Sidste søndag eftermiddag kom jeg hjem fra besøg hos min Mor med en skøn lille portion brombær i tasken (og skønne landæg, som jeg altid har med hjem, når jeg har været i Jylland).
Det var en rigtig grå dag og da jeg kom hjem til Astrid og Martin, var lysten til hygge, stearinlys, tæppe, te og sofaokkupering altoverskyggende. Vejret var gråt, koldt og noget så kedeligt.
Æble og brombær er en skøn kombination. Begge kan du findes vildt (og gratis) i naturen lige nu, så måske er det netop i dag, du skal hoppe i komfortabelt vandretøj, snuppe en kurv og tage ud og indsamle ingredienserne til en lækker kage.
Jeg har tidligere bagt den lækre, rustikke tærte (eller galette, om du vil). Særligt mørdejen synes jeg er helt genial. Den bliver så sprød og lækker, mens den samtidig flager og giver en lethed, som mørdej ikke normalt har.
Mørdej
Ja, vi er ude i noget, der minder om en traditionel mørdej, men den er blød og smidig, så du ikke risikerer, at dejen smuldrer og knækker undervejs. Det er genialt med lidt kanel i dejen, for vi ved jo alle, hvor perfekt kanel og æbler passer sammen.
- 180 gr smør
- 1 stor tsk kanel
- 1/4 tsk bagepulver
- 250 gr mel
- 1 spsk sukker
- 2 -5 spsk vand
Smør, mel og sukker smuldres sammen.
Dejen samles hurtigt med vand. Pas endelig på, du ikke bruger for meget, så dejen bliver for klistret og umulig at rulle ud. Læg evt dejen i køleskabet undervejs i processen, hvis smørret bliver for varmt at arbejde med.
Lad dejen hvile i køleskabet i minimum 30 minutter.
Fyld
- 3 æbler – du bestemmer selv, om de skal skrælles
- 175 gr brombær, gerne friske men frost kan også bruges
- 2 spsk vanillesirup eller vanillesukker
- 125 gr sukker
- 1 tsk kanel
- 1/4 tsk muskat
- 1 spsk maizena
Topping
- 2 tsk vanillesukker til drys
- 1 æg til pensling
- 10 – 20 grofthakkede hasselnødder
Skær æblerne i tynde både og vend dem i en skål med vanillesirup, sukker, kanel og muskatnød.
Til sidst vendes brombærrene i.
Dejen rulles ud til en cirkel. Det nemmeste er at gøre det direkte på et stykke bagepapir. Rul ud til 26 cm i diameter.
Fordel fyldet over hele bunden, men ca 5 cm fra kanten.
Fold kanten op langs frugten.
Bages i ovnen ved 180 grader i ca 30 minutter til kanten er sprød, gennembagt og gylden.
Den lækreste kage er nu klar til servering. En god (hjemmelavet) vanilleis, flødeskum eller creme fraiche gør den kun endnu bedre.
Du kan også gå all-in på kanel og lave en kanelparfait til.
Hav en skøn weekend!
KH, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Køkkengrej og udstyr
Kopper og tallerkner fra Mega Mussel,Royal Copenhagen
Træfad fra Notre Dame
Kniv fra Tojiro, købt hos H.W. Larsen
Kagegafler fra Raadvad/Mads Odgaard
Viskestykke fra The Organic Company
Mmmums.
Så gør det på en eller anden måde ikke noget med sådan et trist vejr.
Selvom jeg savner den skønneste sommer i mands minde noget så gevaldigt.