Arla Unika har begået en ny ost.
Det er Mads Østergaard-Clausen fra Unika-teamet, som har udfordret konventionerne og “druknet” en ost i kirsebærvin fra Cold Hand Winery. Osten er såmænd en Gnalling, som er den her lille, indtørrede ost, der er en spændende blanding af hvidskimmel og rødkit. Uanset hvor tør og kedelig, osten ser ud. Så smelter den nærmest på tungen, Den bliver forresten lavet – i hånden – på Troldhede mejereri i Vestjylland i små ostekar.
Som om den ikke var god nok, som den var, så har Mads fået ideen, at det kunne være sjovt at vacuumsylte Gnalling´en med den intenst smagende kirsebærvin og det er der kommet denne vanvittigt udseende ost ud af, som smager skønt.
Det specielle ved at lagre ost med vin er, at ostens mikrokulturer simpelthen vil æde vinsmagen og samtidig kan man ikke tilsætte særlig meget vin, da osteprocessen bliver ødelagt af alkoholen.
Samtidig er det jo i sig selv sjovt at anvende dansk vin. Indrømmet, vi er måske ikke de bedste vinproducenter i verden, når det kommer til traditionel vin efter konventionelle metoder, men vores frugt kan altså noget og hvis man også udfordrer metoden at lave vin på, så begynder der pludselig at komme interessante produkter ud af det.
Hos Cold Hand Winery laver man nordiske vine baseret på en teknik, hvor man delvist nedfryser frugtsaften for at intensivere smagen. Kirsebærvinen her bliver lavet ved, at knuste kirsebær gæres i 5 dage. Denne gæring danner ca. 5% alkohol og optimerer kirsebærsmagen. Hvis man gærer til højere alkohol, får vinen et mere vinøst udtryk og kirsebæraromaerne forsvinder.
Derfor blev vinen hældt fra kirsebærrene – og forstærket med finsprit for at standse gæringen.
Så bliver vinen hældt på egefade, hvor den tilbringer det næste år.
Inden flaskning blev vinen eftersødet en smule, for at balancere alkoholniveauet og de voldsomme tanniner. Lige inden flaskningen blev den forsigtigt filtreret.
Jeg fandt den nye ost hos Arla Unika i Torvehallerne og da jeg samtidig havde nogle sure syltekirsebær i fryseren, begik jeg nedenstående kompot.
Jeg var lidt spændt på, om det blev for meget kirsebær, men jeg var meget begejstret for resultatet og det bliver ikke sidste gang, jeg laver denne “sylt” til en Gnalling.
- 300 gr udstenede sure kirsebær – gerne frosne
- 1/2 vanillestang
- Skal af 1/2 økologisk citron
- 2 spsk kirsebæreddike
- 2 spsk æblecidereddike
- 1/2 tsk lakridspulver
- 150 gr rørsukker
- 50 gr palmesukker eller brun farin
Alle ingredienserne kommes i en gryde og koges langsomt op, til kirsebærrene er blevet gennemvarme.
Si bærrene fra og kog lagen ind til sirupskonsistens. Kom kirsebærrene retur i siruppen.
Smag til, om den rette balance mellem eddike og sødme er til stede. Jeg foretrækker, at det ikke bliver syltetøj og for sødt, derfor justerer jeg med de to slags eddike.
Kom kirsebærrene tilbage i siruppen.
>
Spis osten med et dejligt friskbagt brød.
Der er forresten ikke noget nyt i kombinationen af ost lagret i vin. Der findes to italienske varianter. Den ene, som er min egen favorit, hedder Testun Al Barolo og er fra Piemonte i Norditalien. Det er en halvfast ost, som modnes i minimum fire måneder i egefade med kvas fra Nebbiolo-druerne, som bruges til Barolo.
Den anden hedder Ubriaco, er fra Veneto og en mere hård ost. Her bliver den friske ost først druknet i vin og derefter modnet i druekvas i 10 måneder.
Cold Hand Winery blev forresten valgt til årets frugtvin på Dansk Vinshow i September. Det kan du læse mere om her.
Rigtig dejlig weekend til dig!
Mange hilsner, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
God ost og kirsebær, jeg elsker begge dele, så dette må være en himmerigsmundfuld. Kunne vi dog ikke snart få en filial af Torvehallerne her ude i ‘provinsen’ 😉
Ja, selvom det er svært at få fat på de sure kirsebær udenfor sæsonen, så håber jeg alligevel, opskriften kan give lidt inspiration.
Har du set, man nu kan købe nogle Unika oste på nemlig.com: http://www.nemlig.com/soegning.aspx?searchterm=unika
Rigtig god søndag.
Kære Mette.
Jeg fandt din blog for et par måneder tilbage, og hvor er jeg helt ualmindelig glad for det. Sikke et dejligt tilfælde, for du formår virkelig at kreere de smukkeste og fineste retter. Det er en fornøjelse at følge med og lade sig blive inspireret af dine flotte retter, og smukke billeder. Du formår virkelig at indfange maden i al sin enkelthed og formidle det på bedste og smukkeste vis.
Jeg forsøger selv at kreere fine billeder af mine yndlingsretter, så hvis du har lyst til at kigge forbi er du velkommen.
Jeg glæder mig til at følge dig i dit fine blogunivers.
Eftersårshilsener fra Tina
http://tinasopskrifter.blogspot.dk/
Hej Mette,
Godt nyt! Jeg glæder mig til at prøve den. I Spanien har man også en ost, der er druknet i vin: Murcia al Vino. Den er kvalitetsbeskyttet. Men der findes også andre gedeoste lagret i rødvin, som bare ikke er fra Murcia-regionen og derfor ikke er kvalitetsbeskyttet. Kan købes i Danmark. Osten har en skøn kombination af gedeost og en mild smag af vin.
God weekend!
KH Camilla