Frynsegoder eller noget
Jeg er så heldig, at mit arbejde af og til bringer mig til Indien.
Til gengæld har det ikke flasket sig i år, at jeg kommer derned i mangosæsonen.
Alligevel er det lykkes at komme i besiddelse af en skøn og perfekt moden mango. Og ikke en hvilken som helst! Der er nemlig tale om en særlig skøn en af slagsen, nemlig sorten Alphonso.
I Indien – og sikkert også andre mangodyrkende lande – sælges der masser af mangosorter.
I Danmark sælges der to: formodnede og ikke formodnede også kendt som stenhårde og knapt så stenhårde. Der er virkelig langt imellem at finde en rigtig god mango i danske supermarkeder. Balndt de økologiske er chancerne lidt større, men der er særdeles langt i mellem.
Tilbage til Hr. Alphonso.
Alphonso bliver anset for at være en af de allerbedste sorter. Den er utrolig sød, fed, FULD af smag, en snert parfumeret og en konsistens, så den næsten smelter på tungen. Desuden en herlig og meget lang eftersmag.
Den er nem at eksportere (holder stadig en uge i moden tilstand), men nu – ved nærmere eftertanke – så kan jeg end ikke huske, at jeg nogensinde har set indiske mangoer i Danmark.
Har du?
Jo, jo – bæredygtighedsregnskabet og CO2-emissionen er ikke det mest positive i verden, men de mangoer, vi i dag køber i supermarkedet, de kommer jo oftest fra Sydamerika. Unægtelig temmelig meget længere væk end Indien.
Hvordan griber man så sådan en fætter an?
Man starter med at skære to flotte stykker på hver sin side af stenen. Der skæres ridser ned i frugtkødet og skallen skubbes nu nedefra og op, så kødet næsten vipper ud af sig selv.
Til sidst går man løs på stenen og gnaver og gnaver og gnaver…….
Mums – det var en skøn dessert på altanen på den første sommeraften.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Og hvor får man mon fat i sådan en fætter? Jeg var så heldig at smage mit livs første thailandske mangoer tidligere på året, og siden da har mangoer herhjemme bare været en skuffende oplevelse efter den næste.
Hej Marie,
Ja – gid jeg vidste det!!!! Jeg var heldig at få en direkte import 🙂 Og nu bliver det aldrig det samme igen at spise en “dansk” mango……