Det har været en stille uge, men nu får du endnu en opskrift og inspiration til en lille forårsret/appetizer.
Hos Aarstiderne køber jeg somme tider nogle virkelig gode rejer. Det er rejer fanget i Nordsøen kogt umiddelbart efter de er hevet op af havet og derefter frosset. Det er velsmagende og meget faste rejer, som man selv piller umiddelbart, før de skal spises. Enten lader man sine gæster pille dem eller også gør man det for dem. Se dét er forkælelse!
Jeg har serveret disse rejer tidligere på blinis med ramsløgpesto. Det er en dejlig og relativt nem forårsret, som jeg forleden legede videre med.
Igen startede det hele med en bund af blinis. Denne gang erstattede jeg boghvedemel med groft ølandshvedemel, og det er ikke sidste gang, jeg gør det.
Blinis
- 4 dl mælk
- 15 gr gær
- 0,5 æg
- 0,5 tsk salt
- 2 dl groft ølandshvedemel
- 2 dl hvedemel
- Smør til stegning
Derefter en pesto, som jeg lavede på en fantastisk lille urt, jeg finder hos CO Torveplads i Torvehallerne. Det er en rucola/savoykålskrydsning, som i helt mikro-format egner sig fortrinligt til en god pesto.
Desværre fik jeg ikke taget noget billede af krydderurten, men kig efter den spæde salat i Torvehallerne og brug den til pesto, som krydderurt, salat eller hvad du måtte have lyst til. Det er en rigtig sjov og spændende ny urt.
I stedet for parmesan brugte jeg den gode ost Kornly fra Arla Unika.
Kornly er – udfra gammel dansk tradition – lagret 36 uger i rugkerner, hvor rugen absorberer fugten fra osten og overfører de naturlige skimmelkulturer fra kornet til den skorpe, som osten danner under lagringen.
Jeg havde hos Unika i Torvehallerne fået lov til at få nogle af de gode rugkerner med hjem, som osten er lagret i. De smager rigtig godt og har en tydelig smag af osten.
Jeg “poppede” nogle af disse i olie på en pande, til de var sprøde. Tog dem op af olien og dryssede med flagesalt.
Endelig blev gode Marcona mandler tilføjet sammen med olivenolie og et strejf citron.
Lige som det gik lidt hurtigt med at få klippet rucula/savoy af planten, før der blev taget et billede, så fik jeg desværre heller ikke noteret en opskrift på de mængder, jeg brugte til pestoen, men det er ikke så svært:
Pesto
- 1 bakke rucola/savoy
- Groftrevet Kornly
- Olivenolie
- Salt og peber
- Marcona mandler
- Lidt citronsaft
Start med at blende krydderurten med mandler og lidt olie. Tilsæt osten og olie, indtil du har den konsistens, du ønsker. Jo mere olie, jo mere flydende en pesto. Til sidst smages til med salt, peber og citronsaft.
Du kan selvfølgelig også lave enhver anden slags pesto. Det er nemt: mandler, nødder eller kerner, en krydderurt, ost og olivenolie. Jeg har tidligere lavet en chilipesto og pesto med ramsløg. Begge ville virke fortrinligt til rejer og blinis også.
Så er det kun tilbage at samle; Blinis med lidt pesto, rejer ovenpå og drys med flager af kornly, de poppede kerner og her lidt blomsterkarse.
Er det mærkeligt at blande ost med rejer? Tjaeh, det kan man måske godt umiddelbart synes. Jeg var inspireret af, at man i Sverige til de traditionelle krebsegilder spiser ostemadder (knækbrød med Västerbottan) til de røde skaldyr. Det ER rigtig godt og en sjov måde at spise den gode ost på – og især rugkernerne. De ER et hit!
God appetit.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
.
De der poppede kerner var det ikke også noget af det som Kadeau drengene startede med at servere sammen med en rørt smør? det smager ret fantastisk og er efter min smag en dejligt måde at tilføre en ny smag. Kh Pernille
Hej Pernille,
Tjoeh – det kan du måske godt have ret i. Jeg husker det faktisk ikke (fra mit ene Kadeau besøg). Uanset, om det er deres påhit eller ej, så er det da en supergod ide at gøre det. Tak for tippet!
Kernerne er også brugt her: http://www.becauseitmatters.dk/nacl-showcooking-no-19-krudt-og-kugler/
Kh, Mette