Vi har lidt et slagsmål her på matriklen: Jeg er kommet til at forspire en del squash og græskarplanter……. og ingen af de to grøntsager er just på Martins favoritliste. Heldigvis er det ikke højtydende planter….. eller noget!
Nuvel, sådan er det og jeg er nu udfordret på at fremstille nogle retter, som kan få min kæreste til at ændre mening. Således fik vi forleden risotto med squashblomster og hertil en salat på ….. squash (!) med citronvinaigrette og mynte.
Squash, courgette eller zucchini er ikke den mest smagfulde grøntsag. De får oftest lov at blive alt for store og dermed bliver forholdet mellem tørstof og vand så ulige, at smagen forsvinder. Den ideelle størrelse er ca 10 cm, så er de sprøde, saftspændte og med lidt mere smag, end når de bliver store, men indrømmet, vi er altså ikke ude i en smagsbombe.
Squashplanterne kommer dog med en helt vild luksus, som jeg nu udfører en masse eksperimenter med: de smukkeste, enorme, gule blomster. Blomsterne ses meget sjældent til salg i detailhandlen, men skulle du være så heldig at have tilgang til den fine råvare, så må du endelig slå til.
Squashblomsterne er som sådan heller ikke smagsbombardementer, men de har en meget fin, delikat smag og en helt fantastisk duft. Blomsterne falder meget hurtigt sammen, så helt ideelt plukker du dem lige før, de skal bruges.
Risotto med squashblomster
- 1 liter lys fond
- 50 gr smør
- 1 skalotteløg
- 1 stilk blegselleri
- 2 fed hvidløg
- Citrontimian eller alm timian
- 300 gr risottoris (helst arborio)
- 2,5 dl hvidvin
- 1 citron
- 10 – 12 courgetteblomster
- 100 gr parmesan + ekstra til servering
- Salt og peber
Start med at hakke løg, blegselleri og hvidløg helt fint.
Varm fonden i en kasserolle og lad den forblive varm. Såfremt du ikke gør dette, sænker du temperaturen på din risotto hver gang, du spæder den op.
Smelt smørret i en gryde (gerne en stor flad en af slagsen) ved middel varme. Tilsæt grøntsagerne: løg, selleri og hvidløg. Sauter det hele i ca 5 minutter, til løget er klart, uden det har taget farve.
Tilsæt ris og vend grundigt rundt, så smørret lægger sig om riskornene.
Skru lidt op for varmen og hæld vinen på. Lad vinen reducere, til risene stort set har absorberet al væden og hæld så gradvis den varme fond på risottoen, mens du rører rundt. Der skal tålmodighed til. Een stor skefuld ad gangen og vent så, til væden er reduceret og absorberet, før en ny skefuld tilsættes.
Når al fonden er brugt på denne måde, smager du til, om risene har fået nok. De skal være al dente og stadig have bid. Konsistensen på risottoen skal IKKE være som en fast grød, men flyde lidt ud i tallerkenen når du serverer den. Tilsæt evt lidt mere fond eller vand, hvis risottoen er blevet for tør.
Smag til med salt, peber, citrontimian, parmesan og evt. en ekstra klat smør, hvis du føler for det.
Ryst blomsterne grundigt, så alle smådyr falder af. Fjern frøstanden i midten af blomsten, den er lidt bitter. Riv blomsterne i lidt mindre stykker.
Rør nu citronskal og -saft i sammen med squashblomster. Lad blomsterne akkurat falde sammen, før du serverer med endnu mere parmesanost.
Squashsalat med citronvinaigrette
For at fuldende squashplantens triump serverede jeg med en salat til på flager af de squash, der havde siddet på hunblomsterne. Jeg tager ganske simpelthen en bredkartoffelskræller eller knivskarp mandolin og snitter tynde bånd af squashen. Disse vendes i en citronvinaigrette, kronblade af morgenfrue og frisk mynte.
Citronvinaigrette
Det er en ret stor portion vinaigrette, så hæld den på flaske og brug den over din salat de følgende dage. Holdbarheden er ca 1 uge.
- 2 citroner
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk sennep
- 1 tsk æblecidereddike
- ca 2 dl olivenolie
- Salt og friskkværnet peber
Riv skallen fint af 1 citron. Pres saften af begge citroner. Rør citronsaft, sennep, citronskal, eddike med lidt salt. Hæld olien i en tynd stråle i dressingen, mens du pisker. Dressingen vil langsomt samle sig, blive tyk og cremet.
Smag til med salt, peber og evt lidt mere eddike om nødvendigt.
Vend squashbånd med mynte, morgenfrue og citronvinaigrette lige før servering. Jo længere salaten står med vinaigretten, jo mere “flad” bliver den også. Omvendt trækker den naturligvis også mere smag af dressingen, så det er lidt op til dig, hvad du foretrækker. Jeg vil helst have squashen så sprød som muligt, derfor vender jeg først sammen i sidste øjeblik.
Næste opskrift med squash bliver på en skøn skøn kage. Så kan fotografen nemlig godt være med!
Hav en dejlig weekend.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Rivejern fra Microplane
Beigefarvet skål fra Hasami Porcelain
Hvid salatskål fra Würtz
Salatbestik fra portugisiske Cutipol købt hos Merci, Paris