Den søndag, hvor sommervejret var på sit absolut højeste, stod jeg indenfor i køkkenet og lavede chokoladetrøfler.
Jeg var heldigvis i rigtig dejligt selskab med Helene og hvis der er noget, som er godt, så er det to foodies i køkkenet. Vi delte erfaringer, gode tip, smagte på hinandens kreationer, lærte af hinanden, legede med food styling og kaldte med jævne mellemrum på fotografen til at dokumentere vore “udskejelser”.
Hovedtemaet var blommer, men da dagen sluttede med en middag for vores respektive “significant others”, så kom der et par enkelte afhoppere og denne opskrift er øvelsen udi (endnu en) lille petit fours til kaffen.
Sidst fik du opskriften på chokoladegele i hvid chokolade, denne gang er det et stykke mørkt og intenst chokolade.
Udgangspunktet er en helt enkel chokoladetrøffel, som vi med forskellige toppings gør individuelle.
Grundopskrift chokoladetrøfler
Til 36 stk
- 300 gr chokolade – 70% mørk Amedei
- 90 ml piskefløde
Kog fløden op i en kasserolle. Hak chokolade groft (ikke nødvendigt med Amedei, det er nemlig de lækreste små knapper, der er meget nemme at arbejde med) og kom dem i en lille skål, der passer til senere at kunne være vandbad over en kasserolle. Hæld den varme fløde over chokoladen og rør godt rundt.
Stil skålen i vandbad og pas endelig på, at varmen ikke bliver for høj.
Bliv ved at røre rundt til massen er helt homogen.
Hæld den lune trøffelmasse i små forme (financiers) eller en stor form på 20 x 20 cm.
Hvis varmen ikke var steget os til hovedet, havde vi nok husket at glatte overfladen, men denne søndag blev det altså til det “hjemmelavede” look.
Husk at banke formen mod køkkenbort, så eventuelle bobler forsvinder.
Lad formen stå fremme på bordet og tilbered toppingen.
Variation 1
- 30 ml whisky
- 55 gr rørsukker
- 25 gr ristede mandler
Rist mandlerne gyldne og lad dem køle lidt. Smelt imens sukkeret på en pande ved middel-høj varme. Når sukkeret er helt smeltet tilsættes mandler og whisky, som kort bruser op. Rør godt rundt, så mandlerne bliver dækkede af karamellen.
Hæld karamellen ud på et stykke bagepapir og lad det køle af, før du hakker det groft.
Variation 2
- Lavendelblomster (pil de små individuelle blomster/knopper af), det kunne også være f.eks. kronblade af morgenfruer eller kornblomster eller rosenblade skåret i strimler
Variation 3
- Grofthakkede pistacienødder
De tre variationer fordeles på trøflerne. Det gøres bedst, mens trøflerne stadig er lidt lune, så hænger det bedre fast.
Sæt i køleskabet i 2-3 timer og skær herefter trøflerne ud eller løsn dem af formene. Lad dem få stuetemperatur, før du serverer dem.
Det er en supernem opskrift, som du kan variere i det uendelige. Den helt enkle variant er at rulle i kakao, men jeg kan nu godt lide, når der kommer lidt knas eller krydring til.
En dejlig middag senere og en god espresso, så er sådan en trøffel skøn at slutte af med.
Velbekomme.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann