Jeg ved ikke hvor meget grillmad, du har fået i sommer, men de fantastiske temperaturer og sommerdage vi har haft, så skønner jeg, det er en del. I de følgende dage vil jeg give dig inspiration til en anden måde at bruge grillen på.
Vi skal til Thailand. Typisk laver jeg ikke meget thaimad på grill, men det kan man sagtens og du skal nok få lidt inspiration.
Opskriften tager igen udgangspunkt i en af Henrik Ydes inspirerende opskrifter fra (yndlingsbogen) “Ricemarket” men jeg har givet den et twist og laver min egen version.
Jeg har fået en hot wok til test og dertil var retten perfekt, jeg kunne både udnytte grillen, men efterfølgende også wokken til at stege grøntsager og lave den lækre tamarindsauce.
Hot wok består af en meget stærk gasbrænder og tilhørende wok. Gasbrænderen er op til fire gange varmere end et almindeligt komfur og det betyder, at du kan få noget af den samme hede under din wok, som du ser i et(hvert) thailandsk gadekøkken.
Da vi var i Thailand sidste sommer, var vi ude i en lille fiskerlandsby oppe i det nordøstlige Thailand (langt væk fra almindelig turistland) og jeg købte en stor portion tamarind hos en sød lokal kone. Tamarind er en bælgfrugt, som vokser på store, smukke træer. De findes i to varianter: søde og syrlige.
Som regel er det de syrlige, der skal anvendes, for de giver en fantastisk sur-sød balance i de retter, de tilføjes. Der er flere måder at anvende tamarind på og jeg har allerede introduceret dig til “tamarind vand” i opskriften på nam prik. Her er det den tørrede frugt, jeg anvender og koger sammen med de øvrige ingredienser til en skøn sauce.
Den kombineres med grøntsager og grillede foreller. Alt i alt ender det med at blive en skøn forret til 6 personer.
Grillet fisk med grønt og tamarindsauce
(Forret eller del af en større thaibuffet til ca 6 personer)
Tamarindsauce med grøntsager
- 100 gr tamarind
- 200 gr palmesukker
- 1/2 dl vand
- 1/2 dl kokosmælk
- 1 rød finthakket chili
- ca 20 gr finthakket ingefær
- 2 finthakkede fed hvidløg
- 1/2 dl fiskesauce
- Grøntsager til sidst:
- 4 store gulerødder i tynde lidt skrå skiver
- 1 stor peberfrugt i tynde strimler
- Evt 2 pak choy i tynde strimler, hvis du kan skaffe/finde det
- Koriander, mynte og/eller thaibasilikum
Fisk
- 2 foreller, ørreder eller 1 lille laks – du bestemmer
- Salt
Kom alle ingredienserne til saucen i en gryde og lad det stå og simre, til konsistensen er som en god rigtig tyk sirup.
Mos tamarindkødet ud med bagsiden af en grydeske.
Lige før servering varmes wokken grundigt op og tamarindsaucen varmes godt op. Tilsæt grøntsagerne og sving det hele godt rundt, så grøntsagerne bliver dækkede af den lækre sauce og samtidig bliver kogt en lille smule, så de ikke er helt rå.
Lad grøntsagerne få en fem minutters tid.
Så er det til tilberedning af fisken.
Vask fisken i koldt vand og afskæl den, hvis du synes.
Rids skindet i skrå snit på tværs, så fisken ikke bøjer op i varmen.
Drys grundigt med salt.
Grill fisken ved hård varme i ca 5 minutter på hver side.
Læg den varme fisk på et fad og hæld saucen over.
Drys til sidst med en masse krydderurter af thailandsk art: mynte, koriander og/eller thaibasilikum.
God appetit.
Kh, Mette
Køkkengrej og udstyr
Wok fra Hot Wok
Fad fra Sancerre serien, Pillivuyt
Hold op det ser godt nok lækkert ud!
– Det vil jeg da helt klart prøve i løbet af sommeren 🙂
Tak for inspiration!
Hvor er halen på den ene fisk ?