For nogle uger siden, blev jeg kontaktet af firmaet Middagsfred, som spurgte, om jeg havde lyst at teste deres koncept. Ideen er svensk, hvor Middagsfrid er et etableret og succesfuldt firma. I Danmark har man i København kunnet købe madposerne siden 1. juli 2009.
Kort fortalt går konceptet ud på, at man får leveret råvarer og opskrifter til døren beregnet til et givet antal måltider til familiens medlemmer.
Jeg gik på nettet og læste om konceptet og sagde derefter ja tak ud fra følgende forudsætninger;
- Middagsfred lover bæredygtig og klimasmart mad
- Minimum 25% økologi
- Ny nordisk hverdagsmad med fokus på den aktuelle sæson
Der er pt tre typer leverance (i Danmark) at vælge imellem:
- den store madpose: opskrifter og råvarer til 5 middage for 4 personer – kr 499
- den mellemste madpose: opskrifter og råvarer til 3 middage for 4 personer – kr 399
- børneposen: opskrifter og råvarer til 4 middage for 4 personer – kr 499
Jeg valgte at teste den store madpose og så frem til i 5 dage ikke at skulle bekymre mig om nogle former for indkøb endsige opskrifter, planlægning mm.
Søndag eftermiddag ankom to store papirsposer med råvarer, samt opskrifter til de kommende 5 dage. Vi pakkede varerne ud og selvom jeg må indrømme, at jeg ved første øjekast var skuffet over, at mængden af økologi var væsentlig lavere, end jeg havde regnet med, så så alle råvarer fine og friske ud. En enkelt vare, et glas ajvar, var erstattet af et glas syltede peberfrugter, men en vedlagt informationsseddel fortalte om ændringen.
Allerede første aften gik der dog ged i den. Vi havde haft gæster i weekenden og havde masser af rester, som vi gerne ville spise, før vi tog hul på noget nyt. Derfor blev kødet pakket i fryseren og de øvrige ingredienser opbevaret forsvarligt.
Da vi kom i gang næste aften, kunne jeg ikke dy mig for at line råvarerne op. Først de leverede fra Middagsfred:
Dernæst de kolonialvarer, som jeg selv skulle supplere med:
Tikka sizzler
Tilberedningstid: 25-30 min aktiv tid, 30-35 min totaltid
1. Sæt ovnen på 250° grill.
2. Rør ½ dl neutral olie, 2 fed presset hvidløg, 1 tsk salt, 2 tsk ingefær, 2 tsk paprika, 2 tsk spidskommen og 2 tsk chili samen direkte i en bradepande.
3. Skær 100 g rødløg (1-2) i 1 cm brede både. Skær 1 squash i 2 cm tykke halvmåner og 1 gul og 1 rød peber i 2 cm store tern. Skær 480 g bratwurst i 2 cm tykke stykker. Bland grøntsagerne og pølsen i marinaden på bradepanden og steg højt i ovnen 15-20 min. Rør rundt nu og da.
4. Kog 1 pose bulgur (250 g).
5. Yoghurtsauce: Skær 1/2 pakke forårsløg i fine strimler. Bland løget med 2 dl madyoghurt, 1 knsp salt og 1 knsp sort peber i en lille skål. Jeg dryssede med masser af bredbladet persille og revet citronskal.
6. Når pølsen og grøntsagerne er klar i ovnen, tages bradepanden ud, hæld 1 dl vand på og rør rundt. Jeg hældte ikke vand på retten. Jeg kunne ikke se formålet og synes, det vil være synd at fortynde alle de gode smage.
7. Bland pølsen og grøntsagerne med bulguren og server med yoghurtsaucen.
Hvordan smagte det?
Vi var enige om, at det var en dejlig ret med masser af smag. Pølserne var meget kødrige og selvom jeg ikke kunne forlige mig med røgaromaen, så var jeg alligevel positivt overrasket. Det var rart at mærke, at Middagsfred ikke var bange for krydderier og det var dejligt at have yoghurtsaucen til at køle med.
Vi savnede dog begge noget knasende friskt grønt. Især fordi det var en relativt fed ret.
Er det så ny nordisk hverdagsmad?
Nej, det vil jeg på ingen måde kalde det. Ny nordisk er det, der i vid udstrækning kendetegner Claus Meyer og bl.a. hans Almanak.
Dette er langt mere i retning af et børnevenligt fusionskøkken. “Tikka” tager mig til Indien, men der er intet indisk over denne ret. Det være sig da lige yoghurtsaucen, som kunne fortolkes som en raita.
De næste dage fik vi Pad Thai med tofu og Lammebøffer med marinerede champignoner.
Desværre var Pad Thai retten meget neutral i smagen og manglede basalt set krydring. Jeg har selv lavet en version af Pad Thai på bloggen og den vil jeg til enhver tid foretrække. Desuden vil jeg igen stille spørgsmålet, om det er nyt nordisk?!
Lammebøfferne havde vi glædet os til, men det viste sig, at det kød, vi havde fået leveret, var hakket kalv og flæsk. Det gjorde ikke bøfferne mere interessante og det blev nogle små kanonkugler, når 500 gr kød efter anvisningen skal deles til 8 bøffer og bages i ovnen.
Det er helt ok at reducere mængden af kød for at være klimasmart, men så skal opskrifterne også være egnede til de mindre portioner.
Senere på ugen kom vi til fisken:
Cremet fiske- & peberfrugtgratin
Tilberedningstid: 30-35 min aktiv tid, 30-35 min totaltid
Eget kolonialtilskud:
1. Sæt ovnen på 225°.
2. Krydr ca 600 g sejfilet med 2 knsp salt og 1 knsp sort peber. Læg fisken i et ildfast fad. Bland 1 dl smetana og ½ glas ajvar (150 g) i en skål. Hæld blandingen over fisken. Strø ½ pose revet ost (75 g) over. Gratiner midt i ovnen ca 20 min.
3. Kog ris/gryn til 4 personer. Her valgte jeg at lave en bygotto, så der kom et “nyt nordisk” indslag.
4. Grøntsager: 1 1/2 l vand med 1 tsk salt i en gryde. Skær ca 800 g blomkål i buketter og stykker. Kog blomkålen 4 min. Tilsæt ½ bakke slikærter (75 g) og kog yderligere 1 minut. Hæld vandet fra grøntsagerne. Jeg dryssede med friske krydderurter og citronskal.
5. Dressing: Bland 2 spsk olivenolie, 1 spsk hvidvinseddike, 1 tsk honning, 2 knsp salt og 1 knsp sort peber i en skål. Bland blomkålen og slikærterne i skålen med dressing. Jeg valgte her at drysse med masser af friske krydderurter og friskrevet økologisk citronskal.
6. Server fiskegratinen med ris/gryn og grøntsager. Vi lavede en bygotto på rød byg fra Livø.
Hvordan smagte det?
Jeg blev glad og positivt overrasket over, hvor godt retten smagte. Jeg havde ikke fået læst opskriften ordentligt igennem, så jeg kom til at bruge al smetana/syrnet fløde og ost til retten, da det kom i bygottoen, som dermed fik en smagsprofil, der hang sammen med gratinen. Det gjorde bestemt ikke retten ringere, men det bragte jo fedtprocenten højt i vejret.
Konklusion
Der skal strammes op på opskrifterne, før jeg bliver en potentiel kunde. Maden er ikke ny nordisk og der er simpelthen ikke konsistens nok i valget af råvarer. Det sæsonbetonede fandt jeg heller ikke noget af i vores kasse. Der var ingen udprægede varer fra sæsonen og ingen forårsretter.
Jeg kunne ikke dy mig for at lave en test på, hvad ugens varer ville koste på Irmatorvet.dk. Jeg valgte en stort set identisk varekurv og nåede op på en pris på knap 100 kr mere. Ikke den store prisforskel, men hertil kommer naturligvis, at man sparer tid til indkøb, opskriftssøgning og -planlægning.
Middagsfred/Middagsfrid har en meget sympatisk ansvarlig politik, der bestemmer, at man for hver 100 kunder giver 2 abonnementer til “værdigt trængende” familier.
Det var F-A-N-T-A-S-T-I-S-K, at alt indkøb og planlægning var klaret i den uge, vi fik Middagsfred. Der var ingen stress med supermarkeder og slet ingen kreative blokeringer for, hvad aftensmaden skulle bestå af. I en travl hverdag er det en ufattelig hjælp.
Alt i alt en sjov oplevelse. Når det kommer til stykket er jeg dog for meget madnørd til, jeg vil lade nogle bestemme, hvad jeg skal spise. Jeg nyder processen at finde på, gå ude at handle og lade mig inspirere samt spise det, som jeg eller min familie lige præcis dén dag har lyst til.
Men jeg kan ikke lade være at anerkende, at det i en travl hverdag er en stor hjælp med sådan en madplan…..
Mange hilsner, Mette
Foto; www.martinkaufmann.dk