Majroer findes i mange forskellige farver: hvide, grønne, røde og kombinationer af samme. Indeni er kødet dog altid hvidt. Roerne er bedst, når de ikke er alt for store, så behøver man nemlig kun at skrubbe dem og kan glemme alt om skrælning.
Majroer kan spises både rå og tilberedte. Jeg valgte at lave en rigtig efterårsgratin med flotte røde majroer fra Søren Wiuff. Gratinen blev luksuriøst toppet med revet Gnalling fra Arla Unika – både før og efter bagning. Den ost er intet mindre end genial!
Jeg nåede ikke at få taget et billede, før majroerne kom under (skrælle)kniven, men til gengæld kan du svagt ane de røde toner i den færdige gratin.
Majroerne skal ikke skæres alt for tyndt. De må gerne have lidt bid, når de kommer på bordet. Jeg valgte at skære mine majroer i lidt halvtykke både.
Ernæringsmæssigt er majroen rig på fibre, C og B6-vitamin.
Og lad os så lige nappe den med navnet: Majroer kan såes lige så snart, frosten er væk. De er klare til høst efter 45-50 dage og derefter bør man kunne høste første omgang allerede i maj måned.
Jeg har lavet gratinen med den gode cider Falstaff fra huset Sheppys, som The Cider House forhandler. Familien Sheppy fra Somerset i Sydengland har lavet cider i mere end 200 år af både egne og lokale æbler. Kvalitet og tradition kombineret med moderne teknologi er kodeordene. Falstaff er en lys, halvtør cider og det var en fornøjelse, at jeg ikke skulle bruge det hele i gratinen. Resten gik til kokken.
Gratin med majroer, cider og Gnalling
(til 4 personer)
- 1 kg skrællede majroer
- 2 finthakkede skalotteløg
- 1 spsk smør
- Salt og peber
- 100 gr god bacon i store chunks
- 150 ml cider – gerne Sheppys Falstaff fra The Cider House.
- 150 ml kyllinge- eller hønsefond
- 150 ml piskefløde
- 1 spsk friskrevet peberrod
- 2 tsk grov sennep
- 50 gr Gnalling – det svarer til en halv ost
Skræl majroerne og skær dem i halvtykke både.
Steg baconen gylden, men ikke alt for sprød og tag den af panden.
Kom smørret på panden og sauter de to slags løg. Kog panden af med cider og tilsæt peberrod og den grove sennep. Kog ind til væsken begynder at tykne. Tilsæt fonden og reducer til det halve.
Tilsæt fløde og bring saucen i kog. Kom baconen i saucen.
Bland majroestykkerne i saucen og smag til, om der skal supplers med lidt mere syre fra cider, styrke fra peberrod eller måske lidt sennep, salt og peber.
Riv halvdelen af osten over gratinen og stil den i ovnen ved 180 grader i 25 – 30 minutter.
Drys lidt krydderurter over gratinen og riv den resterende ost ud over, før servering. Lidt brødcroutoner vil også skabe glæde og måske endda lidt ekstra revet peberrod.
Server med en god salat og aftensmaden er hjemme.
Du kan sagtens udelade bacon og servere som en ren vegetarisk ret.
God fornøjelse.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk