Lad nu være med at blive skræmt væk af overskriften og udsigten til ansjoser. Dette er en vidunderlig salat, som jeg i søndags serverede til 2 familier, herunder 3 teenagere.
Først da grønkålen var guffet (og det blev den vitterlig) afslørede jeg “den hemmelige ingrediens: ansjoserne.” Alle blev lidt overraskede, for salaten er på ingen måde “fisket” i smagen og ansjoserne giver bare denne dybe salte smag eller umami, som man også kan kalde det.
Jeg er fuldstændigt, helt og aldeles tosset med den salat. Citron og hvidløg gør sit til at give et ordentligt skud krudt og så er mandler og god olivenolie jo altid godt.
Grønkålssalat med mandel- og ansjosdressing
(til 4 personer)
- 2 fed finthakkede hvidløg
- 3-5 ansjosfileter
- 75 gr mandler
- Skal og juice af 1 citron
- 60 ml god olivenolie
- Evt lidt salt
- Groftkværnet peber
- 1 grønkålstop eller den mængde, der passer til 4 personer
Vask grønkålen grundigt og skær ribbene af hvert blad. Hak grønkålen fint. Jo grovere blade, jo finere skal kålen hakkes.
Kom hvidløg, ansjosfileter, citronskal og -saft i en skål eller morter og stød tingene sammen til en ensartet pasta. Hæld olivenolien i i en tynd stråle og rør til dressingen er homogen. Den vil ikke decideret emulgere, men får en pæn sammenhængende konsistens alligevel. Smag dresseingen til med friskkværnet sort peber. Der skal sandsynligvis ikke mere salt i, da ansjoserne salter tilstrækkeligt.
Steg mandlerne gyldne i en lille smule olivenolie og hak dem groft.
Vend kålen med dressing og mandler.
Salaten kan godt laves færdig i god tid. Dressingen mørner kålen lidt, men grønkål er stærkere i strukturen end salat og derfor kan det hele sagtens vendes sammen før tid.
Nyd salaten. Jeg har lige spist den to dage i træk. Og i søndags.
Glædelig fredag.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Den salat lyder vildt lækker Mette! Den må jeg snarest afprøve!!
God weekend,
Kh,
Tanja
Har faktisk stadig grønkåls cravings, det er en super salat, den smager fantastisk og er jo supernem at lave og med få ingredienser.
God weekend Knus Pernille
Tusind tak for opskriften Mette!
Så skal der købes grønkål. De andre ingredienser er altid på lager herhjemme. Specielt ansjoser..
God weekend
Venlig hilsen
Charlotte G
Som sagt: Godkendt! Vi fik den som det grønne tilbehør til brunch i går.
Fantastisk!!! Det er jeg vel nok glad for at høre, Caroline <3
Wauw, det lyder lækkert. Nu skal jeg simpelthen have prøvet ansjoser af, jeg har overvejet det alt for længe. Hvor køber du dine ansjoser og anbefaler du et bestemt mærke?
Hej Stephanie,
Ansjoser er skønne. Det kan være lidt hardcore at spise dem i hele fileter, men brugt som “salt” som det er tilfældet i grønkålssalaten, så lover jeg dig, at du bliver nærmest afhængig.
Til denne opskrift har jeg brugt nogle rigtig gode ansjoser fra C&E Gastro Import. Der er endda tilsat lidt chili til den gode olivenolie, de ligger i. Normalt køber jeg et glas i Irma: https://irma.dk/paalaeg-og-poelser/fisk-og-skaldyr/oevrige/filetti-di-acciughe-8711371996015 eller disse: http://shop.gastro-import.dk/p/6215/ansjoser-i-olivenolie-95-gram
Rigtig god fornøjelse med salaten!
Hej Mette,
En dejlig salat, som jeg lavede i lørdags. Det bliver ikke sidste gang 😉
Kh
Kerry
Kære Kerry,
Hvor er det bare dejligt at høre! Jeg er selv så begejstet for salaten, så det er (endnu skønnere) at kunne dele!
Kh, Mette
Kære Mette
Igen igen Tusind tak for denne opskrift!
Jeg har flere gange lavet salaten og den er bare lækker. Godt nok har jeg ikke haft citronsaft men har istedet for brugt appelsin. Og det passer faktisk godt til salaten med den sarte sødme.
Jeg er virkeligt vild med dressingen og har igen til aftensmad brugt den. Det var godt nok bagte hakket rødbeder jeg brugte og lidt hakket salt kapers. Mmme..det var godt.
Jeg har planer om at prøve at skrifte grønkålen ud med rosenkål, tror du at det virker godt?
God aften
Vh Charlotte G
Kære Charlotte,
Hvor er jeg glad for at høre, du synes om opskriften. Jeg er også helt vild med den. De sidste par dage, har vi spist en slags grønkålsgremolata herhjemme til osso buco. I al sin enkelhed er det bare: finthakket grønkål, citronskal og -saft, masser af finthakket hvidløg, flagesalt og olivenolie. Det er altså også godt, meeeeeeeen den opskrift, som du bruger er nu HELT ideel, når det skal være en rigtig salat og ikke bare et grønt, smagfuldt drys.
Jeg tror sagtens, du kan bytte ud med rosenkål. Start med at plukke de yderste blade fra rosenkålen og bevar dem hele. Når du bliver træt af pilleriet, så snitter du resten af de små kål helt fint og blander med dressingen. Suppler evt m din yndlingskrydderurt – især for lidt ekstra (grøn) farve.
Rigtig god fornøjelse.
Mange hilsner, Mette
Som du har kunne læse, så vil jeg lave salaten her juleaften – for efter jeg prøvede den af forleden, så var jeg solgt til stanglakrids! Den er virkelig lækker, Mette.
Tak for endnu en skøn opskrift, og for at inspirere mig gang på gang.
I din kommentar til Charlotte G., skriver du at du bruger citronskal til grønkåls gremolata, har du prøvet med appelsinskal? Det er altså virkelig lækkert, og ret så julet.
Hav en helt vidunderlig jul, hils gemalen –
vi ses i det nye år,
Kh La Cucina NADA
Kære Nada,
Ja, den salat er bare fantastisk. Man kan faktisk også stege kålen hårdt, men kort og vende den i dressingen, men det synes jeg næsten er synd.
Jeg har aldrig lavet gremolata m andet end citronskal, men du har da fuldstændig ret. Det er da en super ide!! Og mandarin, lime, bergamotte….. 🙂
Rigtig glædelig Jul. Jeg håber, du får nogle skønne, afslappende dage i det dejligste selskab. Din menu ser så dejlig ud!!
KH, Mette
Hej Mette
Så er ved at være tid til at lave din dejlige grønkålstop salat. Den er bare fantastisk!
P.s
Jeg har givet opskriften til rigtig mange mennesker jeg møder på vej. Og de melder altid tilbage om at den er utrolig lækker. Og det er jo rigtig. Det er blevet en rigtig klassiker hjemme hos mig.
Mange kærlige hilsner
Charlotte G
Kære Charlotte,
Jamen altså, det er jo den skønneste nyhed. Det er så dejligt at høre, når opskrifterne bliver brugt.
Og så havde jeg forresten helt glemt den opskrift. Nu må jeg da også have den frem igen!
Kh, Mette