Jeg plejer at fortælle, at et af de indlæg, som har allerflest læsere (og hits) er de vietnamesiske forårsruller, men da jeg kort før Påske lavede og bloggede en Påskekage, så blev rekorden slået tifold.
Den kage gik sin sejrsgang på såvel Facebook, Instragram samt bloggen og har fået megen rosende feedback.
Det er selvfølgelig en enorm tilfredsstillelse og derfor begyndte jeg hurtigt at lege med en forårskage i tankerne.
Essensen af forår er for mig rabarber. Det er en af de første forårsbebudere i det søde køkken og jeg elsker dem. På Færøerne plukkede vi dem til den store NaCl middag i hobetal og langsomt er de danske også ved at dukke frem i butikkerne herhjemme. Derfor måtte det blive en kage med rabarber.
Når jeg bager er det med naturlige råvarer med masser af smag. Jeg er ikke til fondant og sirlig (kunstig) pynt, men foretrækker det naturlige og nogle gange knap så knivskarpe. Mine kager må gerne se hjemmelavede ud og når det ellers er sæson og haven, skoven, altanen eller marken har noget at byde ind med, så elsker jeg at bruge og pynte med blomster. Rigtige blomster.
Der er stedmoderblomster alle vegne lige nu. Og hornvioler. Nogle steder kan man endda være heldige at finde nogle selvsåede og halvvilde nogle af slagsen, alternativt må man en tur til blomsterhandleren. De er dog meget svære at få fat på økologisk, så jeg plejer at købe dem tidligt på foråret og plante på altanen. De får lov at skifte blomsterne og “dunste” lidt af, før jeg begynder at bruge af dem, men derefter klipper jeg flittigt og kan bruge deres blomster til langt ind i sommeren.
Hvis du bruger andre blomster en stedmoder og hornvioler, så lov mig lige, at du checker først, om de overhovedet KAN spises. Jeg har desværre set en del bloggere på det sidste, som pynter med ikke-spisbare blomster og det vil være ærgerligt at skulle gå fra sådan en kage her pga mavekneb.
Foråret er også lysegrønt og den farve kunne jeg få ind i kagen i både mousse og pynt, men jeg valgte at satse på bundene og selvom det kan være svært at se, så er de faktisk svagt lysegrønne, idet bundene er fyldt med fintmalede pistacienødder (i stedet for mandler).
Jeg brugte de uskallede pistacienødder. Det gør naturligvis farven knapt så skingrende grøn, men stadig utrolig fin.
Det er en stor kage, der rækker langt. Jeg vil sige, at der snildt kan være ca 10 personer til at spise denne.
Kage til 10 personer
Lagkagebunde
- 4 æg
- 175 gr rørsukker
- Korn af 1 stang vanille
- Revet skal af 1 citron
- 85 gr fintmalede pistacienødder
- 100 gr smeltet smør
- 125 gr mel
- 1 tsk bagepulver
Start med at piske æg, sukker og vanille til en luftig og skummende masse. Tænd imens ovnen på 175 grader, almindelig over og undervarme.
Smør en springform eller forbered 3 lagforme, hvis du har sådanne.
Tilsæt citronskal og pistacienødderne til æggesnapsen. Vend smørret i og og sigt til sidst mel samt bagepulver i den færdige dej. Vær FORSIGTIG luften må ikke slåes ud af bundene, så bliver de kedelige og kompakte.
Kom dejen i form og bag ca. 30 minutter i ovnen, til en strikkepind kan stikkes ned i midten af kagen uden at dej hænger ved, når den trækkes op.
Lad bundene køle godt af, før de deles i tre. og lad dem køle HELT af, før du kommer fyld i kagen.
Rabarberkompot
Denne del har jeg ikke de helt præcise mål på. Vi havde fået en rabarberkompot dagen i forvejen til Kylling Danoise og jeg brugte simpelthen bare resterne.
Udfra nedenstående mål har du rigeligt kompot, men det er ikke tosset at have stående i køleskabet til en gang yoghurt, kylling eller måske endda lidt vanilleis.
- ca 1 kg rabarber
- Rørsukker efter smag
Gør rabarberne rene og skær forsigtigt det nederste brune af stilkene af. Men vær opmærksom på, at de hvide er det allermest lækre, så brug kniven skånsomt.
Skær i ca 1 cm store stykker og læg i et ildfast fad og drys med sukker. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader indtil rabarberne er møre. Når du bager rabarberne i ovnen fremfor at koge kompotten i en gryde, bevarer du bedre strukturen i stykkerne og kan også styre, hvor meget de “koger” ud. Samtidig får du den fineste klare saft, som kan bruges til gele.
Smag undervejs om kompotten er sød nok, hvis ikke tilsætter du bare mere sukker.
Stil kompotten til afkøling.
Rabarbermousse
- 4 blade husblas
- 2 dl piskefløde
- 2 gr helt finthakket citronverbena – kan evt udelades, men det er en fantastisk krydderurt, som man hurtigt bliver afhængig af. Du kan altid få den hos CO Torveplads i Torvehallerne
- 4 1/2 æggehvide
- 75 gr rørsukker
- 2 dl rabarberkompot fra opskriften ovenfor blendet til en homogen masse.
Husblas udblødes i koldt vand.
Pisk æggehviderne helt stive og tilsæt derefter gradvist sukkeret til en marengs. Pisk flittigt.
Varm ca 1/4 af kompotten i en kasserolle og smelt husblasen heri. Tag gryden af varmen og rør den øvrige kompot i.
Vend nu kompot og marengs sammen.
Pisk fløden stiv og vend den ligeledes i marengsmassen sammen med den finthakkede citronverbena. Også her skal du være forsigtig, så luften ikke slåes ud af den skønne mousse.
Nu skal kagen lægges sammen.
Start med en bund, herpå fyldes 1 – 2 dl rabarberkompot og dernæst ca 1/3 mousse. Læg endnu en bund ovenpå og evt lidt mere rabarberkompot. Jeg udelod dette, da jeg var bange for, det ville gøre laget for tungt og dermed presse de to nederste lag for meget sammen. Læg den næste tredjedel mousse på og den sidste bund. Smør nu det sidste mousse ud over den færdige kage og stil den på køl i min 30 minutter.
Når kagen er kølet og moussen har sat sig, kan geleen gøres klar.
Rabarbergele
- 1 dl af rabarbersaften fra ovenstående kompot
- 1 blad udblødt husblas
Smelt husblasen i lidt af saften og tilsæt gradvist den resterende saft. Lad geleen køle let af, men ikke for længe, så den bliver stiv. Hæld den på kagen og sæt igen denne på køl.
Pynt
- Stedmoderblomster
- Citronmelisse
- Chokoladeovertrukne pistacienødder fra Konnerup
Når kagen skal serveres, er det tid for det store pynteshow. Jeg havde fundet disse fantastiske chokoladeovertrukne pistacienødder fra Konnerup, som både passede helt perfekt i farven men også var ideelle, idet pistacierne gik igen i bundene.
Pynt, som du vil. I modsætning til Påskekagen valgte jeg et mindre stramt udtryk denne gang.
Så er der kage.
Rigtig god fornøjelse. Jeg håber, du har lyst til at lege med endnu en gang.
Hav en dejlig start på ugen.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
PS UNDSKYLD, jeg poster sådan en kage på en mandag morgen, men det kan jo være, der er nogle, der har lyst at planlægge Pinsen i god tid!
Mm..rabarber er bare det bedste ved foråret, synes jeg. Udover den grønne skov, anemoner, tulipaner, varmere dage.. Nå, ja der er vist mange gode ting 🙂 Men rabarber ligger så først på en top ti. Jeg har også bagt rabarberkager i den helt store stil her på det sidste. Måske skulle jeg også prøve din? Den ser vanvittig lækker ud!
Mvh Ulrika
Kære Ulrika,
Åh ja – der er så meget ved foråret, der er dejligt. Vi trænger! Især efter denne fimbul-vinter 🙂
Glæder mig til at læse om dine rabarberkager. Jeg har også et par stykker mere i ærmet!
kh, Mette
Hvor er den dog smuk, Mette! Jeg kan godt forstå at dine kager får mange hits 😉 Og super brugbart tip mht at købe blomsterne tidligt, så de kan “dunste” af… Netop det faktum at de ikke er økologiske har afholdt mig fra at bruge dem selv. Fortsæt du bare med kagerne på sådanne regnfulde mandage… 🙂
Kære Heidi,
Tusind tak. Ja, jeg kunne ikke rigtigt finde et bedre ordvalg og det er desværre ikke lykkedes mig at finde mange steder, som forvandler spiselige økologiske blomster, så derfor samler jeg enten i naturen (hvor alt er økologisk – medmindre det står op ad eller i konventionelt dyrkede marker).
Jeg tager straks imod opfordringen!
Kh, Mette
Uhmmm!! Rabarber – total yndlings forårsingrediens ( nå ja, der er jo lige noget med stenbiderrogn, danske asparges osv. også :-)) , det er bare den bedste forårsbebuder, når den tidligt titter rød og grøn frem i min have.
Og når der er tid og plads i kalorieregnskabet, så skal jeg igang med din opskrift på denne smukke kage
Kh Maria
Hihi, ja det er altså svært at vælge mellem HVILKEN yndlingsråvare, der ER den bedste. Længslen er så stor på det tidspunkt…!!!
Jeg håber, du finder plads i regnskabet. Jeg synes, den er værd at arbejde for.
Kh, Mette
Den her kage har jeg gået og været spændt på et stykke tid. Om du nu kunne komme op med noget, der var lige så spændende som din påskekage, for den var simpelthen usædvanlig god. Og det ser det ud til du har kunnet. Mundvandet løber allerede 😉
Iøvrigt også tak for et flot indlæg om Færøerne.
Kære Mikael,
Uha – det er svært, når forventningerne er så høje, men jeg håber, I får mod på at give denne kage en chance også 🙂
Vi savnede jer på Færøerne, men håber det er lykkedes at gengive lidt i stemningen i indlægget 🙂
Kh, Mette
Hej 🙂
Jeg har planer om at lave denne lagkage imorgen, men jeg har et hurtigt spørgsmål. Du skriver ikke noget om, hvorvidt smørret til bundene skal smeltes, men det går jeg ud fra, når du skriver, at det skal vendes i?
Mvh Maiken
Hej Maiken,
Du har fuldstændig ret. Det skal selvfølgelig smeltes. Jeg har straks rettet opskriften til.
Tusind tak for hjælpen.
Mange hilsner,
Mette
Nu har jeg lavet kagen – fuldstændigt som beskrevet – da rutinen ikke kan siges at være present.
Og opskriften holder!
Jeg vil gøre to ting anderledes til næste gang, men det er nok på grund af mangel på viden om særligt brugen af husblas.
Jeg vil bygge lagene på med kageringen (vario version), så fyld af både kompot og mousse kan være i alle lag og særligt i det nederste lag. Det leder frem til næste ændring, hvor jeg nok havde lagkagebundene lidt for varme (også moussen på grund af smørret) og dermed manglede lidt af moussens sødme og fedme til den mere bastante kompot og bund (laget forsvandt hen over natten). Altså mere tålmod eller læg 1. lag mousse og giv den (kagen) op til 30 min i køleskabet, før resten bygges på, så husblassen kan få effekt og der også bevares luft i kagens nederste del.
Smagen er fantastisk, desværre kom skønheden mest indefra 🙂
Kære Lars,
Tusind tak for din konstruktive feedback.
Jeg er sikker på, den kan hjælpe andre, som giver sig i kast med projektet.
Kh, Mette
Den er utrolig yndig, den kage! Ved du hvor stor en springform du brugte til at opbygge den?
Hej Sigrid,
En almindelig springform har – som regel – en diameter på 24 cm.
Jeg bruger altid en variabel ring og ikke en springform. Så kan jeg variere, som jeg vil: høj kage med lille diameter eller lavere og større kage.
Dejligt at høre, du kan lide kagen.
Mange hilsner, Mette
Tusind tak for dit svar! Jeg endte med at tage udgangspunkt i din rabarbermousse til en fantastisk rabarberis i en islagkage – den var virkelig skøn! Så tusind tak for en dejlig opskrift!