Havkat er en af mine yndlingsfisk, så da den for nogle uger siden var i min kasse fra Skagenfood, blev jeg noget så glad.
Den er simpelthen så flot en spise med det lækreste faste, hvide kød.
Selvom fisken i levende live er noget af det grimmeste og mest frygtindgydende (bliver også kaldt havets ulv), så betyder dens kost, som primært består af muslinger, krabber, rejer, hummer og snegle, at den smager aldeles vidunderligt.
Havkatten har utroligt stærke knogler og meget kraftige kæber med store tænder – også i ganen – som den kan knuse sin hårde føde med. Således kan den rive muslingerne fri af det, de måtte sidde fast på og knuse dem bagest i munden, før de sluges. I gamle dage fortalte fiskerne, at havkatten kunne gå til angreb på en båds årer og flænse dem, og den er så aggressiv, at den fortsætter med at bide, selv når tænderne knækker.
Havkattens skind er iøvrigt så stærkt, tykt og sejt, at det forarbejdes til fiskelæder.
Lidt af en krabat.
Havkatten er en halvfed fisk, som er særligt rig på jod og selen, og den har et højt indhold af E-vitamin. Samtidig indeholder den sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer (Omega-3).
Konklusion: Køb endelig havkat, hvis du falder over den.
Jeg serverer havkatten med en tomatkompot på friske tomater og “stuvede” sølvbeder inspireret af den spinat, vi fik forleden på Geist.
Urtepaneret havkat med tomatkompot, sølvbeder og Havgus
(Hovedret til 2 personer)
Tomatkompot
- 1 finthakket fed hvidløg
- 1 lille finthakket skalotteløg
- Olivenolie til sautering
- 350 gr cherrytomater
- 2 juicede tomater eller 1/4 dl tomatjuice
- 1/4 dl Noilly Prat
- 1 spsk frisk timian
- 1 spsk sukker
- 2 tsk cidereddike
- 2 spsk små Niçoise oliven
- Salt og peber
Start med at sautere løg og hvidløg i olivenolie i ca 5 minutter, uden det tager farve. Tilsæt tomaterne og skru gerne lidt op for varmen, så de bliver stegt og karamelliserer let. Tilsæt Noilly Prat og cidereddike og lad det koge lidt ind, før tomatjuice og sukker tilsættes. Lad kompotten koge godt ind og smag til med salt, pebet og evt lidt mere syre og/eller sukker. Kort før servering tilsættes oliven, så de lige bliver lidt lune.
Havkat med sprød urtepanering
- 20 gr pankorasp
- 4 spsk blandede krydderurter efter eget valg. Jeg brugte persille, estragon og oregano
- 1 fed finthakket hvidløg
- Salt og peber
- ca 400 gr havkatfilet i 2 store stykker – gerne filet royal
Blend alle ingredienser til paneringen og smag til med salt og peber. Brun fisken på begge sider i smør og olivenolie, så den er knapt færdig.
Tryk urtepaneringen godt fast ovenpå fisken og grill den kort i ovnen, til den er lysebrun og sprød.
Sølvbede med Havgus
- 1 bundt sølvbeder
- 2 spsk olivenolie
- ca 25 gr revet Havgus fra Arla Unika
- Citronsaft
- Salt og peber
Om nødvendigt deles sølvbeder i stilke og blade, da de principielt ikke skal have lige lang tid. Mine sølvbeder var ret små (og nuttede) så det gjorde jeg ikke.
Kog stilke 3 minutter og tag dem op med det samme, dryp godt af og kom i en skål med olivenolie, citronsaft og Havgus. Smag til med salt og peber.
Blancher sølvbedebladene til de akkurat falder sammen. Lad dem dryppe godt af og vend dem med stilkene og osten. Smag til med salt og peber samt evt. ekstra citronsaft.
Tilbehør
Kogte, pillede æggeblommekartofler som blev vendt med 1 spsk olivenolie og lidt groft salt. Til sidst blev de hurtigt gratinerede sammen med fisken og den resterende urtepanering.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr