Jeg fortalte i fredags, at det var bloggens 1 års dag, men som alle andre børn af travle forældre, så måtte vi også her vente på weekendens komme, før der var tid til at blive fejret.
Lørdag morgen blev der imidlertid slået brød op. Ganske stort brød faktisk, nå ja – og hvis ret skal være ret, så var det faktisk en kage.
En gulerodskage.
Aj, den har vi vist set før, vil du sige.
“Ja!” vil jeg svare “men ikke i denne version”.
Her er det nemlig en kombination af en sød, krydret gulerodskage og en saftig æblekage, der på skøn vis forenes af en syrlig creme på friskosten Loke fra Arla Unika.
Opskriften er fra det nye Cereal Magasin, der kom på gaden i starten af December. Det er et engelsk magasin, der udkommer een gang i kvartalet. Det er et virkelig lækkert blad, i en fantastisk kvalitet – både layout og indhold. Og som om, det ikke var argumentation nok, så er der ikke een eneste reklame i bladet, så hvis du (også) er en af dem, der irriteres over, at de fleste magasiner i dag efterhånden består af en større mængde kommercielt indhold end læsestof, så er dette magasinet for dig.
I den første udgave af magasinet er der en del artikler om og fra Danmark. Det cementerer endnu en gang, at Danmark virkelig er i fokus for tiden. Således bliver der skrevet om Louisiana, det lille hyggelige Central Hotel og cafe med eet værelse på Tullinsgade, Nordic Food Lab og Würtz , der laver det smukke stentøj, som ses på en stribe restauranter i øjeblikket.
Jeg må også – med stolthed – fortælle, at det er Martin, der har taget billederne til artiklerne om Københavns mindste hotel og vores skønne museum i Humlebæk. Martins smukke billeder passer fantastisk i et blad som Cereal, der bygger på nogle af de skandinaviske “byggesten” som minimalisme, enkelhed og rene udtryk.
I København finder du bladet hos byens dejligste boghandel: Thiemers Magasin på Tullinsgade.
Køb bladet her og gå lidt længere ned af gaden til Central Hotel og nyd en kop kaffe, mens du starter læsning af det flotte blad.
Og hvorfor er det så vigtigt at fortælle dén historie i dag, hvor fokus burde være på bloggen og den markante 1-års milepæl?! Jo, det er egentlig for at understrege og eksemplificere, hvor mange dejlige ting bloggen har ført med sig i det forgangne år.
Mødet med Rosa Park fra Cereal er et eksempel. Vi mødtes forresten på Odd Fellow Palæet, hvor vi har fået så ufattelig megen dejlig mad fra dygtige kokke som Kondo, Rasmus Leck Fischer, Adrien Norwood, First og Anton Eff og kyndigt orkestreret af Dorte Leck Fischer fra Gastronomisk Innovation.
Gulerodskagen har jeg valgt at lave med den langtidssyrnede friskost Loke, som er et af de nyere Arla Unika produkter. Osten har en fantastisk syrlighed og cremethed, som tilfører mere kompleksitet til kagen end en almindelig flødeost. Jeg har flere gange i løbet af året haft muligheden for at møde en række af de meget dygtige og innovative folk, der står bag Arla Unika – som endnu en konsekvens af arbejdet med bloggen.
Jeg skrev til nytår et lettere rørstrømsk og sentimentalt indlæg om alt det, der sket i det første år med bloggen. Så det vil jeg ikke gøre igen, men istedet blot sige:
- Tak fordi du læser med
- Tak for alle de søde kommentarer og mails
- Tak for god sparring, samtaler og diskussioner
- TAK FOR DEJLIG MAD
Vi ses her, der og måske alle vegne i bloggens nye år.
Nu til opskriften på den dejlige gulerodskage:
- 300 gr hvedemel
- 250 gr rørsukker
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk quatre-épices (ingefær, muskatnød, nellike og hel sort peber stødes sammen i en morter)
- 150 gr solsikkeolie
- 100 gr smeltet smør
- 3 hele æg
- 80 gr valnødder eller hasselnødder
- 300 gr groftrevet æble
- 300 gr groftrevet gulerod
- 40 gr kokosflager eller kokosmel
- 2 pakker Loke eller 500 gr flødeost
- 70 gr sukker
- 50 gr kokosflager
- Evt lidt citronsaft
Kog en hurtig kompot på de revne æbler. Det tager ca 5 minutter ved middel varme. Køl af.
Bland de tørre ingredienser: mel, sukker, bagepulver, kanel, salt og quatre-épices i en skål.
Pisk olie, smeltet smør og æg sammen. Vend de tørre ingredienser i olie/smør blandingen og fold det hele godt sammen.
Tilsæt til sidst nødder, æbler, kokos og gulerødder.
Fordel dejen i en stor springform eller 2 mindre (16 cm i diameter) og bag 40 – 60 minutter (afhængig af formens størrelse) ved 175 grader.
Imens piskes flødeost og sukker sammen. Smag evt til med lidt ekstra sukker og citronsaft. Loke er ganske syrlig og behøver sandsynligvis ikke ekstra syre, men hvis du bruger en mere almindelig flødeost, så er det sikkert godt med et skvæt citronsaft.
Tag bunden ud af ovnen og lad dem køle godt af. Del i tre eller fire lag afhængig af, om du har bagt een stor bund (=3 lag) eller 2 mindre bunde (=4 lag).
Fordel cremen på bundene, men sørg for at gemme en god portion til at “overtrække” kagen.
Til sidst drysses med kokosflagerne.
Glædelig søndag og til lykke med fødselsdagen www.becauseitmatters.dk
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann.
Stort tillykke med bloggen, og til Martin – der altid tager ualmindelig lækre billeder!
Tusind tak, søde Nada!
Hvad skete der med den fine pynt? Tusind tak for en dejlig eftermiddag i går, rigtig hyggeligt arrangement og dejlig mad og kage knus Pernille
Hihi – den fine pynt bestod ikke billedcensuren 🙂
Selv tak for i går. Det var så dejligt, I var der.
Tillykke Mette! Det er med sandhed en lækker blog, som du har! Nyder at følge med!
Kagen må absolut afprøves. Tænker, at jeg vil erstatte noget af hvedemelet med mandelmel, for at komme lidt tættere på den berømte Aargauer Rüeblitorte 😉
Fortsat god søndag til jer!
P.S. også store ros til fotografen – de er altid nogle skønne billeder I får taget til bloggen!
Kære Tanja,
Super ide – det kan du sagtens. Jeg må nok indrømme, at jeg ikke kender gulerodskagen fra Aargau, men så har jeg jo et mål med næste Schweiz-besøg 🙂
Tak for komplimenterne, det er så dejligt at høre!
Rigtig god søndag.
Kh, Mette
Tillykke!
Det er altid dejligt at følge med på bloggen. Tak for de gode og inspirende opskrifter og ikke mindst appetitvækkende lækre billeder.
Kagen er en rigtig mums-lækker-søndagskage.
Vh Charlotte G
Kære Charlotte,
Tusind tak!
Dejligt at høre, jeg/vi kan inspirere. Det er den bedste motivation.
Og du har helt ret; kagen er perfekt til en søndag 🙂 Godt, der er rester!!
Hav en dejlig dag.
Mange hilsner, Mette
Tillykke med blog-dagen og TAK fordi du deler Martins smukke billeder og dine fantastiske opskrifter. I er begge to virkelig inspirerende og dygtige! Keep the good work =)
Magasinet lyder lige præcis som noget for mig. Tak for tippen! Og send så straks et stykke af den uimodståelige b-day cake til Göteborg, tak =)
Hurra for dig!
Knus Marian
Kære Marian,
Tusind tak for din skønne og søde kommentar. Vi blev så glade begge to.
Velkommmen hjem fra skiferie. Jeg sidder lige nu og nyder dine dejlige billeder fra Canazei.
Dejlig søndag til jer.
Kh, Mette
Hvor ser den kage dog vidunderligt snasket ud. God idé med Loke osten! Og tillykke med blogfødselsdagen:-)
Det er nemlig lige, hvad den er, Mira!
TAK for lykønskningen og tak til dig for at sætte barren højt, så der er noget at leve op til!
God søndag.
Skønt indlæg og kagen ser vidunderlig ud. Tillykke med bloggen 🙂
Tusind tak, Kerry!
STORT tillykke med bloggen … er allerede afhængig af de dejlige og inspirerende indlæg, de skønne opskrifter og de lækre billeder! Glæder mig til at følge med i 2013.
Kære Hanne,
Tusind tak, hvor er det bare dejligt, du læser med. Og PRØVER opskrifterne også! Skønt.
Rigtig god tur til jer alle tre!
Kram, M
Kære Mette
Den ser ualmindelig god ud den kage – den kommer jeg nok ikke uden om (når nytårskuren er færdig ;-)).
Super dejlig side – og tillykke med det første år!
Kh
Finn (og Tina :-))
Kære Finn og Tina,
Ja – det er lidt af en bombe dén kage. En yderst velsmagende bombe!
Tak for fødselsdagshilsnen. Jeg har lagt mig i selen for at skabe en masse gode indlæg i det nye år.
Hav en dejlig aften.
Kh, Mette