Forstil dig en kage, som starter med en karamelliseret top med banan efterfulgt af en saftig kage med hele, sprøde pistacienødder og små stykker af banan.
Sådan er dagens kage.
Fotografen var så begejstret, at han udbrød, det var den bedste kage, jeg nogensinde havde bagt. Nuvel, det siger han jævnligt, men det er bestemt en skøn ros at få.
Jeg havde fået fat i nogle små, skønne indiske bananer, som er gode faste og egner sig perfekt til en tur i ovnen.
De ser måske lidt trætte og plettede ud, men det er ingenlunde tilfældet. Når først den tynde skræl er taget af, er de lige så fine, som havde de været helt lysegule udenpå.
Banankagen er en kombineret tarte tatin og en mere almindelig banankage, men det er karamellen, som gør den uovertruffen. Næste gang kommer jeg også et lille drys flagesalt i karamellen.
Karamel
- 50 gr smør
- 45 gr rørsukker
Kage
- 75 gr smør
- 4 tsk hjemmelavet vanillesukker
- 135 gr rørsukker
- 45 gr brunt sukker
- 1 æg
- 115 gr sigtet hvedemel
- 1/2 tsk bagepulver
- 0,6 dl piskefløde
- 50 gr hele, usaltede pistacienødder
Pynt
7 små fingerbananer eller 3-4 almindelige bananer halverede på langs
Tænd ovnen på 180 grader.
Start med at lave karamellen: Kom smør og rørsukker i en kasserolle ved middel varme. Rør i det til smørret er smeltet og lad det koge op i ca 1 minut eller indtil karamellen er tyknet.
Hæld karamellen i en sandkage- eller rugbrødsform.
Dæk karamellen med de halve bananer med skærefladen nedad.
Kom smør og de tre slags sukker i en røreskål og pisk det i 10 minutter, til det er cremet og lyst.
Tilsæt ægget og pisk videre indtil, det er indarbejdet i dejen.
Sigt mel og bagepulver i dejen og fold det ind i dejen sammen med fløden.
Tilsæt pistacienødderne og evt lidt ekstra banan i tern. Rør ganske kort rundt, så alt bliver fordelt i dejen.
Hæld dejen udover bananerne og glat med en paletkniv.
Bag kagen i ovnen i 30-35 minutter, eller indtil der ikke længere hænger dej på en strikkepind, når du stikker den i dejen.
Løsn siderne på kagen og vend den forsigtigt ud på et stort fad.
Server evt med en god vanilleis eller iskoldt flødeskum.
Uhmmmmmm – det er altså en god fortolkning af den klassiske banankage!
Min dag bliver også ganske sød i dag. Jeg tager ind på Chokoladefestivallen allerede her i formiddag og glæder mig særligt til at hilse på Philip Kaufmann fra Original Beans og Gabriele fra Amedei. Ses vi derinde?
Hav en rigtig skøn og dejlig weekend!
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
PS Indrømmet – kagen kan forveksles med forloren hare, så længe den ikke smager lige sådan!
Sikke en lækker kage – som bestemt ikke ligner en forloren hare!!!!
Ieg er ret vild med kager, som indeholder banan (eller andre frugter). Da jeg boede i Sydney fik jeg (alt for) ofte lunt banana bread til morgenkaffen. Uhmn…
Håber chokoladefestivallen bliver himmelsk. Jeg er slet, slet ikke misundelig. Tror jeg trøster med en tur på DaMatteo eller BarCentro med en god, choko-crossaint til min eftermiddagsfika.
God weekend Mette!
//Marian
Kære Marian,
Heldigvis er det jo nogle rigtig dejlige alternativer, du har til rådighed i Göteborg og så må du nøjes med at læse min beretning fra festivallen, når jeg ellers får den skrevet.
Bananabread er skønt og selvom det tilnærmelsesvist lyder som et uskyldigt brød, så ved vi jo heldigvis bedre 🙂
Jeg håber, du vil prøve kagen her. It´s worth a try!
Rigtig dejlig søndag til jer to i det svenske.
Kh, Mette
Nej sådan har jeg aldrig fået den før 😉
Måske jeg sku gøre dig kunsten efter med de 3 små øko bananer der ligger i min frugtkurv og glor forventningsfulde på mig?
Kære Nada,
Hvis ikke du har – så skulle du næsten prøve :-)!!
Jeg håber, du kan lide den.
Dejlig søndag til dig.
Kh, Mette
Mums det lyder lækkert. Vil eksperimentere med en diabetikker venlig variant 🙂
Kære Anne,
Uha – det er lidt af en udfordring, du giver dig selv. Det er svært med karamellen at lave en sukkerfri variant, men den kan selvfølgelig også bages uden.
Rigtig god fornøjelse.
Kh, Mette
Jeg ved ikke hvad det er, men hver eneste gang du blogger om kager får jeg en ubegribelig lyst til at bage. Normalt er vi ikke så meget til det søde, og bananer er faktisk også noget jeg plejer at undgå, men her stiger mundvandet alligevel faretruende igen 😉
Uha, Mikael. Det er jeg sørme ked af. Eller noget.
Banankagen er virkelig skøn og værd at prøve. I kan naturligvis erstatte bananen med f.eks. pære, æble eller ananas, men prøv at give bananen en chance. Det er ikke så tosset, som det lyder 🙂
Rigtig god fornøjelse.
Kh, Mette
Hvor ser den kage bare helt uimodståelig ud! Har aldrig prøvet at lave nogen form for upside down kage, men det er da helt klart kommet på listen over ting, der skal prøves 🙂 Og det ser vildt lækkert ud med de karamelliserede bananer 🙂
Kære Maiken,
Jeg ved ikke, hvorfor men jeg er ret fascineret af upside-down kager og har allerede tidligere bagt en pærekage: http://www.becauseitmatters.dk/paereingefaerkage/. For mig er det noget med det høje indhold af frugt og de smukke mønstre, det kan blive til.
For ikke at glemme velsmagen naturligvis 🙂
Glæder mig til at høre, hvad du synes om kagen, når du har fået den bagt.
Mange hilsner, Mette
Hej
Jeg ville igang med din pragtfulde kage, men kom så i tvivl med hensyn til de 60ml.
piskefløde, skal der virkelig så meget i, og det det det du omtaler som mælk ?
Venter spændt på svar, for den kage skal laves snarest.
Hilsen Anna
Hej Anna,
Jeg har lige kigget opskriften igennem. 60 ml = 0,6 dl, men jeg har nu ændret det, så det står i dl, hvis ml skaber forvirring 🙂
Du har ret, mælk = piskefløde. Det er også rettet til.
Rigtig god fornøjelse med kagen! MUMS!!
Mange hilsner, Mette