Tirsdag aften fik vi en flok meget glade og festlige gæster på besøg i det lille, skønne sommerhus på Fejø.
Kød og grillmaestro medbragte de selv, men desserten havde jeg lovet at tage ansvaret for.
Oprindeligt var min plan at gentage rødgrødssuccessen, men der var ikke et eneste ribs tilbage at spore på øen.
I stedet var der nogle triste jordbær hos købmanden, som jeg valgte at slå til på.
Tanken om en jordbær-med-fløde-dessert vendt på hovedet eller i det mindste i en mere ligelig fordeling end den sædvanlige (jordbær med fløde) tog form: en enkel pure på de almindelige jordbær, Tante Ingers vanilleis med skovjordbær og endelig en lille håndfuld skovjordbær på toppen. Det er nok sidste gang, dén gæst der blev sendt ud at plukke skovjordbær, tilbyder sin hjælp i et køkken.
Selv om de almindelige jordbær er ved at synge på sidste vers, er der stadig masser af skovjordbær at finde. Så hold godt udkig, i grøfter, vejkanter og skoven, om der skulle gemme sig nogle af de små juveler.
Is, laver jeg helst på ismaskine. Det gør altså noget godt for konsistensen, men i sommerhus uden en sådan (og med en købmand hvis købeis jeg ikke engang vil servere til en hund), fandt jeg en gammel opskrift frem (=ringede til min Mor) og fik opskriften på Tante Ingers legendariske toscanske is, som sædvanligvis indeholder chokolade, cocktailbær og valnødder.
Jeg valgte i stedet at komme masser af vanille i og en håndfuld skovjordbær.
Vanilleis med skovjordbær
(Dessert til ca 12 personer)
- 4 æggeblommer
- 75 gr rørsukker
- Korn af 1,5 stang vanille
- 6 dl piskefløde
- 1 stor håndfuld skovjordbær
- Skovjordbær til servering
Pisk en luftig æggesnaps af æggeblommer, sukker og vanillekorn.
Fløden piskes til skum i en seperat skål og vendes i æggesnapsen.
Frys isen i en eller – som jeg gjorde – to forme, så det tager mindre tid at fryse dem ind.
Du skal regne med ca 6 timer, før isen er frosset helt.
Der skal ikke røres i isen undervejs.
Tag isen op og stil den i køleskabet ca en halv time, inden den skal serveres.
Jordbærpure
- 500 gr jordbær
- Sukker efter smag
- evt 1 lille håndfuld friske hindbær
Kom jordbær og evt hindbær i en gryde med lidt sukker. Lad bærrene kog op ved middelvarme, så de smider deres saft. Smag til og juster med mere sukker, hvis du synes.
Desserten portionsanrettede jeg: 1 skefuld pure, et stykke is og en lille håndfuld skovjordbær.
Værsgo!
Glædelig sommer-torsdag! Skal vi ikke heppe på, at dagen bliver lige så dejlig i dag, som den var i går?!
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk