig dag, Mette! Og så håber jeg altså på at møde dig ‘in real life’ snart 🙂
Søde Maja!
Sikken en dejlig kommentar. Hvor gjorde du mig glad!
Jeg glæder mig sørme også til at ses. 2013 må blive året for chokolade-leg 🙂
Skønt kage og evigt smukke billeder. Hvert år holder vi walisisk jul den 25 sammen med M’s bedste vens familie, da moderen er fra Wales. Det er så hyggeligt. Vi får altid Christmas Cake, som er en ægte genbrugskage – resterne fra hvert år gemmes i alkohol og laves så til næste års Christmas Cake med masser af tørrede frugter og nødder – og frosting på toppen.
Uhmmmm – hvor lyder det dejligt, Marian. En slags Rumtopf, men nu med kage. Spændende. Jeg håber, du dokumenterer processen i år. Kagen er vel allerede bagt for længe siden????
Kh, Mette