Det er blevet mandag og rigtig mange af os er nu startet på arbejdet igen efter en – forhåbentlig – rigtig dejlig og afslappende sommerferie.
Sommerferien har taget os rundt til nogle skønne butikker, som tør satse på et udvalg og nogle producenter, som afviger lidt fra det sædvanlige.
Jeg vil i løbet af de næste uger poste indlæg, om nogle af de steder vi har besøgt, men idag får du dog lidt inspiration til at lave din egen müsli.
Müsli er hjemme hos os en af hjørnestenene i vores morgenmad. Især til hverdag. For mig består en god müsli af masser af fibre, kerner, nødder og lidt tørret frugt. Jeg foretrækker at lave min müsli selv. Så ved jeg, hvad der kommer i, hvor meget sukker/honning der bliver brugt og olie/vand bruger jeg absolut ikke. Jeg bliver ofte skuffet, når jeg forfalder til at købe en müsli i detailhandlen, som – med få undtagelser – sjældent lever op til de flotte billeder og lovende ord på emballagen.
En af undtagelserne er dog Dorset Cereals, som jeg endelig smagte for første gang her i sommer. Jeg har længe beundret deres emballager, men har simpelthen syntes, at prisen var for høj.
Efter årene i Schweiz er jeg også blevet rigtig godt forvænt med god müsli. Det var nemlig den schweiziske psykolog Maximilian Bircher-Benner, der opfandt “retten” på sit hospital omkring år 1900, hvor masser af frugt og grønt var en del af diæten. Selv havde Maximillian fået en lignende ret serveret på en vandretur i Alperne og var blevet inspireret til at lave sin egen version.
Idag er et populært schweizisk morgen- og mellemmåltid “Bircher müsli” da også opkaldt efter Maximillian. Bircher müsli er – som regel – havregryn, som har stået i blød natten over, hvorefter det er tilsæt frisk og tørret frugt, nødder og kerner. I luksusudgaverne bliver det til sidst vendt i flødeskum, men så er meget af den oprindelige tankegang vist væk.
Det var først i 1960´erne, at müsli blev rigtig udbredt, som en del af at der kom meget mere fokus på sundhed og der blev flere og flere vegetarer.
Som sagt provianterede vi en del spiselige souvenirs under vores sommerferie og denne gang blev müslien derfor lavet af nogle af disse skønne ting.
Som oftest søder jeg ikke min müsli, men det hænder, at jeg vælger at honningriste den for lidt mere sød- og sprødhed.
- Flager af havre, byg, rug og hvede fra Biogan
- Solsikkekerner fra Saltå Kvarn
- Store, grove havregryn fra Økomølleriet på Kragegaarden
- Græskarkerner fra Migros i Schweiz
- Sesamfrø fra Saltå Kvarn
- Kokosflager fra Biogan
- Tørrede multebær fra Biogan
- Honning fra Fejø
Mit valg af ingredienser er helt igennem økologisk, for det kan jeg bedst lide. Men du bestemmer naturligvis selv.
Alle ingredienser – undtagen multebær og honning – kommes i en bradepande beklædt med bagepapir. Dryp honning over og vendt det hele godt rundt. Bag i ovnen ved 200 grader til kokosflagerne er gyldne. Sørg for at vende rundt i müslien undervejs, så det bliver ristet jævnt over det hele.
Tag müslien ud af ovnen og lad den køle lidt af, før morbær drysses i.
Hæld på glas og så har du müsli til nogle uger.
Dette er den avancerede fremgangsmåde. Oftest består müsli hjemme hos os af “tøm kolonialskabet” og jeg vender blot passende mængder af flager, kerner, nødder og frugt sammen i et glas uden at riste det først. Det er super nemt, jeg ved, hvad der er i og det smager skønt. Desuden er der slet ingen tvivl om, at det er langt billigere end at købe müsli i supermarkedet.
Jeg håber, du har fået lyst til selv at gå igang.
Velkommen tilbage til hverdagsmorgenerne og hamsterhjulet.
Mange hilsner, Mette
Fotograf og med-müslispiser Martin Kaufmann
Vi spiser også hjemmelavet müsli til morgenmad herhjemme, og det er nu bare rart, at man selv bestemmer hvad der skal i. Jeg honningrister dog min altid min müsli da jeg synes, at der skal lidt sødme til den syrlige yoghurt naturel vi spiser den oven på 🙂
Ja, det er rigtig lækkert med honningen. Hvad plejer du at komme i jeres muesli?
Jeg plejer at holde det ret simpelt. Som regel kommer jeg grovvalsede havregryn, mandler og/eller hasselnødder i. Jeg har også lavet den med solssikkekerner før, og for nylig blandede jeg også lidt tørrede tranebær i efter müslien var kølet af 🙂
Lyder rigtig dejligt. Jeg købte nogle tørrede solbær og blåbær hos Caroline, som jeg glæder mig til at komme i min næste portion.