Her i sommervarmen kan man godt blive lidt overmodig og komme til at købe lidt for meget af al den dejlige frugt, som det bugner med lige nu.
Jeg stod forleden med nogle skønne, men også meget modne nektariner, som vi ikke kunne nå at spise, før det var for sent.
Det ledte tankerne hen på nogle dejlige opskrifter med lignende ingredienser, jeg lavede sidste år:
Nektarinsyltetøj med hyldeblomst og vanille:
Abrikostærte med lavendel:
Ferskensirup med rosmarin:
Nå, men vi kom jo fra DAGENS opskrift på en hurtig kompot, som er god at have stående i køleskabet i disse dage, hvor tiden i køkkenet skal minimeres, men du alligevel gerne vil trylle lidt lækkert sammen i en fart.
Nektarinkompot
Mine nektariner var meget søde og modne. Jeg brugt tilmed den variant med hvidt kød. Derfor behøvede jeg ikke bruge særligt meget sukker. Det kan sagtens være, du skal bruge mere sukker, hvis dine nektariner er mere syrlige. Her må du simpelthen smage dig frem.
Den hvide farve bevares ikke, for når nektarinerne får det hurtige opkog, så smitter skindets farve af på frugtkødet med det samme.
(Til et glas på ca 1/2 liter)
- 5 store nektariner (i mit tilfælde svarede det til 540 gr frugtkød
- 115 gr rørsukker
- 5 lavendelhoveder
Sæt en kasserolle vand over at koge. Skær at kryds i toppen og bunden af hver nektarin og når vandet koger, kommer du nektarinerne i vandet og giver dem ca 30 sek. kogning.
Herefter tages de op af vandet og skindet pilles af.
Skær frugtkødet i tern og kom det i en gryde med rørsukker og de hele lavendelhoveder.
Lad det hele koge forsigtigt op ved middelvarme, så nektarinternene ikke går i stykker.
Server kompotten til …. stort set alt. Undtagen frikadeller….
Spøg til side. Spis kompotten til ethvert syrnet morgenmadsprodukt, med vanilleis, flødeskum, creme anglaise, til en lun scone, brownie, pandekager, vafler eller et stykke godt sandkage.
Glædelig morgen til dig.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Syltetøjsglas fra Weck
Gul skål fra Staub