Vi er kommet til den tid på året, hvor det vrimler med svin i køledisken.
Nogle gange også rundt om køledisken, men så vil jeg anbefale dig at finde et andet supermarked.
Sjovt nok, er det også denne tid på året, hvor mange af os helt naturligt får lyst til svinekød og det hænger sikkert sammen med, det er blevet koldere udenfor og behovet for mere “huld” dermed stiger. Jeg ved det ikke, men jeg har på det sidste fundet mig selv i situationen, at jeg ikke har været i tvivl om, hvad der skulle på aftensmenuen, så længe det blev noget med gris.
For som jeg har sagt før, så er jeg en stor fortaler for GODT svinekød.
Desværre er der langt i mellem, men benyt de steder, hvor du kan finde økologisk svinekød, som er fri for en masse antibiotika og pesticidrester, så smager kødet altså bare lidt bedre.
Måske husker du, at jeg lavede den asiatisk inspirerede ribbensteg, som nærmest bliver glaseret ind i soja.
Her er et alternativ, som er tilpasset vore danske smagsløg, men i høj grad også bruger nogle af julens krydderier, som vi alligevel har fundet frem på denne årstid.
For mig er det her rigtig weekendmad. Det tager tid at lave, men ikke på den måde at man skal stå over det hele tiden og den skønne duft breder sig langsomt i huset sammen med forventningens glæde.
Hvis du er heldig at have en hjemmearbejdsdag, så er det ideelt at sætte gryden i ovnen midt på eftermiddagen og overraske familien med slow-food om aftenen.
Langsom ribbensteg med julekrydderier
Til 6 personer
- 1,5 – 2 kg ribbensteg uden svær
- 2 kanelstænger
- 3 hele stjerneanis
- 1 tsk hele nelliker
- 3 cm ingefær
- 6 fed hvidløg – lad blot skindet sidder på, men del dem på langs
- 3 laurbærblade
- 1 dl soja
- 75 ml ahornsirup
- Salt og peber
Kom alle ingredienserne i en stor støbejernsgryde eller römertopf og lad det marinere natten over eller 6-8 timer hen over dagen. Vend eventuelt kødet undervejs.
Tilsæt et par dl vand, så lagen når ca 1/3 op af kødet og sæt hele gryden i ovnen ved 150 grader og lad den bage i 3-4 timer eller til kødet er fuldstændig mørt. Vend eventuelt kødet undervejs.
Tag kødet op af lagen og sigt krydderierne fra. Sæt gryden på komfuret og kog lagen ind, til den har siruplignende konsistens eller er tyk, blank og skinnende. Smag til.
Hvis du godt kan lide stegeskorpe, kan du også tilberede kødet på en anden måde, men det kræver lidt mere arbejde:
Kog langsomt kødet med alle krydderierne og vand så det lige dækker, men uden soja og sirup i en stor gryde i ca halvanden time. Tag kødet op og sigt krydderierne fra. Tilsæt soja og sirup til kogelagen og kog væsken ind til det halve, så det bliver en tyk, skinnende sauce. Det tager ca 20 minutter til en halv time. Smag til.
Skær kødet ud i tykke portionsstykker, drys med lidt salt, og steg dem gyldne og sprøde i halvt smør og olie på en varm pande.
Glaser de stegte stykker kød i saucen inden servering eller hæld sauce på kødet, når du serverer, så det får den skinnede, flotte gyldne farve.
Jeg har serveret med en pure på majs, som jeg var så heldig at få fra Søren Wiuff for et par uger siden. Det var sæsonens absolut sidste, så jeg vil i stedet foreslå dig, at du laver en god kartoffelmos med æbler og peberrod, den rustikke med masser af parmesan og/eller serverer med den lune linsesalat, som du fik opskriften på i sidste uge, glaserede rødbeder og/eller den vidunderlige grønkålssalat.
Rigtig god fornøjelse og hav en dejlig uge.
KH, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Åh, hvor du lokker med duft og smag – jeg må en tur efter SVIN 😉
Hvor er jeg glad for at kunne inspirere, Benedicte!
God jagt!!
Kære Mette
Jeg er lidt misundelig over din evne til at få alt til at se så smukt ud. Selv de dejligt rustikke retter bliver helt elegante. Du har helt ret mht. svinekød. Her hvor jeg bor, kan jeg ikke få fingrene i de gode sager, men når jeg atter bor i Danmark, skal jeg vist forbi Pers Griseri i Jægersborggade (efter indkøb af kæmpe fryser naturligvis).
Kh Nadia
Kære Nadia,
Hvor er du sød. Jeg må indrømme, jeg synes, det er rigtig svært med de rustikke retter og denne var tæt på ikke at passere nåleøjet til bloggen, men så er det jo dejligt at have en dygtig fotograf ved hånden. Jeg tror altså, han skal have en stor del af æren.
Ja, Pers Griseri er et skønt sted at købe ind og heldigvis findes der efterhånden også en del gode netbutikker med ordentlig kød, så heller ikke hvis man bor på “stenbroen” er der nogen undskyldning 🙂
Kh, Mette