Sådan har vi det nok alle sammen ovenpå den fede julemad, men for mig er det startet lidt tidligere i år.
I løbet af efteråret indså jeg, at det var nødvendigt at ændre min kost.
Energien var dalende, maven bulende og – uden jeg behøver at gå i detaljer – fordøjelsen mildest talt temmelig ringe.
Det betød en drastisk reduktion i mængden af sukkerarter, som selvfølgelig startede med, at jeg skar alt det væk, som jeg godt vidste, jeg ikke burde spise og derefter gik intenst på jagt efter alt det skjulte sukker.
Jeg var og er på ingen måde en af de deciderede sukkerjunkies, men jeg er (surprise surprise) enormt madglad og derfor røg der automatisk en del sukker indenbords.
Nu er jeg 10 kg lettere, falder ikke i søvn på sofaen og har i det hele taget meget mere energi.
Og NEJ, vi er ikke ude i et quick-fix med en hurtig slankekur, det ER nødvendige og generelle ændringer i min og i vores hverdage, der er nødvendige!
Jeg har allerede skrevet lidt om det, men nu hvor Nytårsfortsættene har gjort sit indtog, så er det på sin plads at introducere en ny kategori på bloggen: ”Sund og stærk.”
OK, det er måske ikke den mest ophidsende titel, men det er alligevel det, der slår mig som værende det mest sigende. Undtagen, hvis jeg skal plagiere og bevæge mig ud i en engelsk betegnelse. For et par af de kogebøger, som jeg har kigget allermest i det sidste halve år er henholdsvis ”A change in appetite” af Diana Henry og ”A modern way to eat” af Anna Jones, som er en tidligere Jamie Oliver 15 discipel.
Diana Henry er tværtom en gammel rotte i faget og lader sig vel bedst sammenligne med en kloning af Nanna Simonsen og Camilla Plum.
Reelt set handler ”det nye køkken” om mad, som er GODT FOR DIG. Det er lettere, mere friskt, mere råt uden at være raw, herligt velsmagende og samtidig sundt. Det er mad, man bliver stærk af – på alle måder! Mere energi, mere udholdenhed, bedre helbred og immunforsvar.
Her er (lidt) mindre kød, lidt mindre mættet fedt, flere grøntsager, mere fisk og mere fuldkorn, men begrænsede mængder af sukker og hurtige kulhydrater.
Det er mad, som man kan røre sig på, trives på, måske endda tabe sig lidt på og uden hysteri eller helligdomme, men mad som plejer krop og sjæl optimalt. Enkelt, let, velsmagende og sundt!
Og hvordan er det så lige det hænger sammen det med sukker og fedt.
Du kan dykke ind i detaljerne på Anette Harbech Olesens yderst pædagogiske og meget velresearchede blog, men du kan i bund og grund også holde dig til nogle få basisregler, hvis du (også) ønsker at smide lidt af julesulet:
Hold igen på det mættede fedt, det er det, der kommer fra dyr. Fokuser på at få lidt mere af det monoumættede (det er det gode fedt fra fisk og planter) og allermest af det polyumættede, ja faktisk så meget, at der ikke rigtigt er nogen begrænsning! Og dog ……
Fedt og de forskellige slags er ikke enkelt at finde rundt i, så det kommer der flere indlæg om hen ad vejen. Men start lige med at læse dette indlæg på Anettes blog.
Spar på sukkeret (1 æble, 1 gulerod og 1 glas juice, så har du reelt fået hele din sukkermængde for en dag).
Jo mere, du selv laver din mad og jo mere, du undgår fastfood og convenience løsninger, jo mere ved du, hvad du propper i din egen motor. Eller sagt på en anden måde: jo mere enkel maden er, jo bedre er den generelt for dig!
Jeg håber, du vil lade dig inspirere af den nye kategori og måske også får lyst at ”lette” din hverdagsmad.
Og lad os så lige slå én ting fast med det samme: Alt med måde!!!!
Jeg tror også på NYDELSEN! Så når du under dig selv noget af det, du holder allermest af, så NYD det og nøjes med LIDT MEN GODT. Uden skyld og skam.
Jeg tror mere på et ordentligt stykke kage bagt med rigtigt SMØR og SUKKER end på daglige småindtag af ”sunde” kager, som er fyldt med kemi og sukkererstatninger.
Du skal finde det, der passer til dig og din familie.
Det er DIT valg!
Rigtig glædelig søndag.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Skøn og inspirerende indlæg. Stærk stemme fra en smuk kvinde.
Tak for det,
Kærlig hilsen
Susan
Hej Mette!
Tillykke med vægttabet! Hvor er det godt gået! Jeg er også i gang med at tabe mig, men jeg er på 5:2. Det går faktisk ok, og passer godt til en madglad kone som mig. Så der bliver der kun bagt i weekenderne. Indtil videre har jeg tabt 5 kg. Jeg vil gerne have tabt mig min. 7 kg mere inden min datters konfirmation 1. maj. Diane Henry bogen er super lækker! Og så er jeg forresten blevet ret glad for knækbrød fra leksand – uden smør på!
Kærlig hilsen Ulrika
Er allerede fan af sund og stærk
Fedt indlæg! Især når man selv fedter rundt i diverse diæter pga. åndssvag fordøjelse og hudproblemer. Arbejder stadig på at forene min madglæde med min efterhånden sarte mave. Ligesom dig er jeg ikke en decideret sukkergris, men jeg bager med rigtig smør og sukker og fløde! Nu skal jeg bare øve mig i ikke at spise hele kagen, men blot et enkelt stykke…!
Kh anya