Jeg VED godt, det kun er onsdag, men vi tager altså alligevel en halvvejs-gennem-ugen-kage.
Længe studerede jeg smukke billeder af blodappelsintærter, før jeg kom i gang med selv at bage nogle. Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg havde regnet med at finde, for når alt kommer til alt, så er det konceptet om en tilsvarende lemon-meringue-pie, der tiltaler mig. Bare uden “meringue” alias det marengslaget. Sådan gik det. Også næsten.
Jeg fik først bagt een stor tærte, men blev for utålmodig med at få den bagt færdig og skruede op for varmen. Så blev den brændt og cremen skilte……. tsk tsk. Tålmodighed ER en dyd.
Heldigvis var der stadig både mørdej og fyld, så der kunne blive til de fire små tærter her. Pyha.
Det hele startede med et veritabelt rod og noget, der lignede rester fra en vampyrfilm: presning af blodappelsin.
Åh, jeg synes, det er så fascinerende, hvor de appelsiner, som sjældent er fuldstændig gennemfarvede leverer den smukkeste og allerdybeste røde juice. Juicen blev forvandlet til en æggelegeret creme og havde det ikke været fordi, mængden af smør var begrænset, så havde det nok været en lemoncurd.
Curden måtte naturligvis suppleres med en god mørdej. Jeg foretrækker, den er med mandler og lykkedes heldigvis med at finde en rigtig god opskrift på en skøn, meget sprød mørdej, som gav de fine kager den helt rigtige base.
Mørdej
- 1 1/4 dl mandelmel
- 120 gr hvedemel
- 35 gr flormelis
- 115 gr smør
- 1 spsk koldt vand
- 1 knivspids salt
Skær smørret i mindre stykker nede i de to slags mel og smuldr det lidt efter lidt til mindre og mindre stykker, så de tre elementer er blandet fuldstændigt sammen og har konsistens a la brødkrummer. Bland flormelis og salt i. Saml til sidst dejen hurtigt med vandet og læg den på køl. Lad dejen hvile minimum 30 minutter.
Tænd ovnen på 190 grader.
Smør dine ønskede forme grundigt med smør. Rul dejen ud så tyndt som muligt og prik den grundigt med en gaffel. Såfremt du har valgt een stor form, vil jeg anbefale en blindbagning. Dvs du lægger bagepapir i og tørrede bønner eller bagekugler.
Hvis du har valgt små forme, er det ikke nødvendigt at lægge bagepapir og bønner i.
Bag tærten/tærterne lysebrune i ca. 12 minutter. Lad bunden/bundene køle af, mens du laver fyldet.
Blodappelsinfyld
- 7 store æggeblommer
- 2 store æg
- 125 gr rørsukker
- Fintrevet skal af 2 økologiske blodappelsiner
- 1,75 dl friskpresset blodappelsinjuice
- 4 spsk smør skøret i tern
- 3 spsk piskefløde
Æg og æggeblommer piskes sammen i en gryde. Pisk sukkeret i sammen med appelsinskal og juice. Tilsæt smørret og blev ved at piske, mens gryden står på middel varme.
Mens du pisker, vil væsken langsomt bliver tykkere og tykkere. Du vil begynde at få en øm overarm, men du skal blive ved at piske, til cremen når en temperatur på 80 grader.
Si cremen og pisk fløden i.
Hæld cremen i tærten/tærterne og sæt tilbage i ovnen og bag igen ca 10 – 15 minutter, indtil cremen har sat sig, men stadig bølger lidt, når formen rystes let.
Lad tærten køle af, før du serverer den.
KH, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Citronpresser fra Habitat
Ske fra Iittala
Skål fra Staub
Træfad fra Broste
Grå tallerken i bambusfibre fra Gå Grøn
Kagegaffel fra Raadvad/Mads Odgaard
Dyb tallerken fra Magasin