Vi fortsætter i temaet på at lette trykket af julemaden. Så hvis det er en fancy nytårsmenu, du leder efter, så skal du nok hoppe videre til en anden madblog. Eller lede lidt rundt på siden herinde.
Gulerødder fra min yndlingslandmand, Søren Wiuff
Denne lune salat passer fint som tilbehør til aftensmad, men det er heller ikke en tosset frokost eller sågar til morgen- eller brunchbordet. Lad os bare sige, at den salat holder 24/7.
Piment d´Espelette er en særlig aromatisk paprika fra Espelette i Baskerlandet, Pyrenæerne – lige på grænsen til Spanien. Det er et såkaldt AOC produkt, det vil sige, den er certificeret og beskyttet for sin oprindelse. Således findes der kun et begrænset antal landmænd, der dyrker den specielle peberfrugt og årsproduktionen andrager godt 200 tons af den tørrede paprika.
Bagte gulerødder med appelsin, avocado og koriander
(Tilbehør til 4 personer)
- 10 gulerødder – gerne i blandede farver
- 1/2 tsk hele korianderfrø
- 1/2 tsk fennikelfrø
- 4 timian- eller citrontimiankviste
- 3 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- Flagesalt
- 2 avocado
- 2 store appelsiner
- 1 håndfuld frisk koriander
- 1 lime
- Olivenolie
- Flagesalt
- Piment d´Espelette
Tænd ovnen på 180 grader.
Skræl gulerødderne og del dem på langs i halve eller kvarte afhængig af størrelsen, men således de bliver ensartede i størrelsen.
Rist koriander og fennikel på en varm pande til, det begynder at dufte. Stød dem i en morter eller en elektrisk kaffemølle. Det må gerne være lidt groft.
Bland gulerødderne med krydderierne, knust hvidøg, hele timianstilke, olivenolie og salt. Læg det hele på en bageplade med bagepapir og sæt det i ovnen.
Bages i 20 til 25 minutter til gulerødderne er møre, men stadig har bid.
Appelsinerne skrælles med en kniv, så både skræl og den bitre hvide hinde kommer helt af. Skær appelsinerne i tynde skiver. Avocadoerne skrælles, stenen fjernes og skær i tykke både.
Find en stor skål frem og kom gulerødder, avocado, appelsin og koriander i skålen. Bland det hele godt sammen. Smag til med masser af limesaft, salt og piment d´espelette.
Anret på en stor tallerken eller et fad. Det er SÅ smuk en salat, den fortjener MASSER af plads.
Rigtig god fornøjelse.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Tallerken fra Royal Copenhagen
Bestik fra Louisianas museumsbutik