Gazpacho – den ULTIMATIVE sensommersuppe

Det vrimler med Høstmarkeder i disse dage og hvis der er nogle råvarer, som er særligt gode lige nu, så er det dem, der indgår i denne suppe.

Naturligvis under forudsætning af, at man gør sig lidt umage og finder gode, danske og helst økologiske grøntsager.

Smukke ingredienser til gazpacho

I disse år hvor smoothies er så populære, så kom jeg til at tænke på sidste, jeg lavede gazpacho, at det jo egentlig er en smoothie….. men, den “rigtige” historie er altså, at gazpachoen er en kold, vegetarisk suppe fra Andalusien i Spanien. Den er enormt forfriskende og gør sig rigtig godt på meget varme dage.

Pynten kan varieres i det uendelige, men det er dejligt at få noget sprødt og knasende til og sjovt at lege med udskæring af de forskellige grøntsager, som også er i suppen.

Jeg er inspireret af Adrien, som også lavede gazpacho, da Spiseklubben i April afholdt Californikitchen på Odd Fellow palæet. Adrien lavede en halvcirkel af garnituren i en stor dyb tallerken og ja, det er simpelthen den variant, jeg har kopieret.

Suppen er som udgangspunkt vegetarisk, men jeg kommer som regel lidt skaldyr eller – som her – pølse i garnituren. Det er selvfølgelig valgfrit. Nogle kommer faktisk også æg i garnituren og jeg kunne godt forestille mig en variation med hårdkogte, halve vagtelæg.

I Juli lavede jeg en smuk gazpacho. Desværre blev det aldrig til et ordentligt billede (=et af Martins), men et hurtigt et med telefonen. Og her fristes jeg til at sige, det jeg ofte hører, fotografen sige: “De bedste billeder er dem, der bliver taget”. Husk på det, næste gang du har et “Kodak-moment”. Knips løs og glem alt om udstyr.

Nå, lad os nu komme i gang med den suppe i stedet for al den snak.

Til 4-6 portioner

Suppe

  • 8 solmodne tomater
  • 2 røde peberfrugter
  • En stor 1/2 agurk
  • 2 fed hvidløg
  • Olivenolie
  • Sherryeddike
  • Salt og peber

Garniture

  • Løg i ultratynde skiver lagt i isvand
  • Små, nye gulerødder skåret i rustikke stykker (-indrømmet, det er primært for farvens skyld)
  • Små agurke kugler
  • Cirkler stukket ud af rød peberfrugt
  • Ribstomater
  • Pølse i tynde skiver – jeg havde en skøn, tørret, fransk pølse med valnødder fra Caroline i Odense
  • Korianderblomster
  • Hjemmelavede brødcroutoner – riv små stykker brød, vend dem med olivenolie og drys med lidt salt. Rist i ovnen til gyldne og sprøde
  • Basilikumblade

Start med at lave garnituren, så resterne af grøntsagerne kan bruges i suppen. Der skal af hver slags garniture være 4-5 stykker per tallerken. Grøntsagerne lægges i hver sin skål med en marinade af lidt salt, peber, sherryeddike og olivenolie. Undtagen løgringene, som blot lægges i isvand, så de forbliver sprøde og lidt af det bitre bliver trukket ud.

De resterende grøntsager (evt lidt ekstra, hvis du har været for gavmild til garnituren) skæres i grøve stykker og lægges i en stor skål med lidt olivenolie, salt, peber og sherryeddike. Lad dem gerne marinere i 30 minutter.

Blend suppen grundigt til den er helt homogen.

Nu kan du vælge, om suppen skal sies, eller du vil beholde en mere rustik og tykkere suppe. Jeg valgte at si min suppe denne gang, men kom dog et par skefulde af “si-fyldet” i. Det kan du selv justere, så du får den konsistens, du gerne vil have.

Stil suppen i køleskabet – evt på flaske eller kande, så den er helt klar til servering – Gazpacho skal serveres iskold.

Læg garnituren smukt i tallerkenen og hæld suppen på.

Gazpacho serveres

Værsgo!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

PS Du skulle lægge vejen forbi Caroline, hvis du kommer til Odense.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *