De første danske asparges er kommet og kombineret med de sidste rodfrugter fra vinteren og en god egyptisk inspireret dukkah, så har du et herligt tilbehør eller en vegetarisk ret i sig selv.
Normalt laves dukkah med hasselnødder eller mandler, men jeg havde skønne pistacienødder og sort sesam, så det blev mit udgangspunkt og det gav en fin lyse-forårsgrøn dukkah.
Rodfrugtmos med grønne asparges og dukkah
(til 3 – 4 personer eller som hovedret til 2)
- 2 fed hvidløg
- 600 gr blandede persillerødder og kålrabi eller dine egne yndlings rodfrugter
- 4 dl mælk
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk grofthakket persille
- Salt og peber
- Citronsaft og -skal af en økologisk citron
Skræl rødderne og pil hvidløgene. Kog det hele i mælken, til alt er godt mørt.
Blend med olivenolie, persille, salt, peber og smag til med revet citronskal og .-saft.
Dukkah
Denne portion er rigelig, men gem resten i et tætsluttende glas, det kan sagtens holde sig i flere måneder og bruges som lækkert drys på en masse forskellige ting: kød, salat, kartofler osv.
- 90 gr usaltede pistacienødder
- 1 spsk sesam evt. sort
- 1 tsk peberkorn
- 1 spsk hele korianderfrø
- 2 tsk hel spidskommen
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk rørsukker (kan evt udelades)
Rist først pistacienødderne på en tør pande, til de har fået lidt farve. Rist herefter sesam for sig selv, til aromaerne frigives. Rist til sidst peberkorn, korianderfrø og spidskommen, så det får lidt farve.
Alle ingredienser kommes i en morter eller blendes og stødes/blendes til, det har ønsket granulering. Jeg foretrækker, det er lidt groft, så nødderne stadig fornemmes.
Aspargessalat
- 250 gr grønne asparges
- 3 spsk olivenolie eller basilikumolie
- 1 spsk citronsaft
- Salt og groftkværnet peber
Skær asparges i helt tynde skrå skiver og vend med olivenolie eller basilikumolie, citronsaft, salt og peber. Smag til.
Anret på en stor tallerken med mosen i bunden, herpå asparges og til sidst dukkah. Jeg dryssede med rigeligt citronskal til sidst også.
Lav det før din nabo/veninde/chef/kollega 🙂
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Grå tallerken fra Bent Brandt
Det ser rigtig lækkert ud, Mette. Det skal jeg prøve 🙂
Kh
Kerry