For et par uger siden var vi på en lang weekend i Stockholm.
Vi har været der før og holder meget af byen, så en række steder skal altid aflægges besøg. Et af dem er det fantastiske surdejsbageri, Fabrique, som har en lille stribe butikker fordelt over hele Stockholm. Her smagte vi den mest fantastiske blåbärbulla eller som vi kender dem i Danmark: blåbærsnurre. Meyer bager også, men jeg vil sige, at Fabriques var mere end usædvanligt gode. Snaskede med masser af blåbærfyld, blød dej, dejlig kardemommesmag, smør og sukker.
Jeg har bagt de traditionelle snurrer, som er skønne, men jeg synes, det er en sjov ide at lege videre med fyldet. Lige om lidt skal jeg lave rabarbersnurrer, senere hindbærsnurrer og jeg skal helt klart også lave chokoladesnurrer og genbruge den geniale opskrift fra min Chokoladekrantz og til efteråret må jeg lave æblesnurrer. Mums.
I Sverige findes også kardemommesnurrer, som indeholder righoldige mængder af det aromatiske krydderi. Til gengæld er det ikke i den stødte variant, vi kender, men de grofthakkede frø, som samtidig knaser herligt mellem tænderne. Jeg har en enkelt gang stået og bakset med at fiske frøene ud af de grønne kapsler, men det er simpelthen ikke umagen værd, når man kan finde de hele frø. Jeg stormede derfor det halve af byen rundt for at finde disse hele korn og det lykkedes også til sidst.
Nu har jeg i mellemtiden fundet ud af, at de selvsamme frø kan købes hos Krydderiet i Torvehallerne og i deres webshop.
Frøene får en kort tur i min dedikerede kaffemølle, som jeg kun bruger til krydderier. De skal have samme større som groftkværnet peber.
Last but not least, lod jeg dejen hæve natten over, så smagen rigtig kan få lov at udvikle sig.
Du kan sagtens sætte gærmængden op til det godt og vel det dobbelte (50 gr) og lade dejen hæve et par timer eller til dobbelt størrelse i stedet.
Skal vi komme i gang?
Gærdej til 16 snurrer
- 6 dl sødmælk
- 20 gr gær
- 1 æg
- 1 kg mel – jeg bruger Meyers mel (købt i Irma)
- 150 gr rørsukker
- 15 gr salt
- 12 gr kardemomme – helst hele frø, som du selv maler groft
- 150 gr smør
Start med at opløse gæren i den kolde mælk. Tilsæt æg, mel, rørsukker, salt og kardemomme. Ælt dejen i 15-20 minutter, til du har en smidig dej.
Nu skærer du smørret i små terninger og kommer det i dejen også. Ælt igen i ca 15- 20 minutter til dejen er helt glat og blank.
Stil dejen køligt natten over. Brug køleskabet, bagtrappen eller lige om lidt altanen, når frosten ellers er væk.
Blåbærremonce
- 90 gr god marcipan
- 75 gr smør
- 60 gr sukker (mængden skal evt justeres lidt afhængig, hvor sødt dit fyld er)
- ca 3 dl blåbærkompot eller syltetøj
Lad alle ingredienserne få stuetemperatur. Jeg havde en rest kompot, som jeg havde kogt af æbler og blåbær. Den brugte jeg med stort held i remoncen. Næste gang vil jeg koge en kompot af frosne blåbær og sukker. Kompotten skal have lov at koge godt ind, så den ikke er for våd.
Rør alle ingredienser sammen til en ensartet masse.
Pensling
- 1 sammenpisket æg
- kanelsukker
Rul dejen ud til et stort rektangel på ca 30 x 60 cm og smør remoncen ud på hele dejpladen. Fold en tredjedel af dejen ind mod midten og fold den anden tredjedel ind over den første tredjedel.
Det, der kommer nu, er vanskeligt at lave en beskrivelse af, hvordan snurrerne skal snurres, men hvis du klikker ind her hos Loui og Bearnaisen, så er der en rigtig god step-by-step guide.
Snurrerne skal nu hæve igen i ca 2 timer.
Pensl snurrerne med sammenpisket æg og drys til sidst med lidt kanelsukker.
Bag snurrerne i ca 15 minutter ved 200 grader.
Inden vi forlod Stockholm søndag eftermiddag, ville jeg købe et af de gode rugbrød fra Fabrique med hjem. Det er bagt med lakrids og tranebær og jeg så virkelig frem til at prøve den spændende kombination. DESVÆRRE bager de ikke rugbrød om søndagen, så nu er det “tip” givet videre til andre Stockholmsfarere.
Jeg vil for øvrigt skrive lidt mere om den svenske hovedstad i de kommende uger. Som jeg sagde indledningsvist, er det en virkelig dejlig by og flybilletterne er yderst rimelige i pris, så det kunne være en god udflugt at tage over at hilse på vore svenske naboer.
Hav en dejlig torsdag.
Mange hilsner, Mette
Fotograf (og nu 1 år ældre) Martin Kaufmann
Ja tak – det er lige sådan de skal vrides 😉
Virkelig lækker version. Overvejer kraftigt at kopiere dine dej – for jeg har selv en fræk remonce i ærmet.
Jeg fik en med kardemomme hos Café Rosa, her da jeg var i Kjøwenhavnstrup, og faldt pladask for det ekstra ‘knas’. Tak for tippet med kardemommen – jeg har de små frø fra Solhjulet, men ville nok ha’ endt med at bande over at skulle pille de grønne kapsler.
Godmorgen Malou,
Ja, jeg så godt, du spiste en med nutella forleden. 🙂
Rigtig god fornøjelse.
Kh, Mette
Lige den variation bullar har jeg aldrig bagt, men det skal da bestemt afprøves! Jeg elsker også Sverige og Stockholm – mit moderland 🙂 Mange af mine opskrifter på bloggen er svenske kageopsskrifter/ favoritter. Huskede du at købe perlesukker i Sverige? Det køber jeg altid sammen med mængder af kardemommefrø, -kapsler og stødt kardemomme. I Sverige kan man jo få store poser kardemomme! Jeg må snart til Sverige igen, kan jeg mærke… Mvh Ulrika
Kære Ulrika,
Det burde du. Den forener jo to svenske klassikere: kardemommebullar og blåbär. En skøn kombination.
Jeg elsker også at købe ind i Sverige. Alene sortimentet fra Saltå Kvärn og ja, kardemomme og perlesukker 🙂
Har du læst min artikel om Höganäs Saluhall: http://www.becauseitmatters.dk/hoganas-saluhall
Mange hilsner, Mette
Melder mig gerne som frivillig smagsdommer når de næste varianter skal afprøves. I øjeblikket sidder jeg på job og gnasker en aldeles fremragende kringle fra Fougaz med æble og kanel (og jeg gætter marcipan) fyld, det fyld vil helt garanteret også klæde sådan en snurrer. Ellers lyder denne original version jo præcis som alt det bedste fra Sverige i en og samme Bulle, men kunne sikkert godt give dem et perlesukker drys også. Knus P.
Jubiiii – tænk, hvordan kunne du vide, at vi netop har brug for en smagsdommer, Pernille. Hvor er det godt tænkt!!!! 🙂 Lørdag eftermiddag tror jeg, smagsprøven bliver på påskekage 🙂 Men den æble/kanel variant, kan vi sørme godt arbejde videre med.
Kram, M
det kan da godt være vi kan arbejde med en påskekagesmagning lørdag eftermiddag, hvornår smutter du afsted ? Pernille
Først om aftenen – 2130.
så lad os prøve at ha det som en nogenlunde fast aftale ved 15 tiden ??
De lyder jo helt vild lækre! Næste gange der “snurres”, så bliver det med blåbærremonce. Uhm!
Din Tiramisu-kage ser også temmeligt god ud!
De er supergode og der skal snart eksperimenteres med MANGE flere slags fyld.
Tiramisu kagen kan også varmt anbefales. Også selvom den ligner det skæve tårn i Pisa lidt 🙂
Elsker snurrer uanset fyld, men dette lyder ekstra lækkert! Jeg var hos cafe Rosas og prøvede en semla idag, og var virkelig vild med den ekstra smag og knas af kardemumme – skal helt sikkert prøves der hjemme! Og disse snurrer ser jo himmelsk ud… kan bare forestille mig at kombinationen af marsipan, kardemumme og blåbær er et hit!