Da Helene var på besøg, var det årets varmeste dag, så foruden at stå med en hel masse mad, som teede sig lidt ekstra i den dejlige sommervarme, var vi selvfølgelig nødt til at lave is.
Continue reading Popsicles med blåbær, hyldeblomst og lemonade
Da Helene var på besøg, var det årets varmeste dag, så foruden at stå med en hel masse mad, som teede sig lidt ekstra i den dejlige sommervarme, var vi selvfølgelig nødt til at lave is.
Continue reading Popsicles med blåbær, hyldeblomst og lemonade
Den søndag, hvor sommervejret var på sit absolut højeste, stod jeg indenfor i køkkenet og lavede chokoladetrøfler.
Og nu til noget helt andet…….
Jeg ved ikke, om du har smagt chokoladegele?!
Forestil dig et stykke chokolade, som er fløjsagtigt blødt og smelter på tungen. En helt ny konsistens og måde at spise chokolade på.
Det er ikke dumt!
Hvis du samtidig har nogle af sæsonens allersidste og mest søde skovjordbær at komme ovenpå, så er det et sikkert hit til desserttallerkenen eller til kaffe/te efter en god middag.
Alle andre bær virker naturligvis også. Der er smukke brombær rundt omkring i krattene nu og skønne danske blåbær i butikkerne (og husk nu DANSKE, ikke polske!) eller her: http://plukselvfrugt.dk/
Med et tema som blommer er det umuligt at komme udenom syltning.
Da jeg samtidig har plukket en masse skønne blåbær, så er det lige til højrebenet at kombinere de to slags blå frugt.
Som jeg har nævnt mange gange, så sylter jeg uden konservering, intet geleringsmiddel, mindre sukker og små mængder. Jeg vil hellere lave en ny portion noget oftere end stå med 15 glas syltetøj til hele vinteren.
Og se lige hvor smukke ingredienser, der skal forvandles til den skønneste sensommersylt:
Det her er den vildeste, lækreste luksus sensommertærte.
Continue reading Sensommer galette med masser af blommer, blåbær, 2 slags jordbær og hvid chokolade
Nå, men vi skal jo videre med det der blommetema…..
Hvad, jeg endnu ikke har fortalt om, er, at jeg i søndags havde dejligt selskab i køkkenet og masser af inspiration til eksperimenterne med blommer. Helene fra bloggen http://www.wifeandbaggagetofollow.blogspot.dk/ havde sagt ja til en eftermiddags madleg og det var naturligt at fortsætte i blommesporet.
Der blev leget rigtig meget med stylingen af maden og jeg synes, vi fik nogle skønne resultater ud af det. Det vil være dejligt med noget feedback på stil, opsætning, lys, farver mm, så hold dig endelig ikke tilbage i kommentarfeltet.
Continue reading Salat med blommer, parmaskinke, gedeost og crudite
I den sidste uges tid har jeg eksperimenteret med blommer.
Sæsonen er nemlig startet.
Den tidlige sort, Opal, er moden og du kan få dem fra Fejø i den lokale Irma, eller du kan tage på blommerov……
Nuvel, jeg skal ikke opfordre til utugt, men jeg skal opfordre til, at du kommer ud og finder nogle skønne blommer at lege med. Check din lokale Ugeavis eller gå ind på det geniale site Plukselvfrugt.dk, hvor du (måske) kan finde en blommeplantage i din nærhed.
Der er en himmel til forskel på de sure, hårde, kuglerunde spanske blommer, man (også) kan købe lige nu i supermarkedet og så vores egne saftspændte, søde og krydrede blommer.
Hele September er blommernes måned og helt ind i Oktober, kan vi få de allersidste.
Jeg vil den næste tid præsentere dig for en stribe opskrifter, som anvender blommer både i det søde og salte køkken. Selvfølgelig kan vi heller ikke komme udenom inspiration til syltning.
DM i Hverdagsmad – Jeg er med!!!!
Har du læst om den? DM i Hverdagsmad?
Madkulturen i Roskilde har ønsket at sætte fokus på hverdagsmaden og det faktum, at det daglige måltid sagtens kan være et dejligt måltid (beklager, den sproglige spiritustest).
Jeg kan stadig huske, da jeg for år tilbage læste, at en dansk familie varierer hverdagsmaden med 8 forskellige retter.
O-T-T-E forskellige retter!
Det er godt nok ikke meget.
Og selvfølgelig er det hverken dig eller mig, der har så snæversynet en palette?!
Eller er det?!
For når hamsterhjulet løber rundt og rundt, så går det – og skal det gå – stærkt og så griber man til de nemme løsninger. Så jeg er enig med Madkulturen i, at der er basis for at sætte fokus på den mad, vi spiser fra mandag til fredag.
Samtidig bliver dette også det officielle indlæg for at fortælle, at jeg er glad og stolt over, at have skrevet en artikel til den kommende Food Festival, som finder sted i Århus, d. 7. – 9. september.
Magasinet kan du allerede hente online her, men såfremt du besøger Tangkrogen i Århus i September weekenden, så venter dit helt eget lækre eksemplar også på dig.
Min artikel og speltottoen her, finder du på s. 75 og fremefter.
Inspireret af besøget i Sønderjylland til de to gårde Lykkebjerg og Nygaard samt Tistrup mejeri, var det oplagt at lave en ret, som tager udgangspunkt i egnens råvarer.
I dag, hvor grød er blevet så moderne, er her en cremet variation inspireret af risotto med gode nøddetoner fra Digekrone.
Når vi alligevel er i Sønderjylland, er det nærliggende også at bruge Fanøskinke til retten. Således er det endt med at blive en næsten ny sønderjysk egnsret, for perlespelten er selvfølgelig fra Skørtoft Mølle – som også ligger i det sydjyske.
• 1 finthakket skalotteløg
• 2 finthakkede fed hvidløg
• 4 spsk olivenolie
• 4 spsk sherryeddike, æblecidereddike eller hvidvinseddike
• 230 gr perlespelt
• 1 l hønse- eller grøntsagsbouillon
• 4 spsk creme fraiche
• 70 gr revet Digekrone
• 70 gr Fanøskinke i små tern
• 3 kviste rosmarin
• salt og peber
Sæt en kasserolle over med bouillonen og varm den op til lige under kogepunktet.
De to slags løg sauteres 5 minutter i olivenolie. Tilsæt perlespelt og rør godt rundt, så kornene bliver ristede på alle sider. Tilsæt eddiken og kog den næsten helt væk, så al syren fordamper. Tilsæt nu bouillon lidt efter lidt, således der hver gang står ca ½ cm bouillon over spelten. Kom også rosmarin i gryden og lad den koge med. Når bouillonen er kogt næsten væk, tilsættes vand bouillon igen.
Fortsæt sådan til grynene er møre, men stadig har bid.
Tilsæt nu creme fraiche og den revne ost, så speltottoen bliver rigtig cremet. Smag til sidst til med salt og peber.
Serveret med nålene af den sidste rosmarinkvist drysset over samt tern af skinken.
I går var du med på visit hos Fru Møller.
Og et besøg hos Fru Møller resulterer altid i indkøbet af en masse skønt mel, som bliver fragtet til hovedstaden.
Det er blevet tid til en tur til Odder igen. Denne gang skal vi lidt udenfor byen mod Hou, hvor færger sejler til Tunø og Samsø. Vi tager dog hurtigt en afstikker til venstre i Neder Randlev ad Bjeragervej, hvor Bjeragerhougaard ligger og ægteparret Møller bor.
Continue reading På tur i Sommerlandet – Fru Møllers Mølleri: “Back to the start”