Rodfrugtmos med grønne asparges og dukkah

De første danske asparges er kommet og kombineret med de sidste rodfrugter fra vinteren og en god egyptisk inspireret dukkah, så har du et herligt tilbehør eller en vegetarisk ret i sig selv.
_DSC0941

Normalt laves dukkah med hasselnødder eller mandler, men jeg havde skønne pistacienødder og sort sesam, så det blev mit udgangspunkt og det gav en fin lyse-forårsgrøn dukkah.

Rodfrugtmos med grønne asparges og dukkah

(til 3 – 4 personer eller som hovedret til 2)

  • 2 fed hvidløg
  • 600 gr blandede persillerødder og kålrabi eller dine egne yndlings rodfrugter
  • 4 dl mælk
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk grofthakket persille
  • Salt og peber
  • Citronsaft og -skal af en økologisk citron

Skræl rødderne og pil hvidløgene. Kog det hele i mælken, til alt er godt mørt.

Blend med olivenolie, persille, salt, peber og smag til med revet citronskal og .-saft.

Dukkah

Denne portion er rigelig, men gem resten i et tætsluttende glas, det kan sagtens holde sig i flere måneder og bruges som lækkert drys på en masse forskellige ting: kød, salat, kartofler osv.

  • 90 gr usaltede pistacienødder
  • 1 spsk sesam evt. sort
  • 1 tsk peberkorn
  • 1 spsk hele korianderfrø
  • 2 tsk hel spidskommen
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk rørsukker (kan evt udelades)

Rist først pistacienødderne på en tør pande, til de har fået lidt farve. Rist herefter sesam for sig selv, til aromaerne frigives. Rist til sidst peberkorn, korianderfrø og spidskommen, så det får lidt farve.

Alle ingredienser kommes i en morter eller blendes og stødes/blendes til, det har ønsket granulering. Jeg foretrækker, det er lidt groft, så nødderne stadig fornemmes.

Aspargessalat

  • 250 gr grønne asparges
  • 3 spsk olivenolie eller basilikumolie
  • 1 spsk citronsaft
  • Salt og groftkværnet peber

Skær asparges i helt tynde skrå skiver og vend med olivenolie eller basilikumolie, citronsaft, salt og peber. Smag til.

Anret på en stor tallerken med mosen i bunden, herpå asparges og til sidst dukkah. Jeg dryssede med rigeligt citronskal til sidst også.

_DSC0943

Lav det før din nabo/veninde/chef/kollega 🙂

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Grå tallerken fra Bent Brandt

One thought on “Rodfrugtmos med grønne asparges og dukkah”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *