Der sker vist ikke noget ved langsomt at begynde at tænke i tilbehør til julemaden og en af de ting, jeg lavede forleden, som passer ufatteligt godt til stegt kød som både and og flæskesteg er denne pærerelish.
Det er super simpelt. Det er en enkel pærekompot, men fordi den får selskab af både eddike og sukker, så bliver den lidt mere sur/sød i det og derfor passer den særlig godt til julemaden, som godt kan tåle noget syre til al fedmen.
Relish kommer oprindeligt fra England og er en betegnelse for en tilberedning af grøntsager og/eller frugt med eddike, sukker og krydderier med henblik på at bevare hovedingrediensens oprindelige smag og især konsistens.
Pærerelishen her koger derfor ikke ud, men ender med små skinnende pæretern. Det må du godt tænke over, når du skærer pærerne ud, for sløset arbejde bliver altså ikke skjult af, at pærerne koger ud.
Selvfølgelig passer relishen også godt til ost.
Pærerne bevarer faconen, men bliver glasklare.
- 3 spsk store lyse rosiner – almindelige rosiner kan også bruges og du kan også vælge en blanding af rosiner og tranebær
- 3 store faste pærer for variationens skyld, kan du også tage to pærer og 1 æble
- 25 gr smør
- 75 ml pære eller cidereddike – her bruger jeg Meyers Doyenne cidereddike
- 2 spsk rørsukker
- 3 timiankviste
- 1 kanelstang
- Salt og peber
Hæld lidt kogende vand over rosinerne og lad dem stå i blød i et kvarters tid.
Del pærerne og fjern blomst samt kernehus, men det er ikke nødvendigt at skrælle dem. Skær pærerne i ensartede tern.
Smelt smørret i en gryde over lav varme og når det begynder at skumme tilsættes pærerne, som simrer i ca 5 minutter.
Tilsæt de øvrige ingredienser og kog sagte videre i 8-10 minutter. Smag til med salt og peber og juster evt med eddike og sukker.
Server relishen lun.
Nyd nu december med alle de dejlige sammenkomster og den gode mad. Løbeskoene venter bagefter!
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
December 8, 2013 at 16:33 · Reply
Hej,har du den opskrift her på bloggen (chilibønner )
Ja jeg ved jeg har spurgt dig tidligere:)
Hej Mille,
Jeg har ikke opskriften på bloggen. Desværre.
Jeg skal nok se, om jeg ikke kan få den tilføjet.
Hav en dejlig aften!