Aspargessæsonen sluttede officielt i går.
Sankthans er absolut sidste tidspunkt for, hvornår man bør og kan stikke asparges. Nu skal planterne samle kraft og næring til næste års eksplosion og vi andre skal vænne os til den jordede smag af rodfrugter igen.
Eller næsten….
For vi skal selvfølgelig svælge i alle sommerens skønne grønne sager: masser af blad-grøntsager, tomater, bønner, ærter, majs, squash, græskar, agurker osv osv.
Så helt så slemt er det ikke, omend det lige nu kan virke som lidt af en kold tyrker at skulle vente 10 måneder, før vi kan de gode stængler igen.
Jeg synes godt, vi kan nå en enkelt opskrift. Jeg blev så inspireret i går, da jeg så, at Pony reklamerede på Facebook med, at de stadig har lidt asparges i køleskabet fra Søren Wiuff og jeg tænker, de ikke er de eneste.
Prøv denne skønne sommerret. Det er nemt, hurtigt og herligt for to – måske endda i den sidste sol på terassen.
Aspargesgratin med bacon, Havgus og sommersalater
(Aftensmad til to personer)
- 2 skiver daggammelt brød – jeg brugte græskarkernebrød fra Emmerys
- 40 gr Havgus fra Arla Unika
- 2 store kviste timian
- 5 store grønne asparges
- 5 store hvide asparges
- 1 dl cremefraiche
- 2 tsk sennep – gerne grov
- Olivenolie
- 4 gode skiver bacon
- Friskkværnet sort peber
Tænd ovnen på 200 grader. Brug almindelig over/undervarme.
Riv brødet i små stykker til croutoner og riv Havgus ned i. Bland bladene fra timiankvistene i.
Skræl de hvide asparges og knæk enderne af de grønne. Du kan følge vejledningen til det sidste her. Vikl de 4 bacon stykker om aspargsene i små bundter.
Smelt creme fraiche og sennep sammen i en lille gryde ved middel varme. Smag evt til med lidt salt og peber.
Sæt en pande over, som senere kan tåle at komme i ovnen, med lidt olivenolie og lad panden blive varm. Steg aspargesbundterne let, så de får lidt farve og baconen bliver sprød. Men endelig ikke for længe. De skal bage færdig i ovnen.
Hæld creme fraiche blandingen over og drys med brød, timian og ostemix.
Sæt panden i den varme ovn i ca 10 minutter, til toppen er sprød.
Du kan supplere med et par pocherede æg, hvis du synes.
Jeg serverede to slags salater til. Begge enkeltheden selv og som jeg foretrækker min mad: få, gode råvarer uden for mange dikkedarer.
Den ene en tomatsalat med stedmoderblomster og krydderurter (estragon, basilikum og oregano). Den anden salat af blandede små salater, krydderurter, gode oliven, en figenbalsamico og bronzefennikel.
Det var herlig sommermad og nu tror jeg efterhånden godt, jeg kan vænne mig til tanken om, at asparges straks afløses af andre gode sommergrøntsager.
Du har måske bemærket, at jeg har været stille i længere tid. Det skyldes desværre, at min elskede, seje Mor er blevet syg og jeg har fokuseret på at være der for hende og lade blog være blog. I den forbindelse sagde en meget vis mand til mig: “Husk, sorgen handler om det man ikke fik sagt og ikke fik gjort sammen” Jeg har aldrig set det på dén måde før, men de sidste par uger, har vi koncentret os om at være sammen og få talt. Det føles godt. Uanset, hvad der måtte komme i det videre forløb.
Rigtig dejlig sommerdag til dig.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Tagine (eller blot underdelen) fra Staub
Blå skåle fra Pillivuyt
Bestik fra Iittala
Fuld forståelse herfra. God bedring med din mor.
Kh.
Anne-Marie
Tak, kære Anne-Marie!