I går fik du opskriften på saltsyltede citroner, i dag skal du se, hvad de skulle bruges til.
I Irma havde jeg set, at der var kommet spanske artiskokker på hylderne og selvom jeg jo bestemt plejer at hylde princippet om kun at købe råvarer, som er i sæson, så kunne jeg simpelthen ikke dy mig denne gang, men det er også fordi, det er så svært at købe danske artiskokker. Selv når de burde være i sæson. Det blev i hvert tilfælde mit rationale overfor mig selv. Dér midt i Irma.
Fotografen havde dagen før lavet billeder med dorade og blæksprutte, så i ren “Stop spild af mad” stil, måtte jeg producere en ret, som tog højde for de forhåndenværende midler.
Jeg kan ingenlunde selv tage æren for det lille mesterstykke, som det endte med, det er nemlig kokken Paul Cunningham, som nu residerer på Henne Kirkeby Kro, der er ophavsmanden. Opskriften er gengivet i den geniale kogebog: “The Paul,” som i kronologisk rækkefølge byder på samtlige retter fra en hel (sommer)sæson, mens Cunningham stadig drev restauranten i Tivoli.
Jeg har lavet ganske få tilrettelser.
Som forret til 4 personer eller hovedret til 2 personer
- 1 stor dorade royale skåret i fileter og delt på langs
- 1 dansk blæksprutte, renset, ridset og skåret i mindre stykker. Læs evt lidt mere om hvordan her
- 4 soignerede artiskokker
- 12 store, grønne oliven
- Frisk timian
- Olivenolie
- Smør
- Saltsyltede citroner
Start med at afskælle fileterne, hvis det ikke allerede er gjort. Skyl dem grundigt i koldt vand bagefter og tør dem godt af.
Læg fileterne på en tallerken og drys med salt.
I mens bringes en gryde med vand i kog. Smid et par skiver citron og en lille håndfuld salt i vandet, før du tilsætter artiskokkerne, når vandet koger. Kog artiskokkerne så de har bid. Ca 5-7 minutter. Dræn artiskokkerne og læg dem på et stykke papir, der kan suge det sidste vand.
Skær oliven i kvarter og fjern evt stenen, hvis der er en sådan.
Varm halvt olivenolie halvt smør på en pande sammen med en kvist frisk timian og steg fisken på skindsiden, til skindet er sprødt. Vend fisken og giv den 10 sekunder på den anden side. IKKE MERE!
Tag fisken af panden og steg nu blæksprutter og artiskokker sammen med lidt mere timian. Steg ved høj varme, så begge ting får stegeskorpe. Tilsæt oliven og lad det simre kort.
Smag til med salt, peber og lidt saltsyltet citron. Drys med frisk timian.
Anret på lune tallerkener: start med oliven, artiskokker og blæksprutter. Herpå lægges fisken og til sidst dryppes med ekstra saltsyltet citron.
Komponenterne er virkelig også gode og supplerer hinanden rigtig godt. Det er en meget dejlig ret, som selvom den skal laves færdig i sidste øjeblik er rigtig nem at have med at gøre, hvis alt er forberedt i forvejen og blot skal steges.
God fornøjelse. Jeg håber både du og måske din Valentine kan lide dagens lille fiskeret.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Det lyder virkelig som en lækker kombination. Der er ikke noget som en simpel ret af gode råvarer.. Og så er dorade jo bare en lækker fisk!
Hej Martin,
Jeg kan ikke være mere enig.
Dorade er også en rigtig dejlig fisk, selvom det som udgangspunkt piner mig ikke at bruge en af vore gode danske fisk.
Superdejlig blog – den vil vi følge 🙂
Jubiiii – det er jeg superglad for.
her står jeg med fire smukke artiskokker og overvejer hvordan jeg “soignerer” dem 😉 Hvis “skægget” skal ud, må jeg vel endda skære dem over!? Nå, det bliver spændende, lækker opskrift!
Kære Kristina,
Ja, det kræver lidt øvelse de første par gange. Du kan grave skægget ud med en teske eller vælge den mindre nænsomme metode med at skære det af.
Rigtig god fornøjelse. Og Påske!!
KH, Mette