Det er ikke helt weekend endnu og på den måde, er det nok lidt politisk ukorrekt at opfordre til søde sager.
MEN der findes jo visse meget planlæggende mennesker, som godt kan lide at forberede sig og købe ind i god tid. Til ære for disse – og bestemt ikke for at opfordre til utugt på en almindelig hæderlig torsdag aften – bringes her en opskrift på en skøn lille weekend dessert.
Jeg kan stadig drømme om min Mors Moster Anna, som lavede de mest vidunderlige kæmpestore marengs med tyggegummi i midten…….
Chokolademarengs
- 5 æggehvider
- 350 gr sukker
- 1 tsk æbleeddike
- 2 spsk hvedemel
- 5 spsk kakao
- 150 gr mørk chokolade grofthakket
Start med at piske hviderne stive og tilsæt derefter sukkeret lidt efter lidt, mens du pisker ihærdigt indimellem. Blev ved at piske til sukkeret er helt opløst. Si kako i hviderne og fold det godt ind i “dejen.” Tilsidst tilføjer du den hakkede chokolade og eddike. Alt vendes godt sammen.
Sæt nu marengsen i toppe på to bageplader. Der bliver ca 20 i alt.
Bages ved 120 grader i ca 45 minutter. Check dem inden, du tager dem ud af ovnen. Du kan evt vælge at skrue ovnen ned til 100 grader og lade dem tørre lidt længere, hvis du vil have dem HELT crispy og uden “tyggegummi.”
Blåbærkompot
- 100 gr sukker
- 250 gr blåbær
- 1 stang vanille
Blåbær, vanillekorn og sukker koges forsigtigt op uden at røre for meget rundt, så bærrene ikke bliver ødelagte.
Du kan vælge at koge den tomme stang med, men du kan også komme den i et glas med sukker og lave dit eget hjemmelavede vanillesukker. Sådan et glas har jeg altid stående og med jævne mellemrum spæder jeg op med mere sukker og vanillestænger, som får en hurtig tur med det schweiziske vidunder.
Der er verden til forskel på dette og industrielt vanillepulver.
Til servering
- 2,5 dl piskefløde
- 50 gr mørk chokolade, smeltet
- Måske lidt friske blåbær
- En blomst fra haven eller altankassen; her er det en lille viol, stedmoderblomster, alle blomster fra frugttræer, mælkebøtte, bellis mm er lige så velegnede.
Smelt chokoladen over vandbad og pisk fløden stiv. Vend kompot og flødeskum sammen.
Byg desserten op i portionsstørrelse, idet to marengs lægges sammen med det fine lille kompotskum. Tegn til sidst med den smeltede chokolade.
Ser du, dette var een variant.
Nu kan du selv begynde at lege. Uanset, hvordan du kombinerer elementerne marengs, flødeskum, frugt og chokolade. Så kan det aldrig gå helt galt. Nødder er en helt naturlig og skøn tilføjelse også.
Lige nu tænker jeg hvid chokolade, lime, rabarber og mandler…….
Jeg glæder mig til at høre, hvad du finder på.
Med ønsket om en fortræffelig torsdag,
Mette
Fotograf Martin Kaufmann
uforskammet lækker marengs, min top favorit dessert-men jeg er gået på sundhedsvognen for en tid, så jeg skynder mig at vende næsen den anden vej, og ikke blive fristet for meget:)
Ja, næsten food porn… Men jeg kunne ikke dy mig og der var for langt til weekenden….
Ser superlækkert, knasende og blødt ud. Thumbs up!
Tusind tak – første bid og pænheden er ødelagt! Fuldstændigt!!
Num, jeg kan godt lokkes. Også selvom det ikke er fredag…
Hihi – så bytter jeg gerne for en trukket gris fra Mexico. Mums – ser god ud. Glæder mig til at høre, hvad du finder på til fødselsdag…!