Det er efterår! Og der er græskar overalt.
Risotto med græskar har jeg lavet og skrevet om, som en af mine efterårsklassikere, men en anden som tilhører samme kategori er græskarsuppe. Uha – hvor er det dejligt at få varmen både indvendigt og udvendigt med en skål rygende varm og lidt stærk græskarsuppe.
Den klassiske variation af græskarsuppe er flødelegeret og evt i følgeskab med et par andre grøntsager. For mig kan græskarsuppe dog meget mere end det: Den skal have et ordentligt SPARK!
Græskar er en fed, lidt melet og nogle gange næsten basisk smagende grøntsag. Derfor skal den have noget “KAPOW”.
Hos mig er det en omgang thai inspirerede krydderier og derfor starter jeg suppen med at sautere et par skalotteløg, et par fed hvidløg, ingefær på størrelse med en tommeltot og friskhakket chili i 5 – 10 minutter. Herefter får det følgeskab af grofthakket frisk citrongræs (fra Søren Wiufs mark – friland!!) og kødet af 1 hokaidogræskar. Dette bliver sauteret 5 minutter også, før en dåse kokosmælk hældes på sammen med samme mængde kyllingefond.
Lad nu suppen koge, indtil græskarret er helt mørt og blend så med en stavblender.
Smag suppen til med salt, peber og måske lidt syre i form af limesaft eller hvid balsamico.
Såfremt suppen er blevet for tyk, kan du spæde op med fond, kokosmælk eller almindelig mælk.
Denne gang indgik suppen som del af en menu og måtte ikke fylde for meget, så topping blev bare lidt ristede græskarkerner, lidt skøn, østrigsk græskarkerneolie (prøv det!!) og den fantastisk velduftende Magic Mountain basilikum fra Søren Wiuf.
Hvis suppen skulle have været en selvstændig ret, så havde jeg tilføjet lidt kylling og blomkål ristet i karry og toppet med det også.
Så er der nem, hurtig og varmende suppe!
God appetit og dejlig lørdag til dig.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann