Dreikönigskuchen eller Rosca de Reyes – traditioner med bagværk

I dag er det Helligtrekongersdag.

I en række lande fejres dagen med et særligt bagværk, som indeholder enten en lille babydukke, bønne eller mandel, som symboliserer Jesus-barnet og den som finder “barnet”, bliver kronet (i nogle lande), eller skal holde en fest d. 2. Februar (i andre lande).

Dreikönigskuchen med flormelisdrys
Dreikönigskuchen med flormelisdrys

Jeg kender naturligvis traditionen fra Schweiz, hvor “kagen” hedder “Dreikönigskuchen,” men jeg må indrømme, at jeg synes, den schweiziske udgave er for kedelig, da der er tale om en almindelig sødet gærdej, drysset med mandler og sukker. I stedet hælder jeg til den sydamerikanske version – omend jeg former “kransen” efter skikken i Alpelandet.

Nå ja, og hvis ret skal være ret, så bager man i Frankrig en helt 3. version af kagen med butterdej og remonce/marcipanfyld. Den tager vi en anden gang, hvor disciplinen hjemmelavet butterdej skal øves.

Kagen er i øvrigt en usandsynlig god lejlighed til at få brugt resterne af tørret frugt og nødder fra jul. Jeg er sikker på, jeg ikke er den eneste, som ligger inde med lidt af et lager pt.

Og nu skrev jeg godt nok “kage”, men som du kan se af opskriften, er der gær i, så vi befinder os et sted mellem brød og kage. Den kondenserede mælk og vanillesukkeret giver en fin næsten karamelagtig “krydring.”

Denne version smagte jeg første gang på Henne Kirkeby Kro, hvor Mette Warming (det var dengang Hans Beck Thomsen stadig var køkkenchef) havde bagt det skønne brød til en kop eftermiddagste. Jeg har dog modificeret opskriften en anelse og bl.a. tilsat revet appelsinskal, som passer noget så fortrinligt til.

  • 1 pk tørgær
  • 1 dl vand
  • ca 500-650 gr mel
  • 125 gr smeltet smør
  • 30 gr hjemmelavet vanillesukker
  • 40 gr rørsukker
  • 2,5 dl kondenseret mælk
  • 4 æggeblommer
  • 2 hele æg
  • 300 – 400 gr blandet tørret frugt og nødder – jeg brugte tørrede kirsebær, svesker, dadler, blåbær, pistacienødder og mandelflager
  • Revet skal af 1 økologisk appelsin
  • 1/2 tsk salt
  • 1 hel mandel

Start med at lave en fordej af gær, vand og 1 dl mel. Rør dejen godt sammen og lad den hæve ca 1 time ved stuetemperatur eller til dobbelt størrelse.

Bland nu smør, sukker, vanillesukker, kondenseret mælk og salt sammen. Rør æg og æggeblommer sammen i en skål for sig. Tilsæt gradvist fordejen og den tørrede frugt til sukker/mælkeblandingen sammen med den resterende mængde mel, som du tilsætter langsomt for at se, om det er nødvendigt at tilsætte al melet.

Ælt dejen i 10 minutter eller til den er glat og elastisk.

Lad dejen hæve et par timer – eller til dobbelt størrelse.

Slå dejen ned og lad den hvile i 5 minutter.

Form 8 boller af dejen. Den ene lidt større end de øvrige og sæt dem sammen i en stor blomst.

Hæver igen 1-2 timer eller til dobbelt størrelse.

Pensl med sammenpisket æg.

Bages ved 175 grader i 25 – 30 minutter.

Lad den køle lidt af og pynt, som du har lyst.

_DSC7851
Den, der finder mandlen, får lov at bestemme……

Vi har endnu ikke fået kåret end konge/dronning her, men jagten fortsætter til aftenteen.

Glædelig søndag aften.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

One thought on “Dreikönigskuchen eller Rosca de Reyes – traditioner med bagværk”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *